Makarská riviéra v Chorvatsku

Makarská riviéra v Chorvatsku | foto: Depositphotos

Chorvatsko a Francie jsou podle semaforu bezpečné. Kanáry zčervenaly

  • 11
Ministerstvo zdravotnictví aktualizovalo cestovatelský semafor. Do zelené kategorie, kam je cestování z epidemiologického hlediska nejméně rizikové, bude od pondělí nově patřit Estonsko, Francie, Litva, Lucembursko a Chorvatsko. Nizozemsko a Španělsko se z červené přesunou do oranžové. Naopak nově zčervenaly Kanárské ostrovy.

Cestovatelský semafor třídí země do barevných kategorií, pro které se při návratu do Česka vážou příslušná protiepidemická opatření. Ministerstvo zdravotnictví jej pravidelně aktualizuje podle dat z Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí. Seznam zemí podle míry rizika nákazy najdou lidé na stránkách ministerstva.

Kam je cestování nejjednodušší?

Přicestovat do České republiky bez omezení je možné ze zelené kategorie zemí s nízkým rizikem nákazy. Do ní spadá Albánie, Bulharsko, Estonsko, Finsko, Francie, Island, Itálie, Lichtenštejnsko, Litva, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Norsko, Polsko, Rakousko, San Marino, Severní Makedonie, Rumunsko, Slovensko, Chorvatsko, Německo, Srbsko, Vatikánský městský stát a také Baleárské ostrovy a Madeira.

Z mimoevropských zemí nebo jejich částí jsou zelené ještě Austrálie, Hongkong, Izrael, Japonsko, Korea, Libanon, Macao, Nový Zéland, Singapur, USA, Thajsko nebo Tchaj-wan.

Do kategorie oranžových zemí, které se vyznačují středním rizikem nákazy, se od pondělí nově přesunou Španělsko a Nizozemí. Zařadí se tak k Andoře, Belgii, Dánsku, Irsku, Kypru, Lotyšsku, Monaku, Portugalsku (včetně Azorských ostrovů), Řecku, Slovinsku, Švédsku, Švýcarsku.

Exkluzivní průzkum: Čechy letos cizina neláká, polovina nepojede nikam

Mezi červená území s vysokým rizikem nákazy už budou patřit pouze Kanárské ostrovy, které se přesunou z oranžové kategorie. Do tmavě červené kategorie značící velmi vysokou míru rizika pak náleží všechny výše nejmenované státy.

18. března 2021

Podmínky pro návrat

Pokud se lidé vrací do Česka z jiné než zelené kategorie zemí, musí vyplnit Příjezdový formulář.

Pro návraty ze zemí z tmavě červené, červené a oranžové kategorie zemí se test před návratem do Česka vyžaduje pouze v případě, že člověk použije veřejnou dopravu. V případě individuální dopravy je nutné u oranžových států absolvovat antigenní nebo PCR test, u červených PCR test do pěti dnů od návratu.

Při návratu ze země s velmi vysokou mírou rizika je povinný PCR test v Česku nejdříve pátý, ale nejpozději 14. den po příjezdu. Do té doby musí být dotyčná osoba v samoizolaci.

Podmínky při návratu se netýkají osob, které absolvovaly očkování nebo v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění covid-19. Zůstává ale u všech zemí kromě zelených povinnost vyplnit před návratem příjezdový formulář.

Stále také platí zákaz cestovat do zemí, kde je extrémní riziko šíření nových mutací koronaviru. Týká se to Peru, Kolumbie, Botswany, Brazílie, Svazijska, Jihoafrické republiky, Lesotha, Malawi, Mosambiku, Nepálu, Tanzanie, Zambie, Zimbabwe a Indie. Opatření ministerstva zdravotnictví aktuálně platí do konce června. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video