(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

PEREME SE S ČEŠTINOU: Psaní velkých písmen (3. díl)

  • 8
Český pravopis je obtížný, ale není nenaučitelný. Připravili jsme pro vás proto seriál, ve kterém probereme klíčové jevy. Kurz je určen jak žákům, které na jaře čekají přijímací zkoušky, tak i komukoli jinému, kdo si chce ověřit své znalosti.

V seriálu se budeme postupně věnovat těmto jevům: i/y; slabikám bě, pě, mě, vě a jejich variantám, předložkám a předponám s(e), z(e), předponě vz-, souhláskovým shlukům, velkým písmenům, interpunkčním znaménkům, slovům přejatým z jiných jazyků.

Nové díly seriálu Pereme se češtinou budeme na web dávat každou středu a sobotu. Jednotlivé lekce, celkem jich vyjde osmnáct, budou obsahovat i testy
či taháky.

11. lekce Psaní velkých písmen (3. díl)

V dnešní lekci se zaměříme na školy, instituce a stavby všeho druhu. Podíváme se, jak se píšou významné dny, hodnosti a řády. Uvedeme další okruhy vlastních jmen s modelovými příklady.

Vlastní jména institucí a budov

Opakujeme: jde-li o jednoznačně ztotožněnou instituci či budovu, o „tu a žádnou jinou“, považujeme dané pojmenování za vlastní jméno. Existují ovšem i hraniční případy; u nich bohemisté doporučují toleranci při posuzování pravopisné správnosti, popř. přímo připouštějí dvojí možné psaní – jak s písmenem velkým, tak s malým.

Instituce, školy

  • Organizace spojených národů (Spojené národy), Evropská unie (státy Unie), Evropská komise (jde-li v daném kontextu o oficiální, jedinečnou unijní instituci), Severoatlantická aliance (ale: severoatlantické souručenství)
  • Parlament České republiky, Úřad vlády, Velvyslanectví České republiky ve Francii, Sociální odbor Obecního úřadu ve Svitavách (lze rovněž: sociální odbor Obecního úřadu ve Svitavách)
  • Křesťansko-demokratická unie (tj. v SRN), Občanská demokratická strana
  • Akademie věd České republiky, Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy, Univerzita Karlova – Karlova univerzita, Akademie múzických umění (Janáčkova akademie múzických umění), Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity v Brně
  • Gymnázium U Libeňského zámku v Praze 8, Základní škola v Brně-Králově Poli, Druhá základní škola v Praze 8-Ďáblicích, Střední škola ekonomická ve Znojmě

Stavby (budovy) a jejich části

  • hrad Pernštejn, zámek Červená Lhota, zámek Hrubá Skála (psaní jmen zámků se přenáší z psaní jmen obcí), Valdštejnský palác – palác Žerotínů, chrám Panny Marie Sněžné, kaple svatého Kříže, Vladislavský sál Pražského hradu (Vladislavský sál Hradu), kaple Betlémská (Betlémská kaple), Kongresový palác, Mohyla míru u Slavkova, Zrcadlová kaple v Klementinu, Janáčkovo divadlo, Národní divadlo, Divadlo na Vinohradech (tj. sídlící v pražské čtvrti Vinohrady), Divadlo hudby v Karlíně (ale: divadlo v Karlíně – nejde o oficiální název), Divadlo pod Palmovkou (ulice se jmenuje Palmovka), kino Scala
  • Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, Nemocnice Na Bulovce
  • vinárna U Zlatého hada (ale: Vysedávají u Hada), restaurace Besední dům, restaurace U Besedního domu, Labská bouda

Historické i aktuální události, význačné dny, akce

  • Velká francouzská revoluce (Francouzská revoluce), Mezinárodní hudební festival Pražské jaro, Liga mistrů (ale: velká cena formule 1 proti Velká cena formule 1 v Monaku)
  • Nový rok (ve smyslu 1. ledna, jiné je: Přeji Vám mnoho štěstí v novém roce), Štědrý den, Vánoce, Velikonoce (ale: masopust, advent)
  • televizní soutěž Riskuj

Díla, dokumenty, řády

  • Bible kralická (Kralická bible), Beethovenova Sonáta c moll Patetická, Dvořákova Humoreska Ges dur, Smetanův symfonický cyklus Má vlast
  • Dekret kutnohorský (Kutnohorský dekret), Zlatá bula sicilská, Listina základních práv a svobod
  • Řád bílého lva, Nobelova cena míru / Nobelova cena za literaturu

PAMATUJTE:
1. Pojmenování válek píšeme s malým písmenem: stoletá válka, třicetiletá válka, první světová válka; husitské války, napoleonské války.

2. Názvy svatých knih bible a korán se podle PČP píší s malým písmenem; věřící však pro vyjádření náboženské úcty dávají přednost písmenu velkému.

3. Nejčastěji píšeme Silvestr při užití vlastního jména osobního, naopak silvestr ve smyslu „31. prosinec“, „zábava“: Papež Silvestr I. zemřel v Římě 31. prosince r. 335. Ale: Přeji Vám příjemné prožití silvestra; Přijdete k nám na silvestra? Letos jsme měli opravdu zábavný silvestr.

Čeština v praxi

Jak psát pracovní e-maily

Buďte struční, nikdo nechce číst dlouhé e-maily! Tak zní první rada Jiřího Rosteckého pro efektivní e-mailovou komunikaci. „Pište jasně a konkrétně. Pošlete klidně holé věty, ale jasně pojmenujte svoje stanovisko. Předejdete nedorozuměním,“ nabádá zakladatel webu Mladý podnikatel. Do zprávy nezapomínejte uvést předmět, aby adresát hned věděl, o co jde. „Jsou skvělým místem, kde například zdůraznit urgenci,“ doplňuje Rostecký. Při psaní delšího e-mailu se nebojte ztučnit, co je opravdu důležité a co by adresát neměl přehlédnout. „Také využijte odrážek, které celou zprávu velmi zpřehlední.Nepište dlouhé odstavce, které se špatně čtou,“ radí podnikatel. Naopak šetřete barevností nebo speciálními fonty, které mnohdy ani nejdou přečíst. Pokud vám někdo neodpoví, napište mu znovu. „Používám rozšíření Boomerang, které mi v Gmailu samo zasílá upozornění na zprávy, na které nemám reakci. Nemusím tedy na nic myslet,“ podotýká.

Napište velké, nebo malé písmeno

Procvičte si své pravopisné znalosti

Psaní velkých písmen (2. díl)

10. lekce seriálu Pereme se s češtinou


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Pereme se s češtinou – pravopis - články

Video