(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

PEREME SE S ČEŠTINOU: Psaní délky samohlásek

  • 11
Český pravopis je obtížný, ale není nenaučitelný. Připravili jsme pro vás proto seriál, ve kterém probereme klíčové jevy. Kurz je určen jak žákům, které na jaře čekají přijímací zkoušky, tak i komukoli jinému, kdo si chce ověřit své znalosti.

V seriálu se budeme postupně věnovat těmto jevům: i/y; slabikám bě, pě, mě, vě a jejich variantám, předložkám a předponám s(e), z(e), předponě vz-, souhláskovým shlukům, velkým písmenům, interpunkčním znaménkům, slovům přejatým z jiných jazyků.

Nové díly seriálu Pereme se češtinou budeme na web dávat každou středu a sobotu. Jednotlivé lekce, celkem jich vyjde osmnáct, budou obsahovat i testy či taháky. 

14. lekce Psaní délky samohlásek

Váháte občas, jestli napsat ji, nebo jí? Poradíme vám, jak na to. Probereme nejen podstatná a přídavná jména, ale i tvary zájmen, ve kterých se

I. Délky samohlásek při odvozování slov, dvojtvary

Uvádíme pravopisně problematické typy. Ty lze rozdělit do tří skupin:

1. Jednotlivé výjimky z pravidla

dohlížitel, odpočívadlo, třídírna

Tato jednotlivá slova nekrátí dlouhou samohlásku, ačkoli většina jiných slov odvozených stejným způsobem délku krátí; srov. vázat – vazač, tázat se – tazatel, rýt – rydlo, kůň – konírna, řídit – řiditelný.

Je třeba si je zapamatovat.

2. Přídavná jména odvozená od sloves příponou -cí balicí versus balící

Přídavná jména s krátkou samohlásku tu označují funkci, účel předmětu či systému; přídavná jména s dlouhou samohláskou označují právě probíhající děj: balicí (papír) – balící (prodavačka balící právě teď zboží); čisticí (prášek) – čistící (opravář čistící pračku), řídicí (přímka), řídicí (panel) – řídící (muž řídící automobil).

CHYTÁK
Přídavná jména s příponou -cí označující zaměstnání nebo profesní funkci osob se píší vždy s dlouhým í: řídící pracovník, vyšetřující soudce.

3. Slova s nespisovným kolísáním výslovnosti téhož tvaru

Jediný přípustný pravopis (i výslovnost) následujících slov je tento: holínky, puntičkář, řidčeji, uklízečka, úhlopříčka, výjimka – výjimečný (ale: vyjímat se, vyjmout), řídit – řiditelný – řídítka.

Jinak už změny délky při odvozování nepřinášejí žádné pravopisné problémy. Buď má dané slovo jednoznačnou výslovnost (a tedy i pravopis), nebo jsou v něm povoleny spisovné dvojtvary bez rozlišení významu slova: umývadlo/umyvadlo, odesílatel/odesilatel aj.

II. Změny délky samohlásek při skloňování podstatných jmen

I zde uvádíme pouze případy,v nichž si rodilý Čech nemusí být zcela jistý.
1. jednoslabičná, vzor hrad krátí délku ve všech pádech kromě 1. a 4. pádu j. č. (hrách – hrachu, hrachu, hrách, (o) hrachu, hrachem; líh – lihu…)

2. dvojslabičná, vzor žena, růže pokud krátí délku, pak povinně pouze ve 2. pádě mn. č. (skály – skal, jámy – jam, chvíle – chvil), v ostatních pádech čísla množného jsou dvojtvary (dublety)skálám i skalám atd.

3. dvojslabičná rodu středního krátí délku ve 2. pádě mn. č. pouze u jednotlivých slov (mj. léta – let, játra–jater, péra – per)

CHYTÁK
1. U podstatného jména práce je zcela chybný tvar (o) pracech pro 6. pád mn. č., který často vídáme i slýcháme. Správné je (o) pracích. Toto slovo krátí délku v 7. pádě j. č.ave 2., 3., 6., 7. pádě mn. č.: (s) prací, (bez) prací, (k) pracím, (o) pracích, (s) pracemi.

2. Změny délek se netýkají všech podstatných jmen skloňovaných podle uvedených vzorů! V případě nejistoty je tedy nutno nahlédnout do normativních příruček. Například ve 2. p. mn. č. vůbec nekrátí slovo víla (pouze: bez víl), zatímco slovo síla má zde jediný náležitý tvar s krátkou samohláskou (bez sil).

III. Délka samohlásek při skloňování zájmen

1. Zájmeno ona v jednotném čísle
Pouze 4. pád má samohlásku krátkou ji/ni. Ve všech ostatních pádech je samohláska dlouhá jí/ní: jí/(bez) ní, jí/(k) ní...

POMŮCKA
Nahradíme tvar zájmena ona příslušným tvarem zájmena ta. Délka samohlásek je zcela analogická. (Dvojhláska ou v 7. pádě má hodnotu dlouhé samohlásky.) Srovnejme: bez ní – bez té dívky, vidím ji – vidím tu dívku, s ní – s tou dívkou.

2. Zájmena můj, tvůj, svůj, náš, váš, naše, vaše
POMŮCKA
Užijeme stejný postup jako u zájmena ona, tj. daný tvar zájmen můj, tvůj, svůj, náš, váš nahradíme příslušným tvarem zájmena ten, ta: (bez) mé/mojí přítelkyně – (bez) té přítelkyně; vidím svoji přítelkyni – tu přítelkyni; o naší přítelkyni – o té přítelkyni. V množném čísle funguje táž pomůcka u tvarů delších: moji přátelé jako ti přátelé.

CHYTÁK
V 1.a 4. pádě mn. č. existují dvojtvary: mí přátelé vedle moji přátelé, vidím tvé přátele vedle tvoje přátele.

Ale pozor! V ostatních pádech čísla množného jsou spisovné pouze krátké tvary: (bez) mých, tvých, svých přátel. Delší tvary, totiž (bez) mojich/mojích přátel, (k) mojím, (o) mojích, (s) mojími, (s) tvojími atd., spisovné nejsou.

3. Zájmeno její v kterémkoli pádě je vždy jen dlouhé í, ať následující podstatné jméno stojí v čísle jednotném, nebo množném: bez jejího přítele – bez jejích přátel, s jejím přítelem –s jejími přáteli atd.

4. Zájmeno jejich
Toto zájmeno je nesklonné.V každém ze sedmi pádů má tedy vždy stejný tvar, a to s krátkým i: Poslali jsme chlapce (dívky, děvčata) k jejich učiteli/k jejich učitelům; mluvili jsme s chlapci (dívkami, děvčaty)i s jejich učitelem/s jejich učiteli atd.

CHYTÁK
Tvary jejích – jejich označují dvě zcela různé skutečnosti – pozorujte:

  • Bez jejích přítelkyň/rad se neobejdu (žena má více přítelkyň/žena mně dává více dobrých rad).
  • Bez jejich rady se neobejdu (muži, ženy mně dávají jednu dobrou radu).
  • Bez jejich rad se neobejdu (muži, ženy mně dávají více dobrých rad).

5. Zájmeno jenž
POMŮCKA
Aplikujeme stejný postup jakou zájmena ona: Nahradíme tvar zájmena vztažného tvarem zájmena ten, ta: Vymyslel postup, jímž bylo možno dosáhnout cíle – tím postupem. Vzpomínal na ženu, již tolik miloval – tu ženu tolik miloval. Muži, již se nikdy nevrátili domů – ti muži se nevrátili.

Přehledně

Délka samohlásek se v češtině mění (střídá):

a) při tvoření slov odvozováním: prodávat - prodavač;

b) při tvoření tvarů ohýbáním: skála – (bez) skal, dům – domy, ji – jí, píšu – piš!

Rodilý Čech zde ve většině případů potíže nemá. Chybuje se pouze ve třech případech:

1. u výjimek z pravidel: dohlížet - dohlížitel (nikoli: dohližitel, jak by sváděla analogie např. se slovy tázat - tazatel);

2. tam, kde různá délka samohlásky mění význam slova: balicí balící, jimž jímž, naši naší;

3. tam, kde si uživatel není jist, zda je povolen dvojtvar při kolísání výslovnosti: opletačky, nebo oplétačky?

TEST: Doplňte samohlásky s náležitou délkou

Vyzkoušejte si pravopisný test

Souhláskové skupiny

13. lekce seriálu Pereme se s češtinou


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Pereme se s češtinou – pravopis - články

Video