Rakovinu lymfatických uzlin často neodhalí lékaři včas. Ilustrační snímek

Rakovinu lymfatických uzlin často neodhalí lékaři včas. Ilustrační snímek | foto: Petr Topič, MAFRA

Čeští vědci našli způsob, jak včas odhalit neviditelný nádor

  • 122
Smrtelný nádor lymfatických uzlin často neodhalí včas lékař ani pod rentgenem nebo mikroskopem. Vědcům z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně se podařilo s pomocí analýzy DNA nahlédnout do "budoucnosti" lidského organismu. Rozpoznají, že už čelí ataku tohoto druhu rakoviny.

Svůj unikátní objev si čeští vědci nechali patentovat. "Lymfomy plášťových buněk patří k nejzákeřnějším a také velmi obtížně léčitelným typům nádorů. I když se je podaří s pomocí chemoterapie či ozařování potlačit, tak nad nimi nikdy docela nezvítězíme a ony začnou časem - aniž by měli ohrožení lidé sebemenší potíže - opět útočit. Někdy už do šesti měsíců, jindy až za pět let. Vrací se ale vždy," vysvětluje šéf týmu Boris Tichý.

Jeho metoda analýzy DNA umožňuje až v osmdesáti procentech případů s velkou přesností a zejména s nesrovnatelně větším předstihem než dosud předpovědět, že v krvi již jednou léčeného či stabilizovaného pacienta opět kolují nádorové buňky.

Brněnský objev je velmi významný i proto, že metoda je mimořádně přesná. Nemoc včas odhalí v osmdesáti procentech případů. To je o dvacet procent víc než dosavadní způsoby.

Důležitá zpráva pro nemocí zasažené pacienty je, že hematoonkologická klinika Masarykovy univerzity už s výsledky výzkumu týmu Borise Tichého pracuje.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video