Makedonská policie s nasazením slzného plynu zabránila asi dvěma stovkám...

Makedonská policie s nasazením slzného plynu zabránila asi dvěma stovkám migrantů, aby překonali plot a ilegálně tak přešli hranici z Řecka. (2. prosince 2015) | foto: Reuters

Čeští policisté ohlídají makedonské hranice. V plánu je i pomoc armády

  • 11
Na pětadvacet českých policistů vyrazí na makedonské hranice, aby pomohli místním úřadům s uprchlickou krizí. Česko navíc zemi plánuje darovat 20 milionů korun na nákup 10 až 15 vozů Škoda Yetti. Informoval o tom ministr vnitra Milan Chovanec. V Praze dále jednají ministři obrany zemí Visegrádu o migraci a pomoci Makedonii.

Česká policie v minulých týdnech pomáhala se zvládáním migrace Maďarsku a Slovinsku, v obou zemích působili také čeští vojáci. Maďarsko výstavbou hraničního plotu příliv uprchlíků zastavilo, tamní mise české policie a armády proto již skončila. Běženci v posledních měsících míří především z Řecka přes Makedonii a Balkán do Slovinska a následně do západoevropských a severoevropských zemí.

Slovinsku už Česko pomáhá od začátku listopadu, svou přítomnost chce podle chystaného vládního rozhodnutí prodloužit do konce ledna. V zemi i nadále bude slovinským kolegům pomáhat střežit hranice dvacítka policistů.

O pomoc země V4 požádala i Makedonie. Vyslání 25 policistů od poloviny ledna do konce února by mělo být prvním krokem, následovat by mohla i vojenská pomoc. O té ve čtvrtek jednali zástupci ministerstev obrany Česka, Maďarska, Slovenska a Polska. Makedonci údajně požadují i materiální pomoc včetně těžkých nákladních automobilů. Podle serveru biztweet.cz by země V4 mohly na makedonských hranicích pomoci vybudovat plot.

Podle českého ministra obrany Martina Stropnického může nastat situace, kdy na pomoc Makedonii bude nutné vedle policistů poslat i vojáky či materiální vojenskou pomoc.

Kromě České republiky Makedonie požádalo o pomoc také Maďarsko. Podle Stropnického makedonská vláda žádá kromě policistů i „praktické věci“ jako stany nebo terénní automobily.

Česká armáda by pak požadované věci mohla Makedoncům poslat během ledna. Dodaný materiál by podle Stropnického doprovodil i menší kontingent vojáků, který by techniku kolegům předal. Doposud se ale neuvažovalo, že by v zemi vojáci zůstali.

Ministerstvo vnitra také navrhuje české vládě, aby Makedonii pomohla 20 miliony korun na posílení místní azylové a migrační infrastruktury a na vybudování potřebných kapacit. Část peněz by měla jít na nákup automobilů Škoda Yetti.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue