Film Geerta Wilderse líčí Korán jako fašistickou knihu.

Film Geerta Wilderse líčí Korán jako fašistickou knihu. | foto: Profimedia.cz

Čeští nacionalisté nabídli, že zveřejní výbušný protiislámský film

  • 776
Národní strana nabídla pomocnou ruku nizozemskému krajně pravicovému poslanci Geertu Wildersovi. Na svém serveru chce zveřejnit jeho krátký protiislámský film Rozvrat. Wildersův snímek odmítly holandské televize a americký provozovatel mu zrušil webové stránky, kde ho chtěl vysílat.

Šéf nizozemské krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV) chtěl svůj čtvrthodinový film nazvaný Fitna (Rozvrat) uvést na internetu koncem března. Na stránce www.fitnathemovie.com stálo dosud upozornění, že film bude brzy uveden. Nyní web přináší informaci společnosti Network Solutions, která "po řadě stížností nyní zkoumá, zda stránka neporušuje předpisy firmy".

Podle české krajně pravicové Národní strany je ale film nutné odvysílat po celé Evropě jako "odpověď islamistickým teroristům, kteří vydíráním a útoky ničí naše (evropské) země". Strana proto prý "v reakci na nehorázné ústupky médií nazislamistům" nabídla nizozemskému politikovi pomoc při zveřejnění filmu.

Nizozemské úřady se bojí, že by film mohl vyvolat násilné protesty v muslimských zemích jako po otištění karikatur proroka Mohameda. Jen v Holandsku navíc žije skoro milion muslimů. V sobotu proti Rozvratu v centru Amsterdamu demonstrovalo několik tisíc lidí.

Wilders chce svůj film distribuovat zřejmě jakýmkoli způsobem. Pokud to bude potřeba, budu osobně rozdávat DVD na náměstí Dam v centru Amsterdamu, prohlásil. Film Rozvrat prý líčí korán jako fašistickou knihu, která inspiruje netoleranci, vraždění a násilí. - více zde

Wilderse chce chránit Národní garda
Národní strana chce Wildersovi pomoci i jinak. Její vojensky organizovaná sekce Národní garda nabídla poslanci ochranu a azyl na nespecifikovaném místě v Česku. Je prý připravena tuto pomoc kdykoli aktivovat.

Národní strana tím reaguje na údajný připravovaný atentát, který měl být na Wilderse spáchán během demonstrace Stop islamismu v Amsterdamu koncem loňského roku. Demonstrace se účastnili také zástupci Národní strany.

Členové radikálně pravicové Národní strany na sebe zatím asi nejvíce upozornili v lednu předloňského roku. V Letech na Písecku poblíž místa, kde ležel romský koncentrační tábor, chtěli odhalit pomník válečným obětem. - více zde

Národní strana působí na české politické scéně od listopadu 2002. Je neparlamentní a její aktivity jsou vedeny především snahou na sebe upozornit. Občanské sdružení s názvem Národní garda, které vzniklo loni 28. října jako polovojenská organizace Národní strany, kritizoval ministr vnitra Ivan Langer (ODS) i stínový ministr za ČSSD František Bublan. - více zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video