Podle Železného mluvil Cohn-Bendit s Klausem jako kdysi mluvíval Heydrich s Háchou.

Podle Železného mluvil Cohn-Bendit s Klausem jako kdysi mluvíval Heydrich s Háchou. | foto:  Nguyen Phuong Thao, MF DNES

Čeští europoslanci žádají v Bruselu omluvu za hulvátství vůči Klausovi

  • 1672
Roztržka delegace zahraničních europoslanců s prezidentem Václavem Klausem minulý týden na Hradě má dohru. Čeští europoslanci si stěžují předsedovi Evropského parlamentu a požadují omluvu. Podle Vladimíra Železného se jeho zelený kolega Cohn-Bendit choval podobně jako Reinhard Heydrich.

Za prezidenta Klause se postavil ještě o víkendu kongres ODS. Třebaže na něm prezident oznámil, že se vzdává postu četného předsedy, europoslanec Jan Zahradil prosadil usnesení, kterým strana chování evropské delegace odsoudila.

"Předseda Evropského parlamentu Hans-Gert Pöttering při jednání u prezidenta České republiky nebyl schopen garantovat důstojnou úroveň diskuse a výměny názorů o otázkách EU," říká se v něm například. - čtěte Přepis jednání Václava Klause s delegací europoslanců

Klause se zastal i europoslanec ODS Hynek Fajmon. Pötteringovi adresoval otevřený dopis. "Po přečtení záznamu z tohoto jednání vás důrazně vyzývám, abyste se za vystupování delegace Evropského parlamentu v Praze omluvil," napsal mu.

Ještě dále zašel jeho kolega Vladimír Železný, místopředseda frakce IND/DEM. "Nadutý vrchnostenský tón vůči hlavě českého státu na půdě Pražského hradu zazníval v dějinách jen zřídka," píše Železný. "Přesně tímto tónem, a dokonce s podobným obsahem, hovořil jen nacistický říšský protektor Reinhard Heydrich s protektorátním prezidentem Emilem Háchou a pak velmi podobně, o třicet let později, také delegace sovětských představitelů s prezidentem Ludvíkem Svobodou."

V dopise předsedovi Evropského parlamentu si také posteskl, že jako vedoucí delegace "ponechal tomuto hulvátskému chování volný prostor".

Podobná slova zvolil i předseda slovenské KDS Vladimír Palko. "Takto se choval komunistický prezident Antonín Novotný vůči Slovákům v šedesátých letech. Takto s československými představiteli mluvili v roce 1968 představitelé Varšavské smlouvy," uvedl.

Cohn-Bendit: To přirovnání je směšné

Sám zelený europoslanec a bývalý revolucionář Daniel Cohn-Bendit odmítá takové přirovnání. "Srovnání s Hitlerem nebo Brežněvem není pouze zraňující, ale nevhodné. Mí prarodiče zemřeli v koncentračních táborech. Mí rodiče museli utéci z Německa v roce 1933. Nemusíte souhlasit s mými otázkami, ale vaše přirovnání jsou směšná," napsal v on-line rozhovoru se čtenáři iDNES.cz.

Železného zmínku o Heydrichovi pak odbyl svérázně. "Je to blbec," řekl na adresu poslance.

Ihned si ale do Čechů znovu "rýpnul". "Česká arogance mne začíná rozčilovat," odpověděl jednomu z čtenářů on-line rozhovoru. - čtěte Jsem zvyklý na upřímnost, říká europoslanec, který „vytočil“ Klause

Cohna-Bendita se po roztržce zastala slovenská europoslankyně Irena Belohorská, která byla součástí delegace a schůzky se účastnila. Tvrdí, že přepis, který Hrad zveřejnil, je mírně zpřeházený.

Mluvčí prezidenta Radim Ochvat to pro iDNES.cz odmítl a slíbil zaslat originální anglický přepis. To však nakonec kancelář neučinila.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video