Komunistům se díky průzkumu zvedla šance, dostat se do vlády s ČSSD (ilustračí foto)

Komunistům se díky průzkumu zvedla šance, dostat se do vlády s ČSSD (ilustračí foto) | foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Cesta k vládě ČSSD s KSČM je otevřenější než kdy dřív, míní politolog

  • 768
Komunistická strana zaznamenala v minulém týdnu nevídaný úspěch. Průzkum společnosti Factum Invenio jí přisoudil stejné volební preference jako ODS. Politolog Lukáš Jelínek se domnívá, že pokud by volby dopadly podle průzkumu, je velká šance, že by ČSSD složila s komunisty vládu.

Komunisté se shodli na tom, že růst volebních preferencí je výsledkem jejich politiky, ale z nemalé části k tomu přispívá i vládní koalice svými skandály. "Vládní koalice zařídila, že se lidé zajímají o náš program," řekl ČTK Vojtěch Filip, který je v čele strany šest let.

Podle politologa Lukáše Jelínka je to pro komunisty nejvýhodnější strategie. "KSČM těží z toho, že lidé tuší, že tu nějací komunisté jsou a berou je jako alternativu k vládním stranám. Kdyby příliš prosazovali svůj program, mohlo by jim to voliče ve výsledku ještě ubrat. Navíc by hrozilo rozpolcení uvnitř strany, mezi radikálnějším a umírněnějším křídlem," řekl politolog iDNES.cz.

Podle posledního průzkumu agentury Factum Invenio by ČSSD získala 29,1 procenta hlasů a KSČM 16,3 procenta. Levice by tak měla v Poslanecké sněmovně 112 křesel. Komunisté by získali jen o čtyři desetiny procenta hlasů méně než ODS a o 1,6 procenta více než TOP 09.

Vláda ČSSD s KSČM je pravděpodobnější než kdy předtím

Komunisté si budou volit nové vedení na sjezdu strany příští rok v květnu. Současný předseda Vojtěch Filip ale nemá ve straně výraznějšího soupeře.

I kdyby se novému vedení podařilo aspoň udržet nebo dokonce vylepšit současné preference a stejně dobře by si vedla i ČSSD, čímž by levice dala ve Sněmovně dohromady většinu, šance na zásadní změnu politiky by podle expředsedy KSČM Václava Exnera stejně nebyla.

Je přesvědčen, že by to dopadlo stejně jako v roce 2002, kdy vytvořili sociální demokraté v čele s Vladimírem Špidlou vládní koalici raději s lidovci a Unií svobody.

Politolog Lukáš Jelínek si ale myslí, že pokud by tak volby opravdu dopadly, situace bude jiná. Tradiční nedůvěra v komunisty podle něj mizí.

"ČSSD je navíc voliči a okolnostmi hnána ke stále radikálnějším rozhodnutím. Současná situace vládě sociálních demokratů s komunisty nebo alespoň s jejich podporou nahrává víc, než kdykoli předtím. Vyjednávání by v takovém případě braly velmi vážně obě strany," uvedl.

Lidé se rozhodují podle stavu peněženky, ne podle ideologie

"Nevídaný úspěch komunistů v předvolebním průzkumu dokazuje, že se lidé při výběru politických stran přestali orientovat podle nějakého ideologického přesvědčení strany, jako tomu bylo před revolucí v roce 1989 a krátce poté. Začínají se rozhodovat podle stavu svých peněženek," komentoval výsledky průzkumu Jelínek.

Podle něj je to zároveň výzva pro vládu ke korektní politické soutěži. Voliči už nechtějí, aby zvolení politici obcházeli jejich názory, mají dost nesplněných slibů. Jsou proto ochotni se více obracet k extremistickým stranám - ať už z levého nebo pravého politického spektra, říká.

Nedomnívá se, že by byl průzkum Factum Invenio pohnutkou pro ostatní politické strany, aby se ještě více snažily o soudní zákaz KSČM. "Boj proti komunistické straně je u pravicových stran dán spíše ideologií. Navíc by se voliči spíše přesunuli k ČSSD," prohlásil Jelínek.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video