Český voják

Český voják | foto: Michal Sváček, MF DNES

Český voják zemřel v akci

Kábul Válka proti terorismu se včera po čase dotkla také České republiky. Na jihu Afghánistánu přišel o život český příslušník Útvaru speciálních operací. Stal se obětí sebevražedného atentátníka, který najel s automobilem do konvoje jednotek ISAF. Další dva čeští členové vojenské ochranky byli zraněni a o život přišli i dva Dánové a čtyři Afghánci. Zabitý voják je již druhou obětí české mise v Afghánistánu. Loni v květnu zahynul na severu země v automobilu Čech, jehož při bouřce zavalily po náhlém sesuvu půdy bahno a kamení. Až dosud přitom byla úmrtí českých vojáků v zahraničních misí spojena především s nehodami. Podle ministryně obrany Vlasty Parkanové je včerejší tragická smrt příslušníka zvláštního útvaru důkazem statečnosti vojáků i toho, že boj s terorismem přináší i oběti na životech.
V Afghánistánu včera zahynul český voják. Další dva byli zraněni. Zranění čeští vojáci z pětatřicetičlenného kontingentu Útvaru speciálních operací v Afghánistánu pomáhali chránit osoby a významné objekty. V provincii Himádu, kde operovali, byl až donedávna nasazen i vnuk britské královny Alžběty II. – princ Harry. České jednotky působí vedle Hílmandu i v dalších částech Afghánistánu. Celkem v zemi slouží asi 330 Čechů.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Britská královská rodina

Video