Český Krumlov

Český Krumlov | foto: Slavomír Kubeš, MF DNES

Český Krumlov zůstane v UNESCO, musí ale vyřešit problém s točnou

  • 12
Výbor pro světové dědictví UNESCO na červnovém zasedání v Kambodži rozhodl, že Český Krumlov nakonec nezařadí na seznam památek v ohrožení.

Byla to noční můra cestovních kanceláří, podnikatelů i památkářů. Českému Krumlovu hrozilo kvůli otáčivému hledišti v zámecké zahradě zařazení na ostudný Seznam světového dědictví v ohrožení. Odtud už je jen krůček k vyškrtnutí z UNESCO.

Výbor světového dědictví na zasedání v Kambodži před pár dny rozhodl, že Český Krumlov má "pokračovat v provádění všech příslušných opatření, aby se zabránilo ohrožení mimořádné hodnoty majetku."

Co tato úřednická formulace znamená? Česká republika musí do konce roku 2015 odstranit současnou podobu točny, která hrubě narušuje vzácnou barokní zahradu.

Město České Budějovice jako vlastník konstrukce vypíše architektonickou soutěž na nové hlediště, které by bylo demontovatelné.

"Zpráva z Kambodže je potěšující. Nesmíme usnout na vavřínech a jako solidní partner nepřestávat v aktivitách. Musíme znovu iniciovat jednání se všemi stranami a připravovat vypsání soutěže," řekla místostarostka Jitka Zikmundová.

MF DNES má k dispozici pracovní podklad na soutěžní zadání. Hlediště by mělo mít kapacitu 800 diváků, což je o 150 více než dosud. Zázemí účinkujících bude za zdí mimo zahradu a s točnou ho propojí tunel pod komunikací.

Zámek s přilehlou zahradou je národní kulturní památkou a platí v něm přísná omezení zakazující jakékoliv zásahy a stavby. Zatím není jasné, jak tento problém Národní památkový ústav vyřeší. Vedení ústavu novou podobu scény na nátlak politiků podpořilo.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video