Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Zákaz vstupu na panské. Turisté chtějí průchod cenným lesem hájit u soudu

  5:00
V Česku je na spadnutí první soudní spor o zpřístupnění turistické značené cesty, kterou zahradil majitel pozemku a nepouští tam lidi. Coby dvě strany sporu proti sobě stojí Klub českých turistů a Lesní správa Orlík. Schwarzenberští lesníci totiž po rozšíření velké obory u Milevska znemožnili turistům návštěvu cenného bukového lesa.
Vstup do Rukávečské obory u Milevska v září 2010.

Vstup do Rukávečské obory u Milevska v září 2010. | foto: Chmee2 CC-BYCreative Commons

Turisté v Česku berou jako samozřejmost, že se mohou téměř volně toulat po lesích a loukách, i když každý les někomu patří.

Právo na „přístup do krajiny“ chrání i zákon přijatý po roce 1989 jako jeden z prvních a každý zákaz vstupu nebo plot musí schválit příslušná radnice.

Jenže třeba v západní Evropě tato česká tradice vůbec samozřejmá není a úřady teď řeší první vyhrocený spor o „zavřený les“.

Sedm sporných kilometrů

Ve Velké Británii a částečně i v německy mluvících zemích vlastníci své lesy a pastviny běžně ohrazují a tento přístup zjevně přijde přirozenější i Janu Schwarzenbergovi, synovi známého politika Karla Schwarzenberga (TOP 09).

Schwarzenbergové provozují už od 19. století mezi městem Milevsko a Orlickou přehradní nádrží obrovskou Rukávečskou oboru s rozlohou 848 hektarů zvanou též Květov.

V mapách zůstávají vyznačeny zrušené cesty skrz Rukávečskou oboru

Když ji před několika lety rozšiřovali, obora „pohltila“ i červenou a zelenou turisticky značenou cestu v celkové délce sedmi kilometrů. Trasa byla oblíbená, protože obora je zároveň původním bukovým lesem.

Stavební úřad vlastníkům rozšíření obory povolil, mimo jiné pokud stezku pro turisty zachovají. Bezproblémové soužití vydrželo tři roky. Turisté se dovnitř a ven z obory dostávali přes její plot po schůdkách zvaných přelízky.

„Takhle to funguje ve spoustě obor. Třeba mezi Bobíkem a Boubínem (na Šumavě) se chodí po přelízce skrz oboru padesát let. Nevadí to ani turistům, ani zvěři,“ vysvětluje hlavní značkař Klubu českých turistů Karel Markvart.

Loni v červenci ale knížecí lesníci přelízky odstranili, rozcestníky sundali ze stromů a značky zamazali. Prostě cestu přes rozšířenou oboru zrušili.

Turisté se nedali. Všechno nafotili, uschovali si rozcestníky a obrátili se na radnici v Milevsku, aby věc řešila jako přestupek.

Přímou škodu vyčíslili na 12 500 korun – tolik by podle klubu zhruba stála obnova turistické trasy. Další újma podle Markvarta vznikla tím, že cesta zůstala na mapách (dokonce i na těch internetových). Jejich uživatelé budou vydavateli map Klubu českých turistů spílat, že je špatně nakreslil.

Městský úřad Milevsko 17. října vydal rozhodnutí, ve kterém dal turistickému klubu za pravdu. „Uložili jsme lesní správě, aby přelízky vrátila zpátky. Když lesní správa dostala územní rozhodnutí na stavbu obory, bylo v něm přímo napsáno, že přelízky budou její součástí. Stavebník vlastně porušil podmínky územního rozhodnutí,“ vysvětlil včera Petr Švára, vedoucí odboru regionálního rozvoje na radnici v Milevsku.

Lesníci se nato odvolali na jihočeský krajský úřad, který rozhodl před necelým měsícem. A tentokrát se může částečně radovat Jan Schwarzenberg zastoupený svým lesníkem Ivanem Bambuškarem. Kraj totiž rozhodnutí radnice i celé řízení zrušil a vrátil na začátek. „Budu teď muset znovu udělat na místě kontrolní prohlídku. Jsme zase zpátky na začátku,“ potvrdila včera úřednice Jaroslava Novotná z Městského úřadu Milevsko, která má tento případ na starosti.

Zdůvodnění krajského úřadu není podle Novotné veřejně přístupné a milevský úřad ho poskytovat nechce. Milevští úředníci musí nyní prostudovat celé stanovisko.

Buky staré 250 let

Česká síť turistických značených cest měří víc než 42 tisíc kilometrů, ale největší spor o její trasu se vede právě na těchto sedmi schwarzenberských kilometrech u Milevska.

Samozřejmě že trasy napříč republikou se v průběhu let mění a turisté je přeznačují, třeba pokud se někde postaví průmyslová zóna nebo frekventovaná silnice.

Markvart už dříve v rozhovoru pro MF DNES odhadl, že řeší zhruba pět menších konfliktů s majiteli pozemků do roka.

Vždy se ale najde nějaké řešení a trasa třeba vede krátkou „objížďkou“.

Známý je i případ, kdy se v devadesátých letech překládala zelená turistická značka kolem Hrádečku na Trutnovsku. Vedla totiž těsně kolem zahrady tehdejšího prezidenta Václava Havla. Kolemjdoucí hlavě státu narušovali soukromí.

Na cestě přes Rukávečskou oboru, která ze severu na jih měří pět kilometrů vzdušnou čarou, ale turistům a návštěvníkům lesa záleží hodně.

Obora je totiž zároveň chráněným územím, protože tam rostou buky staré 250 let a žijí někteří vzácní živočichové.

Tak ať někdo vymyslí, jak opravovat město bez uzavírek, vyzývá Hřib

  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě krásná představa každého z nás. Ve spolupráci se společností Marimex každý všední den rozdáváme bazény...

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s psychologem Jordanem Petersonem dokonce osud své dcery označil za zlo a slíbil, že zničí...

24. července 2024  11:37

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s odbavováním letů, vysílat ráno nemohla ani britská televize Sky News. Agentura Reuters to označila za...

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion. Sportovci, na něž nezvykle dopadaly kapky deště, na lodích připluli na dohled Eiffelovy věže. Po chvilce...

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí Loštic na Šumpersku. Žací lišta kombajnu může měřit až 18 metrů, což na rozlehlých...

22. července 2024  14:31

Sobotní teploty v Česku dosahovaly až 34 stupňů. Na rekord to ale nestačilo

Až na skoro 34 stupňů Celsia v sobotu odpoledne vystoupaly teploty v Česku. Na překonání rekordů to však kvůli extrémním teplotám z minulosti nestačilo. Vyplývá to z informací Českého...

27. července 2024  17:06

Američané se zhlédli v řepce. Jejich plány může zhatit Trumpův volební triumf

Čím dál více amerických firem sází na produkci řepky olejky. Kromě využití v gastronomii totiž roste globální význam této suroviny i na trhu s pohonnými hmotami. Další rozmach plodiny však momentálně...

27. července 2024

Černochová navštívila Ukrajinu. Uctila památku československých legionářů

Ministryně obrany Jana Černochová na Ukrajině uctila památku československých legionářů a vojáků druhé světové války. Připomněla si také oběti vojáků z českých zemí bojujících v řadách...

27. července 2024

Olympijská babička. Číňanka v barvách Chile debutovala na hrách v 58 letech

Paříž (Od našeho zpravodaje) Vzhledem k jejímu úctyhodnému věku je pochopitelné, že si vysloužila právě tuto přezdívku. Zeng Zhiying, 58leté rodačce z Číny reprezentující Chile, říkají „olympijská babička“. Na hrách v Paříži...

27. července 2024  16:58

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V rozhovoru s...

Ruská kráska Sofja Lebeděva šla donaha v seriálu Vikingové: Valhalla

Bývalá gymnastka Sofja Lebeděva (30) potěšila fanoušky seriálu Vikingové: Valhalla, když se v jedné ze scén nového dílu...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do obilných lánů v okolí...

Rozvádím se, oznámila dubajská princezna na Instagramu manželovi a jeho milenkám

Dubajská princezna Mahra (30) a její manžel šejk Mana Bin Mohammed Al Maktúm (25) se po loňské svatbě rozvádí. Dcera...

Olympiáda je festival sexu pro sportovce, potvrzují bývalí účastníci

Olympijská vesnice mi dala za dva týdny víc sexu než zbytek mého života, tvrdí bývalý olympionik Matthew Syed....