Mapa invaze vojsk zemí Varšavské smlouvy do spojeneckého Československa v roce 1968 | foto: ČVUT

Český historický atlas je nově online. Podívejte se, jaké přináší mapy

  • 29
Mapy bitev, proměn hranic českých zemí, ale i místních výsledků parlamentních voleb nebo poutních míst si lidé mohou prohlédnout na novém webu. Online Český historický atlas je přístupný od počátku května. Přináší řadu map a doplňujících informací pokrývajících období českých dějin od středověku po 20. století.

Odborníci atlas rozdělili do několika oddílů. Zahrnují jak vývoj ve změnách hranic českých zemí a místních regionů, tak různorodé informace o obyvatelstvu, víře a náboženství a dopadu historických mezníků. Ohledně obyvatelstva web informuje například o národnostních poměrech v různých regionech a obdobích, rozmístění škol či komunitách krajanů ve světě.

V případě vojenských konfliktů atlas začíná obdobím husitství a končí druhou světovou válku. V části věnované moderním dějinám si návštěvníci webu prohlédnou třeba rozmístění zajateckých táborů za první světové války, československých jednotek za druhé světové války nebo mapu míst spojených s osvobozováním Čech a Moravy.

Atlas kombinuje mapy, text a doprovodný obrazový materiál. Navazuje na tištěné publikace Český historický atlas. Kapitoly z dějin 20. století, který vyšel předloni, a Akademický atlas českých dějin vydaný před sedmi lety. Podle  Akademie věd ČR (AV) má být online atlas přístupnější širšímu okruhu uživatelů. Atlas má také anglickou verzi.

Podle AV je portál jedním z výstupů projektu aplikovaného výzkumu a vývoje národní a kulturní identity ministerstva kultury. V letech 2016 až 2020 na něm pracovali odborníci z Historického ústavu AV, katedry geomatiky Fakulty stavební ČVUT a katedry sociální geografie a regionálního rozvoje Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video