Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Český džihádista č. 2 verboval spolužáky, na jeho chování upozornila škola

  • 425
Jan Silovský, který se chtěl stát bojovníkem Islámského státu a letos v květnu dostal šestiletý trest, má přinejmenším jednoho následovníka. A tento druhý český džihádista podle odborníků nebude poslední, píše úterní MF DNES.

Je to bývalý student obchodní akademie a hotelové školy v Třebíči. Policie ho vyšetřuje kvůli sympatiím k islámskému terorismu.

Také on, stejně jako Silovský, konvertoval k islámu. Na rozdíl od odsouzeného, který vše přiznal, dvacetiletý mladík z Třebíče svoje aktivity popírá. Nejspíš kvůli obavě, aby nedopadl jako Silovský (o jeho trestu čtěte zde).

Podle informovaného zdroje má policie k dispozici řadu důkazů. Videa v mobilu, e-mailovou korespondenci i odposlechy telefonátů. Ve škole se mladík nadšením pro Islámský stát netajil a snažil se získat i spolužáky.

„Vykládal, že sleduje videa z poprav, a ukazoval scény z mučení lidí. Když s ním nesouhlasili, choval se divně, takže se ho žáci začali bát. Zdálo se jim, že by někomu mohl ublížit. Škola to začala řešit,“ popsal zdroj ze školního prostředí. Jednou prý ve třídě ukazoval i návod na výrobu bomby stažený z internetu.

Introvertní student měl problémy se prosadit. Přitom po nějaké mocenské pozici zjevně toužil. Tak jako Silovský si z internetu stahoval šifrované informace. Kontakty na islamisty se chystal hledat v Rakousku.

Podle ředitelky třebíčské obchodní akademie a hotelové školy Libuše Kolářové se mladík přihlásil do nástavbového studia. Před pár měsíci však přestoupil na jinou školu ve stejném městě. „Jeho chování se nám nelíbilo, tak jsme to oznámili,“ sdělila ředitelka, aniž by se chtěla k případu blíže vyjadřovat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video