Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ochota lidí pomáhat byla obrovská, říká krizový šéf červeného kříže

  19:45
Na jaře se Českém červenému kříži přihlásilo až 5 tisíc dobrovolníků, kteří byli ochotní pomáhat i v zařízeních postihnutých koronavirem. „Takovou vlnu solidarity jsem ještě nezažil,“ vzpomíná Richard Smejkal, velitel Ústředního krizového týmu ČČK. Smejkal bude jedním z více než stovky lidí, kterým organizace předá medaili za nadstandardní nasazení během epidemie.

Richard Smejkal, šéf krizové štábu Červeného kříže (21. dubna 2020) | foto: Michal RůžičkaMAFRA

Smejkal inicioval vytvoření informačního portálu ČČK s názvem Zvladnemeto.cervenykriz.eu, který v době koronavirové epidemie obsahoval potřebné informace z oblasti prevence. Součástí portálu byla též nabídka služby Zavoláme zpátky, cílem které bylo pomoc i seniorům překonat jejich sociální izolaci v době pandemie.

Byly pro vás poslední měsíce s koronavirem, tedy zejména ty jarní, náročné?
Byly určitě náročné. Ale tu náročnost jsem si ordinoval já sám. Jinými slovy jsem si dobrovolně vytvořil podmínky tak, aby to bylo náročné (smích).

Co je tedy provázelo?
V jazykové škole, kde pracuji, jsme měli také lockdown, byla karanténa. Nemohli jsme tedy učit. Veškerý čas, který se mi uvolnil, jsem se rozhodl věnovat Českému červenému kříži. Paradoxně tedy ve chvíli, kdy v práci nebylo co dělat, tak u dobrovolnictví těch možností bylo nekonečně mnoho.

Například?
Pomáhat můžete hmatatelně a materiálně, ale pomoc může být i virtuální. A do té jsem se pustil já, neboť u Českého červeného kříže jsem už dlouho a materiální pomoc jsem dělal mnohokrát. Využil jsem možnost zapojit se do projektů, které jsou více virtuální. Jednalo se o různé kampaně a projekty.

Richard Smejkal

  • Richard Smejkal je 11 let dobrovolník Českého červeného kříže a poslední 4 roky i velitel Ústředního krizového týmu ČČK. 
  • Vystudoval VŠE, je inženýr ekonomie a na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy získal doktorát v oboru aplikovaná etika.
  • Je zakladatelem a ředitelem jazykové školy v Praze. 
  • Zúčastnil se humanitárních misí ve světě, mimo jiné roku 2014 při povodních na Balkáně, roku 2015 po zemětřesení v Nepálu, v letech 2014 až 2017 byl součástí humanitární pomoci na Ukrajině a po jaderné havárii ve Fukušimě se jako pozorovatel účastnil programu obnovy. 

Měli jsme kampaň Zvládneme to, která byla spuštěná prakticky okamžitě při vyhlášení nouzového stavu. Potom jsme měli druhou výraznou kampaň Zavoláme zpátky, která se zaměřovala především na seniory, kteří žijí osamocení a nemají si s kým popovídat. Třetí činnost, která mě zaměstnávala, byla koordinace dobrovolníků.

Jak vás napadlo, že zřídíte linku pro seniory?
Služba vznikla tehdy jako reakce na konkrétní příběhy a situace. Na začátku jsem si nemysleli, že něco takového bude potřeba. Uvědomili jsme si to až ve chvíli, kdy naši dobrovolníci v Praze chodili a roznášeli seniorům nákupy, nebo venčili mazlíčky.

V té době se najednou stalo, že kromě této pomoci jim začali také několikrát týdně telefonovat. Takže to nebylo jen o tom předat nákup u dveří, ale také také se dvakrát za týden třeba zeptat, jak se ten člověk má a co dělal. My jsme tomu v konečném důsledku dali jen nějaký organizační rámec.

Jsou někteří dobrovolníci se seniory stále v kontaktu?
Vím, že mnozí se domluvili se svými seniory na tom, že až skončí nouzový stav, tak spolu zajdou do cukrárny, nebo někam ven do přírody. A to se v mnoha případech stalo. Někteří se nyní stále navštěvují.

Bude v současné době obnovovat některou z daných služeb?
Přesně o těchto věcech nyní přemýšlíme v souvislosti s aktuální situací. Neřídíme se však podle počtu nakažených a počtu testů, ale spíše podle opatřeních, která se přijímají, a jejich dopadů na život lidí. To spíše budeme vyhodnocovat, máme podzim ještě před sebou.

Připravujete ještě něco dalšího na podzim?
My se zaměřujeme na slabá místa, která mohou s nastupujícím podzimem nastat. Od začátku září se snažíme trénovat a připravovat dobrovolníky, kteří chtějí projít kurzem pečovatele. Tito lidé pak budou pomáhat v sociálních zařízení v případě, že v nich dojde k personálnímu výpadku. Tedy že by zaměstnanci šli do karantény, nebo nebudou schopni nastoupit do služby, což se dělo třeba na jaře.

Byl jsem v nemocnici až 20 hodin denně, říká primář, který dostane medaili

Zároveň aktivně navštěvujeme sociální zařízení a snažíme se lidi edukovat o správném používání ochranných pomůcek. To nejsou samozřejmě jen respirátory, roušky a rukavice, ale je to kompletní ochrana, která umožňuje personálu fungovat i v infekčním prostředí.

Na jaře se vám přihlásilo až 5 tisíc dobrovolníků, a to jen v Praze. V současné době máte okolo 250 lidí, kteří se vám přihlásili na jaře a stále pomáhají. Překvapil vás takový takový zájem o dobrovolnictví?
Vlna solidarity a ochoty pomáhat byla obrovská. Myslím si, že takovou jsme ještě nezažili. V každém případě to bylo velmi nové a velmi příjemné zjištění. Každopádně byl větší počet zájemců než potřeb, které bylo nutné uspokojit. Ale takto to funguje všude na světě. Když nastane nějaká mimořádná událost, katastrofa, tak ochota lidí pomáhat je ohromná.

Vybavíte si z posledních měsíců nějaký moment, na který budete ještě dlouho vzpomínat?
Co mě mile překvapilo a potěšilo bylo, když jsme hledali v nejtěžší době, tedy někdy v dubnu letošního roku, dobrovolníky, kteří by byli ochotni jít do koronavirem zasažených sociálních zařízeních. Tehdy přišli ti, do kterých byste to v tramvaji, v autobuse, v metru normálně neřekla. Byli to často velmi tiší lidé, kteří nepůsobili na první pohled jako hrdinové. A pak nás překvapili tím, že byli ochotni jít pomáhat do rizikového prostředí.

V neděli dostanete od Českého červeného kříže medaili za nadstandardní osobní nasazení během epidemie. Těší vás to?
Pro mě je to samozřejmě velká pocta. Na druhou stranu se mi tu medaili ani nechce přijmout, protože jsem kolem sebe viděl obrovské množství nadstandardních výkonů, které by zasluhovaly ocenit. Seznam by byl hodně dlouhý a vlastně i neúplný, protože spousta krásných příběhů nám zůstává skryta. Covid-19 zasáhl celou naši společnost a každý, kdo aktivně pomáhal si zaslouží velké poděkování.

Medaile za pomoc při covidu-19

Český červený kříž v neděli 13. září předá stovce osobností ocenění za nadstandardní osobní nasazení během jarní epidemie koronaviru. Ti vybraní dostanou pamětní medaile se slovem „Děkujeme“ v několika jazycích na líci a znakem Červeného kříže a portrétem Florence Nightingalové, patronky moderního ošetřovatelství na rubu.

Komise vybírala z celkem 124 návrhů na ocenění. Jedná se o první takovou akci, který Český červený kříž pořádá. „Rádi bychom, aby se z toho stala každoroční tradice, aby se děkovalo těm, kteří pomáhají ostatním, ať už jde o věci, které se týkají sociálních nebo pečovatelských služeb,“ uvedla mluvčí ČČK Miroslava Jirůtková.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...