Marcela Zabranská se svou dcerou

Marcela Zabranská se svou dcerou | foto: Petr Topič, MAFRA

Češku zatkli v Kanadě za únos, když vracela dítě otci

  • 319
Marcela Zabranská odletěla se svou čtyřletou dcerou minulý týden do Kanady. Do země, kterou loni v březnu i s dítětem - bez vědomí kanadského otce - kvapně opustila. Ve středu ji tamní policie zatkla. Země na ní totiž loni vydala mezinárodní zatykač pro únos. Do Kanady se přitom vydala, protože se s otcem dohodla na střídavé péči.

Zabranskou policie zatkla ve středu večer při odchodu z terminálu letiště v Quebeku. „Ano, byla zatčena a sebrali jí dítě. Ambasáda v tom trochu angažovala, takže byla propuštěna na kauci pět tisíc kanadských dolarů (přes 90 tisíc korun), kterou musí složit do úterního rána,“ potvrdila MF DNES její matka Zlatuše.

Marcelu Zabranskou zatčení zaskočilo. Po letech tahanic o dítě totiž začátkem února došlo k nečekanému obratu. Otec dítěte Alexander Galipeau se před českým soudem se Zabranskou dohodl, že se v péči o dceru Marii budou v Kanadě střídat. A tak Zabranská s dcerou odletěla za moře - vybavena písemnou dohodou českého a kanadského soudu. Dopadlo to jinak. Proč, to se zatím neví.

“V tuto chvíli je na svobodě. Dítě se navrátilo otci. Měl by proběhnout soud, který by měl určit, jak se bude paní Zabranská dál stýkat se svou dcerou. Mělo by se řešit i zastavení stíhání vůči ní,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová.

Chyba Kanaďanů?

Podle informací MF DNES z prostředí české diplomacie byl přílet Zabranské do Kanady s tamními úřady předjednaný. A její zatčení mohlo být způsobené špatným předáním informací na kanadské straně.

Oficiálně však nechce ministerstvo toto „nedorozumění“ příliš komentovat. „Zastupitelský úřad v Ottawě se tímto případem intenzivně zabývá,“ uvedla pouze mluvčí ministerstva Irena Valentová.

Zabranská podle své matky, která s ní zpoza oceánu komunikuje, však nemá doklady a bude muset zaplatit kauci v přepočtu asi 90 tisíc korun. Nyní musí čekat na soud, který má rozhodnout, jak se bude s malou dcerou dál vídat a zda zruší obvinění z únosu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video