Ministr vnitra Jan Hamáček

Ministr vnitra Jan Hamáček | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

Česku po smrti Bagdádího nebezpečí nehrozí, uvedl ministr vnitra Hamáček

  • 38
Po smrti vůdce teroristické organizace Islámský stát abú Bakra Bagdádího nemá ministerstvo vnitra podle Jana Hamáčka (ČSSD) žádné informace o tom, že by Česku hrozilo bezprostřední nebezpečí. Obecně však platí, že policie všechny akce s vysokou koncentrací osob důkladně vyhodnocuje a přijímá příslušná bezpečnostní opatření.

Před možnou odvetou za smrt Bagdádího varoval v dopise policejním prefektům francouzský ministr vnitra Christophe Castaner.

Bagdádí zemřel jako pes, odpálil se i s dětmi, popsal Trump smrt vůdce IS

„V současné době platí na území České republiky první stupeň ohrožení terorismem. V tuto chvíli nemáme žádné informace, že by České republice hrozilo bezprostřední nebezpečí,“ uvedl Jan Hamáček s tím, že policie všachy akce s vysokou koncentrací osob důkladně vyhodnocuje a přijímá příslušná bezpečnostní opatření. 

„Situaci rozhodně nepodceňujeme a jsme v kontaktu s našimi zahraničními partnery,“ dodal ministr vnitra. 

Americký prezident Donald Trump na nedělní tiskové konferenci oznámil Bagdádího smrt. Řekl, že vůdce teroristické organizace přišel o život v noci na sobotu při dvouhodinové operaci zvláštního amerického komanda na severozápadě Sýrie.

Francie Spojeným státům poblahopřála, ale varovala, že smrt teroristy neznamená, že přestane fungovat i jeho organizace. Podobně se vyjádřil britský premiér Boris Johnson. 

Jak vyplývá z dopisu, který zaslal francouzský ministr vnitra Castaner policejním prefektům, Francie se obává odvety za smrt Bagdádího. „Možné zesílení džihádistické propagandy následující po této smrti, které by mohlo vést k výzvám k odvetě, vyžaduje extrémní ostražitost, zejména během veřejných akcí v příštích dnech,“ citovala z Castanerova dopisu agentura Reuters.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video