Českou televizi prověří dvě auditorské firmy

Hospodaření České televize bude kontrolovat americká firma PriceWaterhouseCoopers a česká společnost HZ Praha. Měly by znovu prověřit několik desítek tisíc účetních dokladů ČT za posledních osm let. Předchozí audity pro jednotlivé roky přitom skončily vždy konstatováním: "Bez závad." Nynější kontrola se vzhledem k širokému zadání dotkne prakticky všech důvěrných dokumentů veřejnoprávní televize.

 "Ta kontrola je v mnoha ohledech sporná. Není třeba jasné, podle jakých kritérií se budou hodnotit výhodnosti smluv. O filmu, který komerčně propadl, se dá vždycky říct, že stál příliš mnoho," upozorňuje kontrolor Štefan Suchar.

Jindřich Beznoska, jehož ještě před svou rezignací dosadil do funkce generální ředitele Jiří Hodač a který má přípravu auditu na starosti, přiznává, že sám nemá představu, co audit vlastně odhalí.

"Najde určitá pochybení, v tak velké firmě je to normální," tvrdí. Zároveň přiznává, že přesnou představu ani mít nemůže: "Nemám přístup k vnitřním dokumentům, zaměstnanci se mnou nemluví." Hloubková prověrka hospodaření ČT má být podle poslanců hotova za devadesát dnů. Auditoři považují termín za nesmyslně krátký.

"Mám z toho obavu," přiznal ředitel HZ Praha Petr Šrámek. Beznoska proto včera prohlásil, že v této lhůtě zvládnou auditoři zmapovat jen základní oblasti. Úplná kontrola prý nebude hotova dřív než na konci roku. "Osobně bych pro první fázi vytipoval třeba právě uzavírání některých smluv," říká.

Stávkující zaměstnanci ČT včera zopakovali, že audit je i v jejich zájmu. Zároveň však znovu zpochybnili, že jej může organizovat Hodačovo vedení. Pověření Věry Valtrové, jíž Hodač svěřil dočasné vedení ČT, už totiž údajně neplatí.

Podle názoru některých právníků se totiž vztahovalo pouze na dobu, kdy Hodač sice byl nepřítomen, ale ještě stále byl ve funkci. Po jeho rezignaci pozbylo platnosti.

Spor mezi vzbouřenci a Hodačovým managementem se odrazil i v přípravě kontroly - vedení k auditu přizvalo i nadnárodní PriceWaterhouseCoopers, protože se narozdíl o HZ Praha zabývá i personálním poradenstvím. Beznoska a jeho kolegové totiž chtějí provést i "personální audit" ČT - neboli prověřit, jak byli v televizi vybíráni lidé.

V rámci této akce by měli být vytipováni i nástupci vzbouřených televizních redaktorů, kteří od Hodačových lidí dostali na začátku roku výpověď. Stávkující s prověřováním lidí nesouhlasí a nehodlají se na něm podílet, tím méně ho respektovat.

Rozhodnutí Hodačova týmu vybrat HZ Praha je sporné - ve firmě totiž až do loňského března působil Mertlíkův náměstek Ladislav Zelinka. Obchodní podíl po něm převzala jeho manželka a ta se v HZ Praha angažuje dosud.

Firma prověřovala finance ČSSD, ODA či ODS. Svou kontrolou posvětila i účetnictví několika firem s neprůhledným hospodařením - například zkrachovalé Kreditní banky Plzeň či Harvardského průmyslového holdingu. Kontrolovala CET 21, která ovládá TV Nova, a likvidovala Agrobanku.

To, že bude auditorem ČT, vedení televize oznámilo až včera. Mertlík však o jejím výběru věděl už o den dříve - ve sněmovně to řekl kolegovi Pavlu Dostálovi. Beznoska však v úterý odmítl, že by při vybírání auditora sehrála roli vláda či některý z jejích ministrů: "O tom ani nevím." Mertlík včera prohlásil, že ve výběru firmy žádný konfikt zájmů nevidí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video