Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Česko zasáhne silné sněžení, předpověď varuje před kalamitou

  • 486
Silničáře pořádně prověří první sněhová kalamita letošní zimy. Do pondělního rána očekávají meteorologové, že připadne až dvacet centimetrů. Sněžit nepřestane v pondělí na severu země, kde meteorologové očekávají dalších 15 centimetrů. Mají se tvořit i sněhové jazyky.

Sněžit začne v neděli k večeru a to postupně od jihovýchodu, kde bude sníh mokrý a těžký. Do pondělního rána nasněží 5 až 20 centimetrů nového sněhu a během prvního dne nového týdne má sněžení postupně od jihu ustávat.

VÝSTRAHA

Vysoká nová sněhová pokrývka (VYSOKÝ STUPEŇ NEBEZPEČÍ):
Pro celou ČR
od neděle 28.listopadu od 18:00 do pondělí 29. listopadu do 18:00.

V severní polovině území však může nasněžit ještě dalších 3 až 15 centimetrů, na horách na severu a severovýchodě až 30 centimetrů. Ve vyšších polohách očekávají meteorologové zpočátku nárazový vítr, což znamená, že se místy budou tvořit sněhové jazyky.

"Očekáváme sněhovou kalamitní situaci. Doporučujeme nevyjíždět, pokud to není nutné," vzkazují řidičům meteorologové.

Pokud řidiči nemohou svou cestu odložit, mají sledovat zpravodajství Zelené vlny a nejezdit rychle. Neměli by také zapomenout na zimní výbavu, sněhové řetězy a nářadí k případnému vyproštění vozidla.

Hodit se může i to, když mají ve vozech teplé oblečení a alespoň minimální zásobu pití a jídla. Pokud se pohybují na horách, měli by sledovat informace Horské služby a dodržovat jejich pokyny.

Sníh komplikuje dopravu už nyní. V noci z pátku na sobotu napadlo v ČR několik centimetrů sněhu. Na Moravě sněží stále, v Čechách se zase tvoří námraza (více o situaci v jednotlivých krajích čtěte zde).

Předpověď počasí Aktuální předpověď počasí:
pocasi.idnes.cz
Předpověď počasí


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue