ilustrační snímek | foto: montáž: Pavel Kasík, Technet.cz

Česko vydalo do USA dva Ukrajince podezřelé z kybernetických zločinů

  • 34
Česká republika vydala počátkem března do USA k trestnímu stíhání dva Ukrajince podezřelé z kybernetické trestné činnosti a z legalizace výnosů této činnosti. Podle vyšetřovatelů byli součástí organizované skupiny působící v mnoha zemích. Nyní jsou oba v USA, kde je čeká soud. Může jim vyměřit až 20 let vězení.

Na začátku března se podle mluvčího Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslava Ibeheje zúročila tříletá intenzivní práce kriminalistů a IT specialistů sekce kybernetické kriminality. 

Ti na základě spolupráce se zvláštními agenty Federálního úřadu pro vyšetřování Spojených států amerických (FBI) identifikovali organizovanou skupinu významných pachatelů kybernetické kriminality působící v mnoha zemích po celém světě. 

U dvou osob bylo lokalizováno jejich místo pobytu v České republice. Jednalo se o dva občany Ukrajiny. V únoru je podle Ibeheje zadrželi příslušníci Útvaru rychlého nasazení Policie České republiky. 

Spojené státy pak podaly žádost o vydání těchto osob k trestnímu stíhání. K tomu po provedení příslušných procesních úkonů Česká republika vydala souhlas.

Podle amerického ministerstva spravedlnosti osobami vydanými z Česka jsou 39letý Viktor Voroncov (Viktor Vorontsov) a 40letá Zlata Hanská Mužuková (Zlata Hanska Muzhuk). Zpráva na webu ministerstva upřesňuje, že podle obvinění jejich spiknutí existovalo po celý rok 2017 a zaměřilo se na sedm elektronických převodů finančních prostředků v říjnu a listopadu toho roku.

Stát čelí kyberútokům průměrně každý den. Sám neví, kolik platí za obranu

Podle závěrů vyšetřování se jedná o vysoce postavené pachatele kybernetické trestné činnosti a legalizace výnosů z trestné činnosti. „Využívali nejmodernější nástroje kyberzločinu jako jsou šifrovaná komunikace, platby v kryptoměnách, založení bankovních účtů v českých bankovních domech pod smyšlenou identitou, šifrovaná zařízení, virtuální privátní sítě, darknet a další anonymizační metody, aby co nejvíce ztížili své odhalení ze strany orgánů činných v trestním řízení,“ popsal mluvčí.

Způsobená škoda podle něj zatím dosahuje výše zhruba 500 tisíc amerických dolarů.

„V této chvíli jsou již oba podezřelí na půdě Spojených států amerických, kde je čeká soud, který jim může vyměřit až dvacetiletý trest odnětí svobody,“ uzavřel Ibehej.

Ministerstvo spravedlnosti USA ocenilo spolupráci s NCOZ při shromažďování informací a důkazů. NCOZ koncem ledna loňského roku informovala FBI o návštěvě Mužukové a Voroncova v Praze. Následně na základě trestního oznámení a příkazu k zatčení vydaného soudcem v Dallasu „v bezprecedentně pohotové reakci“ 6. února 2020 na žádost USA dvojici zatkla a zajistila cenné důkazy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video