Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 25. 6. 2013 7:52

Záplavy v Čechách v červnu 2013

Zatímco v Praze hladina Vltavy klesá, sever Čech trápí stoupající Labe. Na Ústecku a Děčínsku pokračují evakuace. Policie zaznamenala první případy rabování.

09:53
Hlavní město Praha
Od 12 hodin znovu začnou jezdit autobusy po pražské Strakonické ulici, informoval dopravní podnik. Autobusové linky 129 a 241 se tak vracejí do svých obvyklých tras do Zbraslavi, Chuchle a Radotína.
09:47
Hlavní město Praha
Na pražské Zbraslavi kvůli nefunkčnímu čerpadlu hrozila evakuace ulice U Malé řeky, nakonec se ale podařilo uzavřít část kanalizace, řekl ČTK starosta Aleš Háněl.
09:41
Ústecký kraj
Labe v Ústí nadále stoupá. Po 9. hodině hladina dosáhla 10,51 metru, průtok je 3 550 metrů krychlových za sekundu. Lidé mohou volat na krizovou povodňovou linku 475 271 249. Více o situaci ve městě čtěte zde
09:40
  • V Ústí nad Labem se voda přelila přes protipovodňovou stěnu, která chrání před...

    V Ústí nad Labem se voda přelila přes protipovodňovou stěnu, která chrání před zatopením čtvrť Střekov. Mobilní zábrana je stavěná na desetimetrovou výšku vodní hladiny. Více fotografií najdete na http://www.rozhlas.cz/zpravy/portal/ / Autor: zpravy.rozhlas.cz

09:39
Jihočeský kraj
V Putimi na Písecku voda klesla o 1,2 metru a první obyvatelé se vracejí do svých domovů. Většina z nich doufá, že škody nebudou takové jako při povodních v roce 2002, protože voda v domech nestála takovou dobu.
09:35
Na Moravě bude dnes pršet zejména v Beskydech a Jeseníkách. První povodňový stupeň trvá na Dyji v Podhradí a pod Znojmem, nastat může i na spodních tocích Bečvy. "Na přítoku do Bystřičky bylo krátce dosaženo 2. SPA, ale hladina už opět klesá," uvedla mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.
09:25
  • Záběr z webové kamery na Tyršův most v Děčíně krátce před devátou hodinou.

    Záběr z webové kamery na Tyršův most v Děčíně krátce před devátou hodinou. / Autor: město Děčín

09:23
Plzeňský kraj
Hasiči v Plzeňském kraji v souvislostmi s povodněmi od úterní půlnoci do středečních 8:30 zasahovali jen sedmkrát. Například v Rabštejně nad Střelou na Plzeňsku odstranili vyvrácený strom, na dalších místech odčerpávali vodu ze sklepů a studen. V plzeňské Jateční ulici hasiči už od úterního poledne velkokapacitním čerpadlem odčerpávají vodu z laguny. Drážní hasiči odstraňují stromy nakloněné přes trať u Pavlovic na Tachovsku. Vlaky ale v celém kraji jezdí bez omezení.
09:12
Plzeňský kraj
V Plzeňském kraji se povodňová situace pomalu uklidňuje. Na třetím stupni povodňové aktivity zůstává jen Berounka v Liblíně na Rokycansku, Radbuza na odtoku z plzeňské nádrže České údolí a řeka Úhlava v Přešticích. Všechny řeky v kraji ale postupně klesají a lidé začínají odklízet následky velké vody. Na mnoha místech už odstraňují protipovodňové zábrany. Lidem postiženým povodní hasiči také poskytují psychosociální pomoc, občané mohou telefonovat na nonstop linku 974 834 688.
09:08
  • Radbuza v centru Plzně.

    Radbuza v centru Plzně. / Autor: Martin Polívka, MF DNES

09:06
Ústecký kraj
V Lovosicích se protrhla protipovodňová stěna u chemičky Lovochemie. "Voda proniká do areálu," řekl v ČT Karel Hanzelka, mluvčí skupiny Agrofert, do které chemička patří. Závod přerušil preventivně provoz už v neděli a je evakuován.
09:03
Ústecký kraj
V Mělníku pokračují práce na hrázi, která prosakuje. "Daří se ji zpevňovat. Potřebuji ale tři hodiny času a průtok Labe o osm centimetrů méně. Panuje mírný optimismus," řekl v ČT starosta města Ctibor Mikeš.
09:01
Jihočeský kraj
Ve Staré Hlíně na Třeboňsku se situace stabilizovala a hladina vody od úterního večera už dále příliš nestoupala. "Krizový štáb se dokonce ve středu ráno rozhodl snížit o deset kubíků odtok z Novořeckých splavů," potvrdil starosta Třeboně Jiří Houdek. Díky tomu bude možné upouštět více vody z Rožmberka.
08:50
Kontakt mezi lidmi postiženými povodněmi a těmi, co nabízejí pomoc, zprostředkovává například web Povodňová pomoc
8:45
  • Tyršův most na soutoku Labe a Ohře v Litoměřicích v 8:47.

    Tyršův most na soutoku Labe a Ohře v Litoměřicích v 8:47. / Autor: Městská policie Litoměřice

08:38
Ústecký kraj
Rozvodněné Labe mění v Ústí provoz městské hromadné dopravy. Přestaly například jezdit trolejbusy. Seznam změn najdete na webu ústeckého dopravního podniku
08:20
Hasiči k dnešní 6. hodině celkem evakuovali 19 094 lidí, nejvíce v Ústeckém (10 637) a Středočeském kraji (6 933), informovala mluvčí generálního ředitelství hasičů Nicole Zaoralová. Hasiči zachránili 492 lidí.
08:12
Ústecký kraj
V Děčíně kruhový objezd u benzinky OMV už není průjezdný. Projet je možné kolem Kauflandu, informovala mluvčí města Markéta Lakomá.
08:11
  • Obyvatelé Děčína chodí pozorovna povodeň na železniční most. Trať Děčín -

    Obyvatelé Děčína chodí pozorovna povodeň na železniční most. Trať Děčín - Liberec je ale v provozu a policie zvědavce vyhání. (4. června 2013) / Autor: Karel Pešek, MAFRA

08:10
Mělnický Český červený kříž zajišťuje pomoc lidem postiženým povodněmi. K dispozici má deset dobrovolníků, přijímat bude deky, oblečení, balené vody, trvanlivé potraviny a úklidové prostředky. Peníze lze posílat na Fond humanity ČČK, číslo účtu je 35-2435171/0100.
08:02
V úseku železniční trati mezi Mělníkem a Štětím, kde vlaky nejezdí od úterních 14:30,časně ráno nebyla v provozu ani náhradní autobusová doprava, obnovena byla po 8. hodině. Od 6 hodin začaly opět jezdit vlaky na trati Praha hl. n. – Praha-Modřany - Vrané nad Vltavou, zatím podle mimořádného jízdního řádu. Seznam zavřených tratí najdete zde
07:51
Ústecký kraj
Labe v Ústí bude kulminovat zřejmě až v noci, přepokládá Povodí Labe. Hladina vystoupá na 11,1 a 11,5 metru. Ráno před půl osmou dosahuje 10,42 metru.
07:44
Plzeňský kraj
V Plzeňském kraji se hladiny řek i potoků po úterním poklesu dále snižují. Třetí stupně povodňové aktivity jsou ještě hlášeny na čtyřech místech, v Plzni už jsou všechny řeky na druhém stupni. Dnes v regionu nemá pršet, v dalších dnech jsou hlášeny pouze lokální bouřky.
07:33
Ústecký kraj
Do ústeckého Střekova, kde voda v noci překonala protipovodňovou hráz, byly přerušeny dodávky tepla a teplé vody. Důvodem je podle magistrátu přerušení výroby páry na výrobním zdroji firmy Energy Ústí nad Labem.
07:20
Středočeský kraj
V Mělníku intenzivně prosakuje hráz chránící město v úseku asi 100 metrů. Hrozí zaplavení čtvrti Mlazice, kterou ale už v úterý opustili obyvatelé. Hasiči patu hráze zatěžují panely a dalším materiálem, řekl ČTK kolem 7. hodiny starosta Ctirad Mikeš. Labe zůstává na maximu, další dvě až tři hodiny podle starosty rozhodnou.
06:43
Třetí povodňový stupeň nyní platí už jen na dvaceti pěti místech (nejvíce v Jihočeském kraji, kde ale řeky klesají). Extrémní stupeň ohrožení zůstává v Mělníku, kde Labe kulminovalo v noci a po 6. hodině ráno jeho hladina dosahovala 929 centimetrů. A také v Kamenici v Hřensku, kde hladina přes noc narostla na současných 336 centimetrů.
06:34
Ústecký kraj
V Děčíně je ráno stále otevřený silniční Nový most, druhý Tyršův je mimo provoz od pondělí. Obvyklý nájezd na most u Pětimostí je zatopený, dá se ale objet okolo průmyslového areálu ulicemi Děčínská a Ústecká, uvedla mluvčí města Markéta Lakomá. Labe v 6 hodin dosáhlo 10,27 metru, kulminovat má večer na více než 11 metrech.
06:19
Řeky v Libereckém kraji se postupně vrací k normálu. Bdělost je jen na Ploučnici v České Lípě, vyplývá z informací Českého hydrometeorologického ústavu. V kraji je jasno, za posledních 24 hodin napršelo maximálně osm milimetrů srážek.
06:16
Ústecký kraj
Pitná voda je dostupná v celém Ústí nad Labem. Varování před znečištěním pitné vody jsou jen v Malešově, Březí-Pohoří a části Kojetic, které jsou v kopcích nad městěm. V těchto obcích se kvůli silným dešťům znečistila lokální prameniště, informuje ústecký magistrát na svém webu.
05:37
Hlavní město Praha
V Praze se situace každou hodinou zlepšuje. Ve středu před půl šestou ráno hlavním městem protékalo 2 500 krychlových metrů za vteřinu, hladina v Chuchli klesla na 451 centimetrů.
05:26
Ústecký kraj
Labe by ve středu ráno mělo kulminovat v Litoměřicích, kde by měla být hladina ve výšce deseti metrů. Na kulminaci se připravují i v Terezíně, odkud byli všichni obyvatelé evakuováni.
05:18
Středočeský kraj
Mělník se celou noc potýkal s vysokou hladinou Labe. Ta se od úterního večera pohybovala okolo 930 centimetrů, voda však protipovodňovou hráz nepřetekla. Bariéra večer prosakovala, město ji nechalo zpevnit několika desítkami tun štěrku.
05:04
Hlavní město Praha
Od dnešní páté hodiny dopravní podnik opět otevřel pět stanic metra, které byly uzavřeny od pondělního večera. Soupravy tak budou na lince A jezdit až do stanice Muzeum, na lince B se potom otevřou stanice Smíchovské nádraží, Kolbenova, Českomoravská a Vysočanská (více o středeční dopravě v hlavním městě se dočtete zde).
04:37
Vláda dnes bude jednat o uvolnění dalších peněz na odstranění škod po záplavách. Podle premiéra Petra Nečase by mohlo být uvolněno minimálně 5,3 miliardy korun. Opraveny by měly být silnice 1., 2. a 3. třídy a také poničené železniční tratě. Vláda už dříve oznámila, že na akutní pomoc obce dostanou 300 milionů korun.
03:56
Ústecký kraj
V Ústí nad Labem se hladina blíží 10,5 metru. V půl čtvrté ráno vodohospodáři naměřili 1 032 centimetrů. Vody přibývá i v Děčíně, kde naměřili o 16 centimetrů méně.
02:52
Středočeský kraj
Po několika hodinách hladina Labe v Mělníku opět stoupla. Před půl třetí tam hydrologové naměřili 936 centimetrů. V okamžiku, kdy starosta Ctibor Mikeš oznámil, že řeka kulminuje, přitom hladina dosahovala 928 centimetrů.
02:22
Třetí povodňový stupeň v současné chvíli platí na 28 místech. Extrémní stupeň ohrožení je potom v Mělníku a na Kamenici v Hřensku.
01:46
Středočeský kraj
Hladina Labe v Mělníku se už tři hodiny pohybuje okolo 930 centimetrů. Podle dat z Českého hydrometeorologického ústavu se však zdá, že voda začala velmi pomalu ustupovat.
00:51
Hlavní město Praha
Vltava v hlavním městě klesla od úterního rána, kdy kulminovala, o téměř 80 centimetrů. Ve středu v půl jedné ráno byla její hladina ve výšce 467 centimetrů.
00:43
Ústecký kraj
V Ústí nad Labem-Střekově se voda přelila přes protipovodňové stěny. Jsou stavěné na hladinu Labe o výšce 10 metrů, řeka je však už o 20 centimetrů výše.