Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 25. 6. 2013 7:52

Záplavy v Čechách v červnu 2013

Zatímco v Praze hladina Vltavy klesá, sever Čech trápí stoupající Labe. Na Ústecku a Děčínsku pokračují evakuace. Policie zaznamenala první případy rabování.

13:20
Premiér Petr Nečas pochválil obyvatele i příslušníky veřejné správy a záchranného integrovaného systému za to, jak zvládají mimořádnou situaci. "Nesetkal jsem se s příznaky paniky a poraženectví. Bohužel to ještě nemáme za sebou. Čekají nás ještě těžké chvíle. Pevně věřím, že to naše země zvládne," uvedl Nečas po jednání vlády.
13:16
  • Hasič s kočkou na rameni, kterou zachránil ze zaplaveného domu v severočeských...

    Hasič s kočkou na rameni, kterou zachránil ze zaplaveného domu v severočeských Křešicích. (5. června 2013) / Autor: Tomáš KristMAFRA

13:14
Ústecký kraj
Dvacet čtyři vězňů z litoměřické a teplické věznice pomáhá ze zatopené budovy ústeckého krajského soudu odnášet spisy a další materiál. Ministerstvo spravedlnosti už dříve uvedlo, že do odstraňování škod chce zapojit celkem přes tři sta vězňů.
13:05
Přeháňky budou podle meteorologů i v příštích dnech, zejména na Moravě. Předpověď počasí čtěte zde
13:00
Vláda na dnešním jednání schválila dvoumiliardovou pomoc na opravu poničených silnic a železnic, řekl ČTK mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák. Původně se za tuto částku měly opravit škody na silnicích po zimě. Dalších 1,3 miliardy půjde ze Státního fondu dopravní infrastruktury.
12:55
Labe v Litoměřicích dosáhne vrcholu v nejbližších hodinách, stejně jako v případě Mělníku ale kulminace potrvá déle, řekl po jednání ústředního krizového štábu ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. V Ústí bude řeka kulminovat během noci na čtvrtek, v Děčíně zhruba tři hodiny po krajském městě.
12:45
  • Zaplavené ulice v Ústí nad Labem. (5. června 2013)

    Zaplavené ulice v Ústí nad Labem. (5. června 2013) / Autor: Karel Pešek, MAFRA

12:40
Hlavní město Praha
Vznikla petice na podporu výstavby dostatečné ochrany pro pražskou zoo. Dolní část zahrady je zatopená, do horní části se dnes vrátili návštěvníci. Petici najdete zde
12:35
Šedesáti členům Hradní stráže už nic nebrání v tom, aby se zapojili do odstraňování následků povodní. Pondělní rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana dnes kontrasignoval premiér Petr Nečas. O jejich konkrétním využití rozhodne Ústřední krizový štáb. Více čtěte zde
12:25
Hlavní město Praha
Na pražskou Strakonickou ulici se vrátily městské i příměstské autobusy, auta sem mají stále zakázán vjezd.
12:23
Hlavní město Praha
Potřebné věci pro občany postižené povodněmi se budou shromažďovat ve skladech Správy hlavního města Prahy v Libni na adrese Kundratka 19. Lidé sem mohou bez ohlášení kdykoliv přivézt hygienické a čisticí prostředky, košťata, lopaty, kolečka a vědra. Příjemci pomoci musí mít potvrzení od úřadu své městské části, že ji skutečně potřebují. S nabídkou pomoci se dobrovolníci mohou obracet na čísla 800 100 991, 1234.
12:14
Ústecký kraj
Hladina Labe v Ústí vystoupá v noci přibližně do výšky 11,5 metru, s odvoláním na Povodí Labe to uvedl na svém webu ústecký magistrát. Řeka před polednem dosáhla 10,55 metru a pomalu stoupá. Na bezpečnost a pořádek v zaplavených lokalitách města dohlížejí ve člunech strážníci a policisté ČR. V Ústeckém kraji bude s následky povodní pomáhat pět set vojáků, informoval krizový štáb krajského města.
12:08
  • Zaplavené domy v ústecké čtvrti Střekov. (5. června 2013)

    Zaplavené domy v ústecké čtvrti Střekov. (5. června 2013) / Autor: ČTK

12:06
Ústecký kraj
Bez dodávek tepla jsou kvůli stoupající vodě některá místa v Ústí nad Labem. Teplárna v přilehlých Trmicích odstavuje postupně parovody.
12:03
Zlínský kraj
Stavba protipovodňových valů a zídek u řeky Moravy se nelíbí některým obyvatelům sídliště Štěpnice v Uherském Hradišti. Podle informací Povodí Moravy sepisují petici, protože jim vadí, že kolem sídliště vzniknou "šeredné betonové zdi".
11:58
Nezisková organizace Charita zřídila sbírkové konto na pomoc lidem zasaženým povodněmi: 11998822/0800, variabilní symbol: 906. Dárcovské SMS můžete posílat ve tvaru DMS CHARITAPOMOC na číslo 87 777.
11:56
V Praze, Ústeckém, Středočeském a Jihočeském kraji platí do odvolání výstraha meteorologů kvůli povodňovému ohrožení (extrémní stupeň nebezpečí). V Plzeňském kraji je do zítřejšího rána nižší stupeň (povodňová pohotovost), v Moravskoslezském a Olomouckém kraji (jen okres Jeseník) platí do pátečního rána nejnižší stupeň nebezpečí (povodňová bdělost). Ruší se výstraha pro Karlovarský, Královéhradecký a Jihomoravský kraj. Kde má dnes a zítra pršet, čtěte zde.
11:52
Hlavní město Praha
Na pomoc lidem postiženým povodněmi půjde výtěžek koncertu, který dnes pořádá La Fabrika. Na koncertu vystoupí Jana "Uriel" Kratochvílová se skupinou Metatrix, Cirque La Putyka, chybět nebudou ani dva živí velbloudi. Vstupné na koncert je dobrovolné.
11:47
Ústecký kraj
Na trati mezi Děčínem hl. nádraží a Dolním Žlebem byla zřízena nová zastávka Červený vrch. Vlaky zde jezdí podle jízdního řádu. Do Německa jezdí pouze vlaky EC a EN, osobní vlaky Deutsche Bahn končí v Dolním Žlebu.
11:44
Královéhradecký kraj
Policie zjistila totožnost utonulého, který byl v úterý nalezen v Klínovském potoce poblíž Strážného u Vrchlabí. Jedná se o třiačtyřicetiletého muže z Prahy. Podle policejního prezidia si záplavy zatím vyžádaly osm životů.
11:35
O desítky ptáků z pražské zoo, kterým voda zaplavila voliéry, se postarají v Liberci. Více čtěte zde
11:26
Ústecký kraj
V Děčíně se na Labi utrhly tři obří zásobníky na technický plyn . Jeden se potopil, dva odpluly do Německa. Více čtěte zde
11:24
  • Voda z rozvodněného Labe pomalu zaplavuje děčínské ulice. (4. června 2013)

    Voda z rozvodněného Labe pomalu zaplavuje děčínské ulice. (4. června 2013) / Autor: Karel Pešek, MAFRA

11:22
Ve 12 hodin se v Čechách nerozezní sirény. Krizový štáb generálního ředitelství hasičů kvůli povodním zrušil pravidelnou zkoušku sirén, která probíhá vždy v poledne první středu v měsíci.
11:16
Z Olomouce před hodinou vyjel náklad s pomocí. Magistrát poslal do Kralup nad Vltavou pitnou vodu, věci na úklid či vysoušeče. Na místo vyrazili také dva odborníci z odboru ochrany.
11:09
Plzeňský kraj
Hasiči dopoledne zachraňovali tři lidi, kteří se ocitli v rozvodněné řece Mži v Plzni-Radčicích. Cyklistu, který tu projížděl po cestě zatopené čtyřiceti centimetry vody, totiž strhnul silný proud. Stihl se ještě zachytit stromu a volal o pomoc. Pomohli mu dva náhodní svědci. I oni se ale při záchraně pořádně namočili. Šedesátiletého podchlazeného cyklistu převezli záchranáři na ošetření do FN v Plzni.
11:05
Hlavní město Praha
Tramvajová linka 3 jezdí v Praze od 11 hodin opět až na konečnou do Modřan. Hasičům se totiž podařilo vyčerpat lagunu, která v Modřanské ulici od pondělního dopoledne bránila průjezdu tramvají. Linka 17 bude podle dopravního podniku znovuzavedená až po otevření Smetanova nábřeží. Obvyklou trasou jezdí už také autobusová linka 157. Více o aktuální situaci v pražské MHD čtěte zde
11:01
Ústecký kraj
Labe v Litoměřicích bude zřejmě kulminovat na devíti metrech pozdě odpoledne. "Je naděje, že hladina by mohla být o dva metry nižší než v roce 2002. Ještě včera to přitom vypadalo, že bude nižší o pouhý metr," řekla ČTK mluvčí města Eva Břeňová.
10:49
Plzeňský kraj
Plzeň zakázala vstup do všech parků a sadů, včetně sadového okruhu v centru, kvůli hrozbě vyvrácení stromů z podmáčené půdy. Extrémní nebezpečí hrozí v Papírenském parku na Slovanech, který byl pro veřejnost dočasně uzavřen. Nebezpečí pádu stromů potrvá zhruba tři týdny, pokud bude příznivé počasí.
10:45
Ústecký kraj
Hasiči v Děčíně intenzivně odčerpávají vodu ze zaplaveného kruhového objezdu u čerpací stanice OMV. "Na místě mají šest malých a dvě obrovská čeradla. Zdá se, že by za několik hodin mohl být provoz na hlavní silnici obnoven," řekla iDNES.cz mluvčí města Markéta Lakomá.
10:44
  • Rozvodněné Labe v Děčíně 5. června 2013. Více fotografií na stránkách města...

    Rozvodněné Labe v Děčíně 5. června 2013. Více fotografií na stránkách města http://www.mmdecin.cz/ / Autor: Město Děčín

10:43
Hlavní město Praha
Přítok vody do pražské Ústřední čistírny odpadních vod dosahuje téměř 90 procent běžné hodnoty. Naplno čistírna poběží v řádu dnů, řekla ČTK mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Marcela Dvořáková. Čistírna byla odstavena v pondělí, protože její čerpadla nezvládala velký přítok vody.
10:39
VZP otevřela pobočku v pražské Sokolovské ulici v Praze, která se nachází v povodňovém území. Nadále zůstává zavřená pobočka v zatopených Kralupech nad Vltavou, uvedl mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý.
10:37
  • Voda v ulicích Kralup nad Vltavou uzavřela i místní pobočku Všeobecné zdravotní

    Voda v ulicích Kralup nad Vltavou uzavřela i místní pobočku Všeobecné zdravotní pojišťovny. / Autor: VZP

10:36
Plzeňský kraj
Ani jedna řeka v Plzeňském kraji už není na třetím povodňovém stupni. Na druhý stupeň (pohotovost) už klesly i Berounka a Úhlava, na nichž byl stav ohrožení ještě ráno. Druhý stupeň platí celkem na devíti místech v kraji, a to na Berounce, Úhlavě, Střele, Klabavě, Úslavě a na Radbuze. Mže ve vodní nádrži Hracholusky zůstává na prvním stupni povodňové aktivity.
10:29
Školy postižené povodněmi dostanou od ministerstva školství peníze na poničené učebnice a vyučovací pomůcky. Ministerstvo pomůže i vysokým školám a sportovním svazům, nadále také sleduje, jak voda poznamenala budovy škol. "Tyto informace budou dále vyhodnoceny a využity pro další koordinaci a zajištění pomoci ze strany státu," uvedl mluvčí resortu Marek Zeman.
10:21
Kvůli povodním bylo ve čtvrt na deset celkem zavřených 93 silnic, řekla iDNES.cz mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková.
10:15
Plzeňský kraj
Obyvatelé Plzně, kteří mají kvůli povodni znečištěné studny nebo potřebují jinou pomoc či radu, se mohou obrátit také na městský obvod Plzeň 3. "Lidé se mohou obrátit na odbor dopravy a životního prostředí, konkrétně na paní Dudkovou nebo na pana Fialu. Kontakty a také aktuální informace z postižených oblastí uvádíme na našich webových stránkách www.plzen3.eu," upozorňuje starosta obvodu Jiří Strobach.
10:08
Ústecký kraj
U Terezína musejí řidiči projíždět železniční přejezdy s velkou opatrností. Nefungují totiž závory, světelná ani zvuková signalizace. Vlaky projíždějí sníženou rychlostí a před projetím houkají.
09:58
Středočeský kraj
Na dálnici D8 byl u Veltrus v 9 hodin uzavřen most přes Vltavu pro kamiony těžší než 12 tun. iDNES.cz to řekla mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká. Objízdná trasa vede po silnici R7 do Loun, dále po I/28 a I/15 do Mostu a dále po I/13 do Teplic, odkud se kamiony vrátí zpět na D8 ve směru do Německa.