Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 25. 6. 2013 7:52

Záplavy v Čechách v červnu 2013

Zatímco v Praze hladina Vltavy klesá, sever Čech trápí stoupající Labe. Na Ústecku a Děčínsku pokračují evakuace. Policie zaznamenala první případy rabování.

17:18
Národní památkový ústav zřídil e-mail povoden@up.npu.cz a telefonní linku 257 010 125. Kontakty slouží pro vlastníky zaplavených kulturních památek. Ústav tak chce zabránit dalším ztrátám na památkovém fondu ČR.
17:07
Hlavní město Praha
"Zprovoznění metra je pro nás nyní klíčové a děláme vše pro to, aby k tomu došlo co nejdříve," ujistil ředitel Dopravního podniku Milan Křístek. "Spuštění metra ale předchází celá řada potřebných aktivit a nezbytných kontrol tak, abychom zajistili maximální bezpečnost cestujících," dodal Křístek. Kdy metro obnoví úplný provoz, se bude vědět dnes v noci nebo zítra nad ránem. Pracovníci musí například demontovat hradítka pro vstup do stanic či proměřit izolaci přívodní kolejnice.
16:58
Olomoucký kraj
Do zoo na olomouckém Svatém Kopečku byl v noci na dnešek z Prahy přepraven vzácný levhart jávský, tygr sumaterský a dva lemuři, řekla mluvčí olomoucké zoo Iveta Gronská. Kdy se budou moci zvířata vrátit zpět, zatím není jasné.
16:55
Veterinární správa pomůže chovatelům hospodářských zvířat zjistit, v jakém stavu přečkaly povodně zdroje napájecí vody. Odběry vzorků zajistí její inspektoři v rámci běžné preventivní činnosti. Vyšetření budou provedena ve státních veterinárních ústavech v Praze, Jihlavě a Olomouci.
16:50
Hlavní město Praha
Zoo Praha už od dárců dostala 800 tisíc korun, informoval její ředitel Miroslav Bobek. Kvůli velké vodě ale bohužel zahynul karakal, který se v zoo narodil v červenci roku 2010.
16:47
Ústecký kraj
Lidem postiženým záplavami na severu Čech pomáhá tucet záchranářů ze šumavského národního parku. Do zaplavené oblasti odjeli terénními vozy, mají s sebou rafty i veškeré speciální záchranářské vybavení. Nyní pomáhají lidem v Litoměřicích. "Sloužíme po šestihodinových směnách. V zatopené oblasti hlídáme, jestli někdo nebude chtít pryč a naopak aby tu někdo zvenku neraboval," popsal náměstek ředitele NP Šumava Tomáš Fait.
16:41
Ústecký kraj
"Do přelití hrází zbývá zhruba 70 centimetrů. Hladina vody ale už nebude růst," uvedl ředitel Lovochemie Richard Brabec. "Uvedení do provozu očekáváme někdy v době desíti až patnácti dnů, až se nám podaří přivézt všechny důležité technologie," dodal.
16:38
Ústecký kraj
V lovosické Lovochemii může být obnovena výroba, uvedl premiér Petr Nečas. Podle něj splnila svůj účel protipovodňová zařízení. Důležité podle něj také bylo, že výroba byla zastavena včas a chemikálie se podařilo přemístit do bezpečí.
16:36
Ústecký kraj
Stanice, která zaznamenává výšku hladiny Labe a průtok vody v Hřensku, má dle webu hydrometeorologického ústavu technické problémy. Web proto neukazuje aktuální data. Hřensko je jednou z nejvíce postižených lokalit.
16:30
Hlavní město Praha
Hotely na nábřežích Vltavy nijak nemusely omezit v minulých dnech provoz, hlásí Asociace hotelů a restaurací ČR. Praha podle ní ustála povodně na výbornou. "Turisté nepocítili žádná velká omezení a pražští hoteliéři fungovali jako obvykle," stojí v tiskové zprávě.
16:33
Středočeský kraj
Starostka obce Kly na Mělnicku Alice Semiánové uvedla, že zatopeno je zhruba šest desítek domů."Voda zatím opadává velice pomalu, jsou to opravdu centimetry," doplnila. Lidé se podle ní domů vrátí nejdříve v pátek, návrat ale může trvat i delší dobu.
16:25
  • Manželům Švorcovým ze Svobody nad Úpou natekla voda do chalupy i okny...

    Manželům Švorcovým ze Svobody nad Úpou natekla voda do chalupy i okny (4.6.2013). / Autor: Martin Veselý, MAFRA

16:25
Středočeský kraj
Nejvíce veřejných vodovodů bylo zasaženo povodněmi ve Středočeském kraji, a to 39 z celkových 72. V Jihočeském kraji znečistila velká voda 14 vodovodů a v Ústeckém kraji stejný počet, píše ČTK.
16:22
Ústecký kraj
Sport jde stranou, pomůžeme při likvidaci škod, řekli si děčínští basketbalisté. Tréninky se zatím nekonají. Více čtěte zde
16:18
Středočeský kraj
Ve Středočeském kraji je neprůjezdných stále 81 silnic, na dalších 75 je omezen provoz. Seznam uzavřených úseků najdete zde
16:11
Veterinární správa sečetla, že se dosud podílela na organizaci evakuací stovek zvířat. Podařilo se zachránit 180 selat v Jihočeském kraji, 150 krav a 53 koní v Ústeckém kraji, na území Prahy 222 koní a více než jeden tísíc zvířat ze zoo, 15 koní a 20 ovcí ve Středočeském kraji a 4 telata a 5 koní v Plzeňském kraji.
16:02
Hlavní město Praha
Dopravní podnik zahájil přípravné práce nutné k obnovení provozu pražského metra. Finální rozhodnutí o obnovení provozu metra padne v noci.
16:01
Plzeňský kraj
V Plzeňském kraji zůstává uzavřena silnice přes Snopoušovy a most na Jateční ulici v Plzni. Ten se podle hejtmana Milana Chovance neotevře dnes ani ve čtvrtek.
15:54
Hlavní město Praha
Nemocnice Na Františku s největší pravděpodobností začne fungovat od pondělí 10. června, uvedla to mluvčí Městské části Praha 1 Veronika Blažková. Nemocnice byla evakuována v neděli.
15:53
Jihomoravský kraj
Jihomoravský kraj by na odstranění škod mohl poslat jeden milion korun. Navrhne to hejtman Michal Hašek. O částce bude tamější zastupitelstvo jednat za dva týdny.
15:47
O zdroj pitné vody už přišlo zhruba 31 tisíc lidí. Povodně podle hygieniků znečistily 636 studní a 72 veřejných vodovodů.
15:45
Hlavní město Praha
Český červený kříž z Prahy 1 upozorňuje, že je v oblastech postižených povodněmi nedostatek lopat, kýblů, hadrů, desinfekcí, rukavic, sava, chloraminu, rýžáků, holin, smetáků a dalších čisticích a úklidových prostředků. Žádá proto občany o pomoc. Seznam sběrných míst najdete zde
15:34
Některé oblasti, ze kterých lidé museli odejít kvůli povodním, možná pohlídá vrtulník s termovizí. O nabídce policie po jednání ústředního krizového štábu informoval náměstek policejího prezidenta Tomáš Tuhý.
15:26
Hlavní město Praha
Pražský magistrát kvůli podmáčené půdě a stromům zakázal vstup do dalších třinácti parků. První zhruba tři desítky parků uzavřelo vedení radnice již v úterý ráno, nyní lidé nesmí ani do Čechových sadů, parku Panská zahrada či sadů Na Jezerce, řekla ČTK mluvčí magistrátu Iva Vojtková. Zpřístupněny naopak budou části Strahovských zahrad, ve Stromovce je otevřena cesta vedoucí k Planetáriu.
15:21
Dva prázdné dvanáctitunové zásobníky na technický plyn, které se během dne utrhly v Děčíně, u pohraničního města Bad Schandau za pomoci vrtulníků zachytili němečtí hasiči a policisté. Saské úřady v oblasti před tím spustily varovné sirény, informovala ČTK.
15:15
Ústecký kraj
Policie posílila dohled nad zatopeným Ústím. Na evakuované oblasti od středy dohlíží 80 policistů, což je o 35 více než dosud. "Posila je z cizinecké policie a speciální pořádkové jednotky," řekla mluvčí ústecké policie Valerie Bartošová.
15:10
Hlavní město Praha
Protipovodňové zábrany u pražské zoo nyní nelze stavět, tvrdí zastupující primátor Tomáš Hudeček. Město nechá vypracovat analýzu a bude hledat řešení, jak zahradu proti povodním ochránit. Pokud jej nenajde, tak se v areálu zoo podle Hudečka možná změní uspořádání pavilonů.
14:55
Královéhradecký kraj
Radnice Jaroměře na Náchodsku chce co nejdříve zbourat most z 19. století, který v noci na pondělí vážně poničilo Labe. Místo něj zřejmě postaví za desítky milionů most nový. Konkrétní postup v polovině června projednají zastupitelé, řekl ČTK starosta Jiří Klepsa.
14:47
Pojišťovnám se hlásí další lidé postižení povodněmi. Allianz eviduje zhruba tisíc pojistných událostí za 160 milionů korun. Klienti Generali dosud nahlásili přes 600 spíše menších škod za více než 16 milionů, větší případy pojišťovna teprve očekává.
14:43
Středočeský kraj
Berounská čistírna odpadních vod obnovila plný provoz. Povodeň se jí nakonec vyhnula, informoval technický ředitel Vodovody a kanalizace Beroun Jiří Paul.
14:40
Ústecký kraj
V Ústeckém kraji je bez elektřiny už přes 7 tisíc domácností. Na Děčínsku, Litoměřicku a Ústecku stále platí stav nouze. Na některých místech už se ale podařilo dodávky elektřiny obnovit, řekla ČTK severočeská mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.
14:27
Premiér Petr Nečas kritizoval prezidenta Miloše Zemana za to, že poskytl šedesátku členů Hradní stráže na pomoc při povodních. Podle Nečase se jednalo o krok ostentativní, patetický a navíc právně neplatný. K nasazení Hradní stráže je podle něj nutná kontrasignace předsedy vlády, kterou Nečas dnes učinil. Členy Hradní stráže má k dispozici ústřední krizový štáb, podle premiéra pomůžou tam, kde to bude potřeba. Zeman Nečasovi v pondělí vyčetl let vrtulníkem nad postiženými oblastmi.
14:17
Plzeňský kraj
Západočeská univerzita v Plzni nabídne lidem postiženým povodněmi čtyři dvoulůžkové pokoje a tři buňky na koleji Bolevecká. Zájemci mohou kontaktovat ředitelku správy kolejí Blanku Frejlachovou.
14:06
  • Kostel v Křešicích na Litoměřicku zaplavilo rozvodněné Labe. (5. června 2013)

    Kostel v Křešicích na Litoměřicku zaplavilo rozvodněné Labe. (5. června 2013) / Autor: Tomáš KristMAFRA

14:03
Středočeský kraj
Evakuovaní obyvatelé Kralup nad Vltavou se dnes budou moci vrátit domů. Rozhodl o tom krizový štáb města.
13:55
Meteorology, jejichž některé prognózy nebyly zcela přesné, podle Nečase nelze z ničeho vinit. Předpovědi počasí označil za komplikovanou šamanštinu. "Bojujeme s nevyzpytatelným živlem. Český hydrometeorologický ústav dělá, co může," prohlásil předseda vlády.
13:47
Česko kvůli povodním zatím nepotřebuje materiální pomoc ze zahraničí. Po jednání vlády to uvedl premiér Petr Nečas. O peníze z Evropské unie podle něj půjde případně žádat až po vyčíslení škod. Zmínil také spolupráci českých a saských úřadů.
13:40
Ústecký kraj
Premiér Petr Nečas a ministr zemědělství Petr Bendl míří do Lovosic, kde areál evakuované chemičky Lovochemie zaplavuje voda.
13:34
Středočeský kraj
Hráz Mlýnského rybníka v Říčanech u Prahy prosakuje. Tamní radnice ji proto zajistila kamením a chystá se upouštět vodu do Rokytky. Průtok říčky na území Prahy se tak může zvýšit, řekl ČTK starosta Říčan Vladimír Kořen. Rokytka už v minulých dnech napáchala v hlavním městě značné škody.
13:32
Středočeský kraj
Škody na silnicích Středočeského kraje hejtman Josef Řihák odhadl na miliardu korun. Kraj zřídil pracovní skupinu, na kterou se mohou obce obracet s žádostí o pomoc.