Lidé na páži v černohorském letovisku Budva. (13. května 2020)

Lidé na páži v černohorském letovisku Budva. (13. května 2020) | foto: Profimedia.cz

Do Srbska a Černé Hory bez omezení. Česko pobízí i šest mimoevropských zemí

  • 20
Česko od středy zařadí na seznam bezpečných zemí osm států mimo Evropskou unii, informovalo ministerstvo zahraničních věcí. Jsou jimi Srbsko, Černá Hora, Thajsko, Kanada, Austrálie, Nový Zéland, Japonsko a Jižní Korea. U Srbska a Černé Hory je možnost oboustranného cestování zcela bez omezení, zbylých šest zemí uplatňuje při příjezdu Čechů určitá omezení.

„Zařazením (šesti zemí mimo EU) na seznam chceme jednak ulehčit situaci Čechům, kteří se přesto z dané země vracejí, protože např. splňují nějakou výjimku, a také chceme motivovat tyto státy, aby se k nám začaly chovat stejně, tedy umožnily cestování i pro naše občany bez podmínek,“ uvedl ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček.

Cestování cizinců z těchto zemí do Česka zatím tedy nebude možné. To by se mělo změnit v okamžiku, kdy země začnou bez omezení přijímat české turisty. 

Mapa cestovatele #COVID19

Zdroj: Webové stránky Ministerstva zahraničních věcí

O další vlně rozvolňování bude EU jednat za dva týdny. Na unijním seznamu se nyní nachází 15 zemí, ze kterých mohou členské státy vycházet při tvorbě svého národního seznamu bezpečných zemí. Česko si tak rozšíření svého seznamu od toho evropského zúžilo.

Alžírsko, Gruzii, Maroko, Rwandu, Tunisko a Uruguay, které v evropském seznamu bezpečných zemí už figurují si Česko do toho svého prozatím nepřidalo. Na unijním seznamu je také Čína, ale jen s podmínkou recipročních kroků čínských úřadů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video