(ilustrační foto) | foto: AP

ČR přijme prvních sedm uprchlíků na základě kvót, tři z nich sem nechtějí

  • 1034
Česká republika přijme první uprchlíky na základě přerozdělovacích kvót, které loni schválila Evropská unie. V současné chvíli se má jednat o sedm lidí, kteří již prošli bezpečnostní prověrkou. Tři z nich se však snaží cestě do Česka vyhnout. Opustili proto řecká zařízení, kde na přesídlení čekali. Uvádí to pravidelná zpráva ministerstva vnitra o migraci.

Česko by na základě zmíněných kvót mělo do konce roku 2017 přijmout 2 691 lidí ze středomořských zemí, které nejvíc zasáhla migrační krize. Země se nejprve v rámci přerozdělovacích kvót dobrovolně zapojila do relokačního programu se závazkem přijmout 1 100 uprchlíků z Itálie a Řecka.

Uprchlická krize

Později bylo při jednáních uvnitř EU schváleno rozšíření o dalších 1591 uprchlíků, přestože Česko a několik dalších zemí tehdy hlasovalo proti rozšíření původních kvót.

Plánované přijetí prvních uprchlíků podle kvót kritizoval předseda ODS Petr Fiala. „Ačkoli česká vláda kvóty slovně odmítá, její faktické kroky jsou opačné. Výsledkem však je situace, kdy uprchlíci, kteří mají být proti své vůli přesunuti, raději utečou,“ uvedl v prohlášení.

„Je evidentní, že přerozdělování nefunguje. O to zarážející jsou snahy Evropské komise změnit evropský azylový systém, který má nově obsahovat kvóty trvalé. Kvóty jsou špatná cesta. Nechme toho,“ doplnil.

Letos v únoru Česká republika v rámci evropských přerozdělovacích kvót nabídla první místa pro 20 uprchlíků z Řecka a deset z Itálie. Bezpečnostní prověrkou prošlo sedm Syřanů, kteří byli v Řecku. Ostatních 13 uprchlíků z Řecka a deset z Itálie po bezpečnostních prověrkách Česko přijmout nechce.

„A to z důvodu, že ve složkách těchto osob, které České republice postoupilo Řecko a Itálie, nebyl dostatek kopií osobních dokladů, které by potvrdily totožnost těchto osob,“ vysvětluje zpráva o migrační situaci, která se týká období do poloviny dubna.

Na některém z příštích jednání by dokument měla projednat vláda. Zpráva také upozorňuje na to, že přesídlování uprchlíků zatím ve všech směrech vázne a je velmi pomalé. Podle dokumentu nabídlo 21 členských států EU místa pro přijetí 4 826 uprchlíků. Přesídleno jich prozatím bylo pouze 1 195.

Migrace Čechy zajímá, pozorně ji sledujeme v médiích:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video