Česko pošle na Haiti peníze, slíbil Fischer. Z Liberce vyrazí psovodi

  • 143
Vláda je připravena poslat na Haiti české záchranáře, aby pomohli zemi poničené zemětřesením. Informoval o tom premiér Jan Fischer po ranní schůzce s šéfem ODS Mirkem Topolánkem. Ministerstvo zahraničí na okamžitou pomoc vyčlenilo 5 milionů korun. Už v sobotu by na Haiti mohl vyrazit tým dobrovolníků z Liberce.

"Jsme připraveni poslat nejen finanční, ale i materiální pomoc. A po vyhodnocení situace také záchranářské týmy," dodal Fischer. Jak už včera vysvětlilo ministerstvo zahraničí, není možné poslat záchranáře, aniž by byla jistota, že je Haiti opravdu potřebuje. České úřady proto čekají na konkrétní žádost.

POMOC ODJINUD

Se zásilkou vaků na ukládání mrtvých přiletělo ze Ženevy letadlo WHO. Z Francie odletěl tým 65 odborníků na rozebírání zřícených budov, Španělsko vyslalo záchranáře se stovkou tun stanů a pokrývek. Izrael posílá elitní armádní lékaře a inženýry. Z USA na ostrov míří válečné lodě, vrtulníky a dopravní letouny, na cestě jsou i dva tisíce příslušníků námořní pěchoty. (zdroj: ČTK)

O pomoci zemi postižené ničivým zemětřesením bude v pátek jednat Evropská unie. Ministr zahraničí jan Kohout dnes rozhodl, že Česko pošle na okamžitou pomoc Haiti 5 milionů korun.

"Peníze budou věnovány na obnovu zdrojů pitné vody prostřednictvím organizace UNICEF, jež na Haiti dlouhodobě působí právě v oblasti budování základní infrastruktury," uvedl Jiří Beneš z tiskového odboru ministerstva.

Letos má ministerstvo na humanitární pomoc do zahraničí vyčleněno 73 milionů korun, loni to bylo 85 milionů.

Dobrovolníci z liberecké organizace Hand for Help chtějí na Haiti vyslat pomocné týmy. Pokud seženou nejpozději do soboty 1,5 až 2 miliony korun, vyrazí do zničené země asi osmičlenný tým kynologů se psy, který by v sutinách asi dva týdny hledal zraněné.

na tsunami 150 milionů

Na okamžitou humanitární pomoc může ministerstvo zahraničních věcí vyčlenit 5 milionů korun. O vyšších částkách pak rozhoduje vláda. Resort přispívá také na dlouhodobější humanitární pomoc, která v sobě zahrnuje i rekonstrukci objektů a odstraňování následků katastrof. Ta může být poskytována až dva roky po události. Například na odstraňování škod po ničivé tsunami v roce 2005 vyčlenilo MZV asi 150 milionů korun.

"Tato pomoc má ale smysl jen pro několik dalších dní. Pokud se nám nepovede peníze tak rychle sehnat, vyrazí v dlouhodobějším horizontu na Haiti polní nemocnice, která se bude o nemocné a zraněné starat asi půl roku. Na tu ale potřebujeme asi 10 milionů korun," uvedl ředitel organizace Jaromír Dolanský. Organizace nyní shání peníze od sponzorů, oslovila i ministerstvo zahraničních věcí.

Výprava se "skládací" nemocnicí by měla být o něco větší. Do země by se vypravilo deset až dvanáct lékařů a zdravotníků.

Ostrov zasáhlo silné zemětřesení, které si podle tamních prvotních odhadů vyžádalo desetitisíce a možná až statisíce životů.

Hlavní město Port-au-Prince začíná pociťovat nedostatek pitné vody, sílí obavy z epidemií a z rabování. Pomoc záchranářů se soustřeďuje na vyhledávání živých, odklízení trosek, obnovu komunikací, poskytnutí první pomoci zraněným, ale i na zajištění bezpečnosti a odklízení mrtvých.

Pro okamžitou pomoc se rozhodly charitativní organizace. Člověk v tísni už vybral asi milion korun a Charita ČR poskytne půl milionu korun.

Kynologové i hasiči v pohotovosti

Jihočeská záchranná brigáda kynologů, která už mnohokrát pomáhala ve světě po živelních katastrofách, je připravena i tentokrát. "Zatím nepřišel požadavek od organizace IRO (Mezinárodní organizace pro záchranné psy, pozn.red.), ale dá se čekat, že nás povolají," řekl vedoucí týmu Jaroslav Sedlák.

V pohotovosti jsou i čeští hasiči. "Jsme samozřejmě v neustálém kontaktu s ministerstvem zahraničí, s Evropskou unií a dalšími mezinárodními organizacemi," informoval mluvčí hasičského záchranného sboru České republiky Petr Kopáček.

Ministerstvo vnitra, pod které hasiči spadají, intenzivně shání informace. "Těch se nám zatím bohužel nedostává, Musíme nejdřív zjistit, jakou pomoc Haiti skutečně potřebuje," dodal Kopáček.

Už teď je podle něj téměř jisté, že hasičský tým do Haiti nepojede. "Nemá smysl odesílat záchranářský tým na takovou dálku, nebyl by tam soběstačný. Podle potřeby pošleme peníze nebo materiální pomoc," uzavřel.

Pomoci mohou i Češi

České organizace vyhlásily finanční sbírky na pomoc obětem úterního ničivého zemětřesení na Haiti.

- Člověk v tísni - konto 40954095/0300 u ČSOB. Posílat lze sms ve formě "DMS SOSHAITI" na číslo 87777.

- Číslo konta Arcidiecézní charita Olomouc u Komerční banky je 35-1868350237/0100, variabilní symbol 99999.
Dárcovská sms pro charitu má tvar DMS HAITI na číslo 87777.

- ADRA připravuje vyslání humanitární pomoci, na kterou lze přispět zasláním finančních prostředků na účet č. 4028 4028/0300, variabilní symbol 391, nebo zasláním dárcovské sms v hodnotě 30 Kč ve formě DMS ADRA na číslo 87777

- Lékaři bez hranic vyhlásili veřejnou sbírku na pomoc obětem zemětřesení na Haiti a do oblasti posílají také chirurga z ČR.Číslo sbírkového účtu: 210 10 50 700 / 2700, variabilní symbol 111.

- Český červený kříž vyhlásil sbírku, jejíž výtěžek jde na náklady pomoci Mezinárodního výboru Červeného kříže v oblasti. Pomoc probíhá už nyní. Příspěvky lze zasílat na účet 222 826/5500 (bez variabilního symbolu)

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video