náhledy
V pondělí 1. února bylo nejchladnější ráno loňské zimy. Podle ČHMÚ teploty klesaly většinou na minus 5 až minus 10 stupňů Celsia, na severu a severovýchodě místy i pod hranici minus 15 stupňů. Nejnižší teplotu –27,8 stupňů Celsie naměřili meteorologové na Jizerce. Fotograf Martin Veselý využil ráno při východu slunce takzvaný Mpembův jev, tedy efekt, kdy vařící voda zmrzne rychleji než studená. Figurant měl termosku s horkou vodou, při rychlém vylití obsahu vytvořila zmrzlá voda během okamžiku mlhu, kterou vidíme kolem siluety člověka. (1. února 2021)
Autor: Martin Veselý, MAFRA
Slunce zapadající nad stále ještě zamrzlým jezerem Chomoutov na Olomoucku. (4. února 2019)
Autor: Stanislav Heloňa, MAFRA
Inverze pod Ještědem
Autor: Jan Pešek, MF DNES
Inverze pod Ještědem
Autor: Jan Pešek, MF DNES
Inverze pod Ještědem
Autor: Jan Pešek, MF DNES
Inverze pod Ještědem
Autor: Jan Pešek, MF DNES
Inverze pod Ještědem
Autor: Jan Pešek, MF DNES
Inverze pod Ještědem
Autor: Jan Pešek, MF DNES
Inverze pod Ještědem
Autor: Jan Pešek, MF DNES
Téměř zamrzlý vodopád láká do Terčina údolí u Nových Hradů stovky lidí.
Autor: Petr Lundák, MF DNES
V červnu a v červenci 2021 bude opět v kurzu možnost spatřit mrazivou krásu Nočních svítících oblak, které úzce souvisí právě s meteorickým prachem a rovněž kolísáním sluneční aktivity.
Autor: Colin Legg
Díky mrazivému počasí a intenzivnímu sněžení v noci na čtvrtek se Pražané probudili do zasněženého rána. Přestože napadla jen skromná pokrývka, vydržela i během dne, takže zlákala některé k sáňkování. Poslední dobou stále vzácnější pohled na zasněžené střechy zachytil fotograf iDNES.cz. (7.1.2021)
Autor: Michal Šula, MAFRA
Mrazivý den na místě bývalé osady Zhůří u Kvildy.
Autor: Petr Lundák, MF DNES
Mrazivý den na místě bývalé osady Zhůří u Kvildy.
Autor: Petr Lundák, MF DNES
Mrazivý den v osadě Jizerka na Jablonecku.
Autor: Ota Bartovský, MAFRA
KLÍNOVEC 5:10 - Nad lyžařským areálem na Klínovci pomalu svítá. Čeká se další mrazivý den. Snad to lyžaře neodradí. Při zemi je minus 23,4 stupně.
Autor: www.chmi.cz