Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česko má za sebou bouřlivou noc

  14:42
Zranění lidé, vyvrácené stromy, přetrhané elektrické vedení a nepořádek. To je výsledek prudké změny počasí, kterou doprovázely po celé zemi bouřky, krupobití a vichřice. Nepotvrdily se ale předpovědi meterologů, že přívalový déšť zvedne hladiny řek.

Polomy zavinily dvě nehody vlaků
Polomy zavinily i dvě železniční nehody. U Majdaleny na Jindřichohradecku - asi
tři kilometry před zastávkou Třeboň zranil padající strom pět cestujících v osobním vlaku, který vykolejil. Sanitky je odvezly na traumatologické oddělení českobudějovické nemocnice.

Strojvedoucí motorové soupravy, ve které jelo třicet lidí, uviděl strom za zatáčkou
na vzdálenost 100 metrů. Vlak se mu nepodařilo ubrzdit. Ten v rychlosti 70 kilometrů za hodinu do překážky narazil. Při nárazu vykolejily první dva vagony soupravy.

Provoz na trati z Českých Velenic do Veselí nad Lužnicí byl obnoven až v neděli ráno. České dráhy škodu předběžně odhadly na milion korun. 

Strom, který vyvrátil silný vítr spadl vpodvečer i na projíždějící vlak mezi Lužnou a Řevničovem na Rakovnicku. Nehoda za asi sto tisíc korun způsobila vážné komplikace dopravy a téměř čtyřhodinové přerušení provozu na trati Praha - Rakovník.

Padající strom zranil fanoušky na festivalu v Litoměřicích
Zranění, na které spadl strom, poškozená auta a zřícené stany - to je výsledek vichřice, která se přehnala po deváté hodině večer přímo přes dějiště velkého festivalu Litoměřický kořen, kde v tu chvíli poslouchaly rock stovky lidí.

Kolem půl deváté dohrála na pódiu slovenská skupina Polemic a nastoupila folklórní formace Neočekávaný dýchánek. Po zvukové zkoušce její bubeník Petr Kadaník informoval o bouři, která se žene směrem na Litoměřice. "Berte to vážně, ve Francii to zabilo asi sedm lidí, bude to pořádná bouře. Takže až to začne, schovejte se všichni pod střechu, do hospody nebo sem na jeviště," varoval návštěvníky festivalu.

O tři čtvrtě hodiny později se během dvou tří minut setmělo a od Terezína se přihnala vichřice. Vzduchem začaly létat úlomky větví, kelímky od piva a vše, co nebylo připěvněné.

Kapela okamžitě přestala hrát, organizátoři vypnuli přívod proudu na pódium a stihli to na vteřinu přesně, než se spustil liják. Lidem nakonec střecha nebyla nic platná, protože vichr zanášel proudy vody i pod ni.

Stromy obklopující areál se pod náporem ohýbaly a řada z nich nevydržela. Z jednoho se ulomila větev a spadla na jednoho z diváků prchajících do horní zastřešené části letního kina. Protože ho zasáhly jen slabší větve na konci, nic  vážnějšího se mu nestalo. O dost hůř dopadla dívka, které padající větev rozsekla hlavu. Podle lékařů z litoměřické nemocnice ale ani její zranění nebylo tak vážné, jak na první pohled vypadalo. Další zranění už nebyli o půlnoci ze soboty na neděli hlášeni.

Vichr trhal stany
V tu chvíli se všichni jen vystrašeně dohadovali, jak to vypadá v parku před letním kinem, kde měli návštěvníci stany a auta. Když po deseti minutách vichřice ustala a  pouze silně pršelo, běželi mnozí zjišťovat, co jim zbylo a co je s těmi, kteří v té době měli ve stanech být.

Naskytl se jim pohled doslova na apokalypsu. Zem plnou i třicet centimetrů hlubokých kaluží pokryla vrstva větví, na jednom místě se zlomil metr široký strom a všechny příjezdové cesty byly neprůjezdné.

"Spadla tu ohromná větev na dva stany, ale díkybohu v nich právě nikdo nebyl. O metr vedle ale byl obsazený stan, bylo to velké štěstí," řekl jeden z hasičů, kteří motorovou pilou prořezávali spadané větve a zjišťovali, jestli pod nimi nikdo nezůstal.

"Manželka za tři týdny čeká dítě, ale předčasný porod nenastal. Právě odjela domů," snažil se udržet humor Antonín Hluštík, který měl festival uzavřít spolu s kapelou Monty Pičusův létající pes.

"Kurva, tohle že je přeháňka? Zákopčaníku, ty vole jeden!" vykřikl o chvíli později kdosi z davu. Několik lidí přišlo o své automobily. Jedna větev úplně sešrotovala motor škodovky a jiná prakticky rozpůlila starší dodávku, jejíž majitel s ní na festival přijel až z Klatov.

"Je to neuvěřitelné, nedávno jsem s ní byl v Sýrii a vydržela. Dával jsem to před cestou kompletně dohromady," líčil Radek a pomáhal své přítelkyni vytahovat z auta zbytek věcí. "Pojišťovna mi nic nedá, takhle staré auto žádná nepojistí. Nespadlo to ale na motor, snad si odvezu aspoň ten," dodal.

Pořadatel festivalu Michal Hanzl sice přehlídku ukončil, o vystoupení zbývajících kapel ale nakonec návštěvníci nepřišli. Většina promoklých lidí se nacpala do přilehlé hospůdky, kde jim hrála německá kapela Die Weissman's. Hudba se zároveň rozléhala i z několika dalších míst. V zastřešené části kina zněly šamanské tance a ve stanu pro účinkující improvizovala další skupina muzikantů. "Počasí se vlastně nakonec postaralo, že si lidé mohli vybrat hned ze tří hudebních scén namísto jedné," glosoval jeden z promočených návštěvníků.

Vichřice páchala škody i na dalších místech kraje. Ve Velkém Březně na Ústecku spadla vzrostlá větev do zahrady těsně vedle vilky v Aleji sportovců, vyvrátila plot a poškodila další rostoucí keře v zahradě. 

Silnice vedoucí lesy Českého Středohoří se kvůli spadaným větvím daly projet jen krokem.  Předčasně skončily další kulturní akce v kraji pořádané pod širým nebem. Těsně před deštěm například stihli odnést nástroje do bezpečí muzikanti, kteří měli hrát v Úštěku na festivalu Hradní hrádky.

Na Českolipsku byli v pohotovosti
Místy až 80 milimetrů srážek očekávali hydrometeorologové v oblasti Lužických a Jizerských hor a Krkonoš. Hasiči, policie i obce v záplavových oblastech se proto připravovali od odpoledne na možnost povodní. Podle českolipských hasičů vydala přednostka Okresního úřadu v České Lípě Helena Brožovská varování všem obecním úřadům. Připravena byla i policie a dobrovolní hasiči v celém okrese. 

Bouřka, přívaly deště a silný vítr zasáhly region krátce před 22:00 hodinou. Ani silný déšť však neodradil účastníky festivalu elektronické hudby Mácháč 2001 v Doksech. I když se část návštěvníků běžela schovat, stovky lidí na improvizovaném parketu zůstaly. Kvůli rozmoklému terénu však museli pořadatelé program, plánovaný až do nedělního rána, předčasně ukončit. Protože se ale počasí vylepšilo, mnoho tanečníků nakonec pokračovalo v zábavě. Podle českolipské policejní mluvčí Ivany Balákové se letos festival obešel bez stížností a vážnějších incidentů.

V Liberci dosáhl nejsilnější náraz větru rychlosti vichřice
Rychlost větru 83 kilometrů za hodinu naměřili meteorologové na letišti v Liberci. "Byl to nejsilnější náraz těsně před tím, než začala bouřka, a dosáhl rychlosti vichřice," řekl Josef Křivánek z liberecké meteorologické stanice. Během hodiny spadlo podle něj v Liberci osm milimetrů srážek, což odpovídá silnému dešti.

Hasiči ve všech okresech Libereckého kraje vyjížděli odklízet několik padlých stromů. "Stromy padly většinou na silnici a nikdo nebyl bezprostředně ohrožen," řekli operační důstojníci hasičů v Jablonci, Liberci a Semilech.

Pás srážek přišel z Bavorska přes Šumavu
Během odpoledne dorazila první vlna srážek přes Šumavu na západ Čech. Nejhorší to bylo hned když fronta přešla přes Šumavu," řekl pracovník ČHMÚ v Plzni. V západních Čechách napršelo 20 až 35 milimetrů srážek, nárazový vítr dosahoval rychlosti 25 metrů za vteřinu.

V Plzni hasiči nejčastěji vyjížděli k zatopeným sklepům, na Domažlicku museli zejména odstraňovat spadlé stromy. "Stromy ale nepadaly v nějakých pásech, jsou to jednotlivé případy." Déšť zkomplikoval i plzeňské finále přehlídky hudebníků Porta.

Na Chebsku a Tachovsku se tvořily polomy
Vodní smršť zasáhla kolem šesté hodiny večer Chebsko a Tachovsko. Tam podle silničářů spadly na vozovky desítky stromů. "Obce kolem Přimdy a Plané byly několik hodin bez proudu. Škoda na autech byla předběžně vyčíslena na 60 tisíc korun," řekl  operační důstojník tachovských hasičů.

Polomy a spadlé vedení zkomplikovaly dopravu i na dálnici od Rozvadova. Na jihu Čech nešlo kvůli popadaným stromům dojet na přechod v Dolním Dvořišti.

Ve stanovém táboře u Lipna si jedno dítě zlomilo po pádu ze stromu nohu.¨Počasí sehrálo roli i u řady dopravních nehod.

"Nejvyšší rychlosti dosahoval vítr v Černé v Pošumaví a v Kocelovicích v okrese Strakonice, kde se blížila 86 kilometrům za hodinu," řekl Jaroslav Hintermüller z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Podle Beaufortovy stupnice síly větru odpovídají stupni vichřice rychlosti 75 až 88
kilometrů za hodinu.

Hasiči museli v okrese Cheb vyjíždět po celou noc a následky vodní a větrné smrště odstraňují dosud. "Od večera jsme vyjeli celkem osmadvacetkrát, nejhorší to
bylo přibližně do 23:00," řekl v neděli před polednem operační důstojník chebských hasičů. Rozsáhlé oblasti okresu kolem Aše a Lubů jsou dosud bez elektřiny, padající stromy zasáhly místy i telefonní vedení.

Elektrický proud chvílemi vypadával po celé České republice. Výpadky postihovaly i mobilní telefony. Výpadky elektrické energie postihly například několik obcí na Klatovsku.

Hasiči na Pelhřimovsku hlídali tábory
Z pěti okresů kraje Vysočina zasáhla bouře citelněji jenom Pelhřimovsko a Jihlavsko. Na Pelhřimovsku hasiči odstraňovali ze silnic pět stromů. Od večera do půlnoci hlídali desítku vytipovaných dětských táborů. Žádný z nich ale evakuovat nemuseli.

Ohře zůstala v klidu
Ačkoli na Chebsku napršelo za pět hodin 33 milimetrů srážek, rozvodnění řek na horním toku Ohře podle dispečerky Povodí Ohře v Chomutově Evy Zlatohlávkové nehrozilo. "Preventivně jsme zvýšili odtoky z vodních děl Skalka a Jesenice, ale ani v jedné z přehrad zatím nejsme ani na maximální letní zásobě vody, takže rezerva v nich je zatím dostatečná," upřesnila. Vzhledem k předchozímu déletrvajícímu suchu se prý hodně vody vsákne do země.

Bouře spojená se silným větrem vyvrátila desítky stromů a zatopila sklepy na Rakovnicku a Kladensku.

Ve středních Čechách způsobil živel podle prvních odhadů škodu za půl milionu korun. V Komárově na Berounsku zapálil blesk střechu. Hasiči zasahovali i u požáru transformátoru v Hřešicích na Kladensku. Na Mladoboleslavsku poškodil vítr několik střech.

Itálii zasáhlo tornádo
Prudké bouře a velmi silný vítr si o víkendu vyžádaly čtyři lidské životy v Německu a způsobily smrt jednoho člověka v Rakousku. Ve Francii musilo být v noci na neděli  kvůli záplavám evakuováno několik set lidí.

Nejméně 35 lidí bylo zraněno v severní Itálii, kudy se přehnala silná bouře dosahující rychlosti tornáda provázená lijáky. Vichr vytrhával ze země stromy i s kořeny a strhával střechy z domů.

Podle policie se stalo mnoho dopravních nehod, protože řidiči ztratili v silném větru kontrolu nad řízením. Poškozena byla také železniční trať poblíž Milána, na níž bude nejméně dva dny přerušen provoz.

U Milána na severu Itálie zranil v sobotu v poledne silný blesk 50 lidí. Ti byli převezeni do nemocnice. Ve městě Cesate byla zraněna řidička, když spadl po úderu blesku strom na její auto.

Ve Štarsburku bouřka zabíjela
V pátek večer zahynulo ve východofrancouzském Štrasburku jedenáct lidí a téměř 90 dalších byly zraněny, když při silné bouři udeřil blesk do stromu, pod kterým se ukryli lidé přihlížející divadelnímu představení pod širým nebem.

Změna počasí

Podle odhadů meterologů by mohlo v Čechách spadnout až 80 milimetrů srážek, na Moravě a ve Slezsku do 30 milimetrů. Odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu lidem doporučují, aby nezůstávali na nekrytých místech, pod stromy, u starších stavení a menších vodních toků.

Bouřka - ilustrace, 8. července 2001

Průtrž mračen, která se strhla nad Karlovými Vary, dala zabrat hlavně řidičům aut. Přívaly mohutného deště vytvářely na mnoha silnicích obrovské vodní plochy, které znesnadňovaly jízdu, 8. července 2001

Litoměřický kořen po sobotní vichřici. Radek z Klatov, vytahuje věci ze svého vozu, který zničil spadlý strom, 8. července 2001

Po skončení frstivalu Litoměřický kořen rozřezávali hasiči strom pod nímž ležely dva stany, 8. července 2001

Polská Kapela ze wsi Warszawa na festivalu Litoměřický kořen. Po deváté hodině překvapila stovky fanoušků bouře. Dva lidé, na které spadl strom, byli zraněni. Vítr poničil i auta a stany, 8. července 2001

Několik tisíc lidí se zúčastnilo festivalu elektronické hudby Mácháč 2001 na břehu Máchova jezera v Doksech na Českolipsku. Tanečníky neodradily ani přívaly deště, kvůli rozmoklému terénu však pořadatelé museli program technoparty předčasně ukončit, 8. července 2001

Na vyvrácený strom najel u obce Majdalena na Jindřichohradecku osobní vlak. Při vykolejní soupravy, kterou tvořily tři vagony, byli lehce zraněni čtyři lidé, 8. července 2001

Polomy zavinily dvě menší železniční nehody. U Majdaleny na Jindřichohradecku zranil padající strom několik cestujících v osobním vlaku, který vykolejil, 8. července 2001

Zranění lidé, vyvrácené stromy, přetrhané elektrické vedení a nepořádek. To je výsledek prudké změny počasí, kterou doprovázely po celé zemi bouřky, krupobití a vichřice. vyvrácené stromy nezpůsobily potíže pouze motoristům, ale zablokovaly i dva osobní vlaky, 8. července 2001

Autoři: , , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...