Česko kvůli hrozbě teroristického útoku zpřísnilo kontroly na železnici

  • 185
Čeští správci železnic zpřísnili kvůli možné hrozbě teroristického útoku na tratě v Evropě bezpečnostní opatření. Konkrétní podobu opatření neupřesnili s tím, že po jejich zveřejnění by přestala být účinná. Pohotovost kvůli útokům mají podle některých informací například v Německu.

"SŽDC jedná v současné době s policií. Byla přijata bezpečnostní opatření, která ale nebudeme komentovat, abychom nedávali někomu návod. Máme nějaký krizový plán. Mohu zatím říci, že se opatření zatím nedotknou cestujících," řekl iDNES.cz mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Marek Illiaš.

Jeho kolega Jakub Ptačinský v České televizi zdůraznil, že opatření jsou preventivního charakteru.

Podle Bezpečnostní informační služby ale Česku žádné bezprostřední nebezpečí nehrozí.

"V této chvíli ze zdrojů v terénu ani od našich partnerských zahraničních služeb nemáme informace, že by ČR hrozilo okamžité, bezprostřední nebezpečí," řekl iDNES.cz mluvčí tajné služby Jan Šubert.

Podobně reagovala i policie. "Hrozbu monitorujeme, jsme v kontaktu I s kolegy v zahraničí. V současné době ale nemáme informace, že by v České republice hrozilo nějaké akutní nebezpečí," řekla iDNES.cz mluvčí policejního prezidia Ivana Ježková.

Žádná opatření zatím nemusely přijímat České dráhy. "České dráhy, jakožto dopravce, zatím v současné chvíli nemají žádné zvláštní pokyny ze strany policie ani jiných státních orgánů. V případě, že obdržíme nějaké preventivně-bezpečnostní pokyny, pak se jimi budeme řídit a příslušná bezpečnostní opatření přijmeme," řekl iDNES.cz mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Ani České dráhy však v takovém případě z taktických důvodů nezveřejní detaily.

Na hrozbu teroristické sítě al-Káida upozornil německý list Bild. Podle něj hrozí na evropských železnicích například sabotáže kolejí a elektrického vedení, ale také výbušniny na vysokorychlostních trasách, v tunelech nebo přímo ve vlacích. Německé ministerstvo vnitra ale uvedlo, že nemá informace o zhoršení bezpečnostní situace na železnici. Už tak přísná bezpečnostní opatření posílena nebyla (více zde).

Podle bezpečnostního experta, kterého oslovil iDNES.cz, ale může jít právě o reakci železnic na informaci listu Bild. Žádné jiné a hlavně potvrzené zprávy se totiž neobjevily. Nasvědčovala by tomu i skutečnost, že tajná služba možnost akutního nebezpečí popírá a na opatřeních se podílí "jen" policie. "Je to samozřejmě dobře, že dráhy z vlastní iniciativy reagují na všechny informace a nechtějí ponechat nic náhodě. Ale rozhodně bych věc nepřeceňoval," řekl expert, který si nepřál být jmenován.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video