ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: AP

Od srpna znovu plošné nošení roušek. Ministerstvo varuje před hoaxem

  • 146
Ministerstvo zdravotnictví upozornilo na nepravdivou zprávu neboli hoax o tom, že by se od srpna měly začít zase plošně nosit roušky. „Upozorňujeme na nepravdivou a manipulativní zprávu, že od 1. srpna budou opět povinné roušky v celé ČR, a to i venku. Není to pravda. Jedná se o hoax,“ napsalo ministerstvo na Twitteru.

Falešných zpráv se v době epidemie objevila řada. Například už v únoru byl rozesílán falešný dopis od Státního zdravotního ústavu, který nabádal k přijetí opatření proti zavlečení nákazy ze zahraničí.

Ministerstvo na šíření nové poplašné zprávy upozornilo na svém Twitteru jen pár dnů poté, co médii prolétlo prohlášení epidemiologa Rastislava Maďara a ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, že roušky by mohly být znovu povinné na podzim například v MHD.

Podle serveru Manipulátoři.cz se zpráva objevila na webu Funrich.cz, což je podle něj takzvaný clickbaitový web. 

„Clickbait má většinou poutavý titulek, který nutí čtenáře na něj kliknout. Může se jednat o titulek, který má pouze lidi nalákat. Po prokliknutí se sice návštěvník většinou nic, co bylo slíbené v titulku, nedozví, nicméně zvýšil návštěvnost webu, a to i v případě, že web ihned opustil. Úspěch clickbaitu tkví v lidské zvědavosti a ve většině případů v podvodu na uživatele,“ píše server Manipulátoři.

Nepravdivým zprávám, takzvaným fake news, uvěřila vícekrát podle průzkumu agentury Ipsos více než polovina Čechů. 

Aspoň jednou uvěřilo nějaké falešné zprávě 94 procent dotázaných Čechů a vícekrát jí naletělo 55 procent Čechů. Světový průměr lidí, kteří opakovaně uvěřili falešným zprávám, činí 44 procent.

Jsou Češi takoví hlupáci? Více než půlka jich naletí fake news opakovaně

K větší četnosti nepravdivých zpráv pomohla i koronavirová epidemie. Patří mezi ně například informace, že koronavirus zahyne při teplotě 26 až 27 stupňů Celsia, nebo tvrzení, že jako rychlý test na koronavirus lze využít zadržení dechu.

První dezinformace na téma koronaviru se objevily na internetu již v lednu, kdy ruský server spravovaný tamním ministerstvem obrany ve svém textu obvinil Spojené státy, že virus vyvinuly jako biologickou zbraň.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue