Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česko: Imigranty z jihu nechceme, povzbudilo by to další běžence

  9:48
Česká republika odmítá přerozdělování nelegálních přistěhovalců mezi zeměmi Evropské unie. To se snaží prosadit středomořské státy, které se s přílivem běženců nejvíc potýkají. V Unii se z toho stává ožehavé téma. "Vedlo by to naopak k nárůstu imigrace," tvrdí české ministerstvo vnitra.

Imigranti z Afriky berou EU útokem. Středomořské státy nevědí, co si s nimi počít. | foto: Darrin Zammit LupiReuters

Přistěhovalci trápí zejména Kypr a Maltu. Ostrovní státy proto přišly s konceptem tzv. sdílení břemene. Žadatelé o azyl by podle nich mohli být rozmístěni po celé Evropě v nových i starých zemích EU. - čtěte Evropa si neví rady s přistěhovalci, poslat by je chtěla i do Česka

Česko se dosud k návrhu nevyjadřovalo, až do minulého týdne jako předsednická země jen moderovalo debatu a mělo najít kompromis. Například ministr vnitra Martin Pecina na toto téma řídil Radu ministrů vnitra a spravedlnosti.

Po předání předsednického žezla Švédsku už bylo Pecinovo ministerstvo sdílnější. Podle něj Česká republika "nevidí vnitřní přesídlování a sdílení břemene jako adekvátní a účinný způsob řešení problémů s nelegální migrací".

"Takové opatření by mohlo být naopak pouze dalším impulsem k posílení migrace do EU," tlumočila iDNES.cz český postoj Markéta Matlochová z tiskového oddělení.

Za problém si mohou i samy přímořské státy

Česko také tvrdí, že je třeba účinně využívat i těch nástrojů, které už existují. "Konkrétně institut sdílení břemene už funguje v rámci dublinského systému, který umožňuje převzetí žadatelů o azyl mezi jednotlivými členskými státy," tvrdí vnitro.

Přijímaná opatření podle Matlochové nelze směřovat jednostranně: "Ze zkušenosti vyplývá, že i když se podaří úspěšně zastavit nelegální migraci na jedné migrační trase do Evropy, velmi rychle je nahrazena jinou trasou."

Hranice EU je totiž dlouhá a různorodá a problémy s nelegální migrací nemá jen Středomoří, ale i země na východní a jihovýchodní hranici Unie. Přesto se nikdy neřešily na celounijní úrovni, proto to není třeba ani tentokrát, míní Češi.

Podle českých úředníků leží vina i na straně středomořských zemí a jejich imigračních systémů. "Zatímco v případě nových členských států byly jejich systémy podrobeny velmi důsledným prověrkám, zda odpovídají požadavkům daným evropskou legislativou, toto mnohdy neplatí v případě starých členských států," tvrdí Česko o přímořských státech Unie.

To ostatně vyplývá i z materiálů, které mají k dispozici čeští poslanci z výboru pro evropské záležitosti. Podle nich je z pohledu České republiky způsobena aktuální situace ve Středomoří selháním spolupráce se třetími zeměmi.

Naopak pozitivně Česko hodnotí přísnou ofenzivní politiku Itálie vůči Libyi, která je jedním ze zdrojů utečenců. Itálie s Libyí uzavřela dohodu, podle které jí běžence vrací. "Z pohledu Česka je tento krok možné hodnotit velmi pozitivně," píše se v materiálu.

Text zároveň připomíná, že za stejný krok si Itálie naopak od jiných zemí vysloužila kritiku - například od humanitárních organizací i některých humanitárně laděných členských států - například Švédska či Nizozemska.

Protichůdné zájmy sedmadvacítky

Právě kvůli odlišným pohledům na věc není možné na unijní úrovni dojít k jednoznačnému řešení. To, co se některým zemím líbí, jiné odmítají. Dubnová rada ministrů vnitra a spravedlnosti v Lucemburku tak nakonec řešení nenašla.

"Proběhla intenzivní diskuse k problematice vnitřního přesídlování a možného pilotního projektu Evropské komise pro Maltu. Ačkoliv se původně plánovala společná tisková zpráva k této problematice, během diskuse nebyla shoda a k jejímu vydání tudíž nedošlo," píše se v materiálech poslanců.

Zatímco koncept sdíleného břemene, se kterým přišla Malta s Kyprem, má zastání u Řeků či v Nizozemsku, ostře proti se naopak staví Polsko, Dánsko či Velká Británie.

Obecnou podporu myšlence solidarity stran imigrace vyjadřují i Španělé, Rumuni, Italové, Bulhaři, Portugalci, Rakušané a Řekové.

Řecko, Španělsko, Polsko, Itálie a Malta navrhují zároveň jako jedno z řešení ilegální imigrace posílení Frontexu (Evropské agentury pro řízení operativní spolupráce na vnějších hranicích členských států EU, pozn. red.). Řecko také uvažuje o zřízení evropské pobřežní stráže.

Řecko, Kypr, Španělsko Polsko, Itálie, Nizozemsko a Belgie navíc požadují urychlené vyjednávání smluv se třetími zeměmi, například s Pákistánem, Tureckem a Libyí.

České předsednictví a imigrace

Unie často jedná o imigraci jen během oběda

Leden 2009
Itálie, Malta a Kypr připravily neformální analýzu k problematice migrace přes Středozemí. Ještě dříve, než byl dokument oficiálně předán českému předsednictví, unikl do italských médií. České předsednictví bylo požádáno, aby materiál předložilo na neformální radě ministrů vnitra a spravedlnosti 15. ledna. Prosbě vyhovělo, návrh byl prezentován, ale pouze během pěti minut v rámci oběda.

Únor 2009
O analýze se debatovalo na radě ministrů vnitra a spravedlnosti, tentokrát už jako o řádném bodu programu.

Březen 2009
Na konci března ztroskotalo u libyjských břehů několik plavidel s nelegálními migranty na palubě, kteří se snažili dostat z Libye na Maltu nebo italskou Lampedusu. Potopily se dvě lodě, sto lidí bylo nalezeno mrtvých, dalších sto je pohřešovaných. Na palubách byli zejména migranti z Ghany, Nigérie, Nigeru či Burkiny Fasso nebo migranti z Afrického rohu (Etiopie, Somálsko).

Duben 2009
V návaznosti na tuto tragédii byl na žádost Komise na dubnovém jednání rady ministrů vnitra a spravedlnosti zařazen bod o návštěvě komisaře Barrota na Maltě a italské Lampeduse (opět během oběda). Návštěva se uskutečnila ještě před tragédií, ale následná diskuse byla tragédií výrazně poznamenána. V reakci na tragédii došlo také k několika tiskovým prohlášením Francie, českého předsednictví, Švédska a komisaře Barrota.

Červen 2009
Na základě žádosti Komise se téma projednávalo opět na červnové radě (jak jinak - během oběda). Stejně tak se tématu věnoval i bruselský summit, kterým končilo české předsednictví.

zdroj: PSP ČR


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...