Pokud Česko nevrátí peníze za Agrofert, nedostane příští dotace, hrozí v EU

  12:03
Česko se může s Evropskou komisí přít o výši peněz, kterou by případně mělo vrátit do unijní kasy kvůli jejich neoprávněnému vyplacení na dotacích Agrofertu. Pokud by však česká vláda odmítnutí vrátit peníze řádně nezdůvodnila, mohla by je Komise získat tak, že by Česku neposkytla dotace, respektive její části, v příštím období.
Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (vlevo) a premiér Andrej Babiš na...

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (vlevo) a premiér Andrej Babiš na zasedání vlády (30. července 2019) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Premiér Andrej Babiš doposud zdůrazňoval, že se nic vracet nebude.  „Není pravda, že se budou vracet peníze. Není na to nejmenší důvod. Považuji za absurdní, že evropští auditoři vykládají české právo a poučují nás, jak ho vykládat,“ řekl ve středu Babiš v Poslanecké sněmovně.

Komise nicméně může Česku nařídit vrácení financí, pokud by podle jejího závěru byly peníze vyplaceny z unijního rozpočtu neoprávněně. V závěrečné zprávě k auditu o střetu zájmů Andreje Babiše stojí, aby Česko vrátilo celkem 235 milionů korun z unijních dotací.

Po dvouměsíční lhůtě, kterou bude mít Česko na reakci po převzetí českého překladu anglické verze auditu, rozhodne Brusel o dalším postupu v závislosti na odpovědi Prahy. Obě strany se poté mohou další měsíce dohadovat o částce, která by případně měla být vracena do unijních fondů.

„V obecné rovině se jistě ČR může pokusit připravit další argumenty a vysvětlení, nicméně se domnívám, že EK již není ničím nucena tato fakta dále přezkoumávat. Bude to zřejmě čistě na jejím zvážení,“ sdělil Jiří Kvíz, ředitel společnosti Enovation, která pomáhá firmám s žádostmi o dotace EU.

Evropská komise poslala minulý týden v pátek do Česka anglickou verzi auditu zkoumajícího podnikání firem spojených se společností Agrofert, na kterou má podle předcházející předběžné auditní zprávy Babiš stále vliv. Zatímco česká ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová prohlásila, že nejnovější audit definitivní není, mluvčí Komise opáčil, že tato auditní zpráva se již měnit nebude.

„Přesně tak, audit je skončený a zpráva finální. Nyní má Česko čas informovat Komisi o tom, jak bude plnit nápravná opatření, včetně vymáhání korekcí. Vedle toho je prostor jednat o výši korekcí, především v případě plošné korekce za selhání systému, pokud je taková korekce v auditu navržena,“ řekl senátor Lukáš Wagenknecht (Piráti) s tím, že pokud k dohodě nedojde, bude ze strany Komise uložena korekce.

Babiš: Audity jsem nečetl, Unii nic vracet nebudeme a já neodstoupím

„Z mého pohledu ale silně pochybuji, že se navrhované částky budou měnit. Proti rozhodnutí o uložení korekce se může ČR odvolat k soudu. Poté ale nenávratně přijde český daňový poplatník o cca 280 milionů korun, které by jinak mohly být využity na jiné projekty, pokud by ČR ihned akceptovala závěry a začala vymáhat po podnicích pana premiéra za neoprávněné čerpání,“ upřesnil Wagenknecht.

„Je to komplikované, vše se bude odvíjet od české reakce,“ řekl jeden ze zdrojů obeznámený s dalším postupem. Ten vyplývá z článku 145 z unijního nařízení o fondech. Pokud podle něj členský stát, jehož se kontrola EK týká, nepřijme závěry šetření, pozve jej Komise na slyšení.

Tam dostane příležitost vysvětlit svůj postoj, případně po slyšení předložit další informace. Poté v zájmu uplatnění finančních oprav přijme Komise prostřednictvím prováděcích aktů rozhodnutí do šesti měsíců, uvádí zmíněný článek.

Agrofert by měl neoprávněně poskytnuté dotace EU vrátit, míní opozice

„EK má jistě nástroje, jak své požadavky vymáhat. V obecné rovině se domnívám, že pokud by EK došla k závěru, že při proplácení EU fondů z nějakého programu nejsou respektovány její výklady pravidel, pak by zřejmě přívod evropských peněz do takového programu pozastavila, dokud by nebyla přijata nápravná opatření,“ dodal Kvíz. To by tedy mohlo znamenat, že pokud Česko dostatečně nezdůvodní odmítnutí vrátit peníze, mohla by je Komise získat z dotací budoucích.

Podle Wagenknechta by EK korekce rovnou odečetla od plateb pro Česko, pokud by je tuzemská vláda odmítla platit a chtěla se soudit. „Soud bude trvat roky a mezitím uplyne konec programovacího období. Pokud vláda soud prohraje, nebude možné peníze přesunout na jiné projekty a občané ČR o ně přijdou. A mohli by o ně přijít podruhé, pokud by vláda pana premiéra Babiše po jeho firmách nevymáhala protiprávní dotace za stovky milionů,“ míní senátor.

Wagenknecht: hlavním problémem je penále

Hlavním problémem příjemce dotace, který má na svém účtu neoprávněně peníze, je přitom podle Wagenknechta penále. Po několika letech prý může dospět až do výše 100 procent dotace. „V případě dotačního podvodu společnosti pana premiéra Babiše Čapí hnízdo, úřad podřízený paní (Jaroslavě Pokorné) Jermanové z hnutí ANO penále po firmě pana Babiše nevymáhal,“ řekl senátor.

Brusel zveřejní Babišův audit až v druhé polovině roku 2020, kvůli proceduře

Dohadování o vrácení dotací přitom podle Kvíze není nic nového. „EK či jiné auditní a kontrolní orgány již v minulosti u různých kontrolovaných projektů či celých programů identifikovaly nálezy různých chyb a nedostatků. V některých případech se podařilo postupy obhájit, jindy docházelo k vracení dotací či pozastavování financování programů, dokud nebyla zajištěna náprava,“ dodal.

„ČR například musela nenávratně vrátit padesát milionů za prokázaný dotační podvod společnosti pana Babiše na projekt Čapí hnízdo. Z jiných projektů bych uvedl selhání rozdělování projektů v operačním programu ROP Severozápad,“ upřesnil Wagenknecht.

„Nebo mohu uvést příklad monitorovacího systému, kde audit ministerstva financí zjistil zásadní chyby. V tomto případě pan Babiš aktivně zasáhl, vláda vůbec o výši korekce s Komisí nejednala a vyjmula projekt z unijního financování. Kvůli rozhodnutí pana Babiše a celé vlády Česko přišlo o 800 milionů. V médiích to nyní pan premiér dezinterpretuje a vyčítá auditorům, že odhalili chyby,“ dodal.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Izraelci zaútočili na Rafáh a tábor Nusajrát, zemřelo nejméně 20 Palestinců

19. března 2024  6:20

Při izraelském útoku v Pásmu Gazy v úterý brzy ráno zemřelo nejméně 20 Palestinců. Čtrnáct jich...

Poslanci budou po sporu Babiše a Lipavského jednat o bezpečnostních hrozbách

19. března 2024  6:05

Na schůzi nazvané Bezpečnostní hrozby pro Českou republiku se scházejí poslanci. Předcházela jí...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

„Prázdný Topol“ či „kráva“ poslankyně. Nevybíravě mluvili premiéři i prezidenti

19. března 2024

Premium Andrej Babiš omylem poslal e-mail jinému adresátovi a v úterý se kvůli tomu mimořádně scházejí...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...