Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česko chce uspořádat první setkání lídrů EU a Baracka Obamy

  11:50aktualizováno  16:13
Česko chce v Praze uspořádat první setkání lídrů Evropské unie a Baracka Obamy. Schůzka by se konala v únoru či dubnu v rámci našeho předsednictví EU, řekl MF DNES premiér Mirek Topolánek. Nově zvoleného prezidenta USA pozval na návštěvu také prezident Václav Klaus.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

On-line reportáž: volby USA

Podrobná on-line reportáž minutu po minutě

"Náš návrh na uspořádání neformálního summitu dvaceti sedmi představitelů Evropské unie s novým americkým prezidentem podpořil i francouzský prezident Nicolas Sarkozy," sdělil MF DNES premiér Mirek Topolánek.

Podle něj by se setkání uskutečnilo těsně před summitem NATO ve francouzském Štrasburku a německém Kehlu, to znamená 2. dubna, případně v době chystaného setkání k finanční krizi v únoru.

Barack Obama"Máme velký zájem setkání lídrů Unie a Baracka Obamy v Praze uspořádat. To, že Obama bude v Evropě, je jisté," podotkl premiér.

"V polovině listopadu pojedu do Spojených států, kde bych se měl setkat se členy Obamova týmu. Oficiální dopis mu předáme až po jeho uvedení do jeho úřadu na konci ledna," řekl iDNES.cz vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra.

Evropská komise by zřejmě nebyla proti. "Každoroční summity jsou součástí vztahů mezi EU a USA. Obvykle se konají v první polovině roku. Jakékoliv otázky ohledně data konání a témat je nutné pokládat českému předsednictví, jsou jeho záležitostí, a ne Evropské komise," sdělila mluvčí Evropské komise Christiane Hohmannová.

"Summit EU - USA se obvykle koná každý rok. Příští rok by se měl konat ve Spojených státech a v roce 2010 v Evropě. Obvykle se koná před začátkem léta. Tento ustálený postup se ale může kdykoliv změnit, pokud se na tom obě strany dohodnou," podotkla mluvčí vysokého představitele EU pro zahraniční politiku Javiera Solany Cristina Gallachová.

Minule se podobné setkání konalo v Bruselu v únoru 2005. S Georgem W. Bushem se po jeho druhém zvolení zástupci tehdejší pětadvacítky sešli v bruselském ústředí na takzvaném "usmiřovacím" summitu EU - USA. Bylo to zhruba měsíc poté, co Bush oficiálně převzal úřad.

AMERICKÉ PREZIDENTSKÉ VOLBY 2008 OBRAZEMAMERICKÉ PREZIDENTSKÉ VOLBY 2008 OBRAZEMAMERICKÉ PREZIDENTSKÉ VOLBY 2008 OBRAZEMAMERICKÉ PREZIDENTSKÉ VOLBY 2008 OBRAZEM

Premiéra zajímá Obamův postoj k radaru
Mirek TopolánekUž předtím Topolánek poblahopřál Obamovi k jasnému vítězství ve volbách. "Má teď velmi silný mandát. Budu se zájmem sledovat, jak s ním naloží, jak dokáže svůj americký sen přetavit v konkrétní politiku," napsal premiér Topolánek redakci iDNES.cz v esemesce.

Výsledky voleb sledoval i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Poté, co začne v lednu v Bílém domě úřadovat Obama, neočekává výrazné změny ve vztahu Česka a Spojených států. "Vycházeli jsme dobře s Bushem starším, Clintonem i Bushem mladším. Myslím, že ani teď se to nezmění," řekl ministr iDNES.cz.

Prezidentem USA bude demokrat Obama

Souhrnné zpravodajství z volby 44. amerického prezidenta

Vládu bude podle Topolánka v první řadě zajímat strategie nového amerického prezidenta v zahraniční politice a jeho postoj k protiraketové obraně. - čtěte Barack Obama podpořil stavbu protiraketového štítu ve střední Evropě 

"Už na jaře jsme sondovali ve volebních štábech kandidátů a oba považovali radar za zásadní bezpečnostní zájem severoatlantického prostoru. Takže ani tady nečekám žádný rozdíl, leda že by došlo k nějakým rozpočtovým škrtům," řekl iDNES.cz ministr Schwarzenberg. 

Paroubek: USA si přestanou hrát na světového četníka
Jiří ParoubekPro předsedu ČSSD je Obamovo vítězství vyjádřením touhy amerického lidu po změně, po změně stylu politiky, stylu vládnutí i obsahu. "Myslím, že je toto vítězství pro pozici USA jako první mocnosti světa mimořádně významné," řekl Paroubek iDNES.cz.

Podle šéfa sociálních demokratů přijde s novým prezidentem USA změna zahraniční politiky. "Myslím si, že Spojené státy přestanou hrát takovou tu roli světového četníka a budou se soustředit na poněkud jiné řešení sporů a problémů tohoto světa."

Klaus pozval Obamu do Česka

Prezident republiky Václav Klaus zaslal nově zvolenému prezidentovi USA Baracku H. Obamovi blahopřejný telegram.

Vážený pane prezidente,
dovolte mi, abych Vám jménem občanů České republiky a jménem svým poblahopřál ke zvolení do funkce prezidenta Spojených států amerických.
Václav KlausČeskou republiku a Spojené státy spojují pevné a historické vazby. Nezapomínáme na to, že Spojené státy přispěly ke vzniku našeho moderního státu, jehož devadesáté výročí jsme letos slavili. V nedávné době jsme vzájemné vztahy prohloubili vytvořením spojenectví obou našich států v rámci NATO. Proto i po vstupu naší republiky do EU zůstává euroatlantická spolupráce základním pilířem české zahraniční politiky.
Vážený pane prezidente, věřím, že Vás budu moci co nejdříve osobně i jménem celé naší země přivítat na Pražském hradě, třeba u příležitosti summitu NATO na jaře 2009. Přeji Vám pevné zdraví a mnoho úspěchů ve Vaší prezidentské funkci.
S úctou
Václav Klaus

Paroubek přidal i zkušenost z loňské návštěvy Kongresu Spojených států. "Demokratičtí zákonodárci nám říkali, že dojde ke generální změně, revizi americké zahraniční politiky. Je ale potřeba vyčkat několik měsíců a pak uvidíme, co ta změna bude znamenat," doplnil Paroubek.

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš vnímá Obamův úspěch jako nástup nové generace politiků. "Ty naděje, které vyvolal ve voličích, ale bude těžké naplnit. Zatěžkávacím místem bude, jak se Amerika vyrovná s krizí," míní Dolejš.

Obama usiluje o ochranu klimatu, raduje se Bursík
Za velkou naději pro světové životní prostředí označil Obamovo zvolení ministr životního prostředí a šéf Strany zelených Martin Bursík.

Martin Bursík"Program Baracka Obamy dává velkou naději nejen americkým občanům, ale celému světu. Vítám USA na palubě mezi země, které spolu s Evropskou unií usilují o zásadní opatření na ochranu klimatu na Zemi," uvedl v tiskovém prohlášení.

Barack Obama mimo jiné přislíbil, že bude výrazně ekologizovat americký vozový park, podpoří výrobu energie z obnovitelných zdrojů či sníží skleníkové emise, píše se v tiskové zprávě ministerstva životního prostředí.

Předseda ODS Topolánek se zmínil o republikánském kandidátovi Johnu McCainovi, kterého pokládá za mimořádnou osobnost, opravdového vůdce a jednoho z nejúžasnějších lidí v politice. "Je škoda, že možnost ucházet se o prezidentský úřad dostal až v době, kdy proti němu hrál i vysoký věk," míní Topolánek.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Opilé policisty, kteří napadli dívku před nočním barem, inspekce obvinila

25. dubna 2024  10:35

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila policistu a policistku, kteří napadali v...

Rozepře o důchodové reformě i ústavní žaloby. Mluví stínová vláda hnutí ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:34

Přímý přenos V atriu Poslanecké sněmovny probíhá tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci zřejmě...

Party na veřejných záchodech. Vandalové si přinesli televize, okna zakryli dveřmi

25. dubna 2024  10:34

Veřejné toalety u náměstí 1. máje a Malé ulice v Mimoni se staly místem bujarého setkání. Účastníci...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  10:15

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...