Stav ohrožení začal opět platit ráno na říčce Novohradka v obci Luže na...

Stav ohrožení začal opět platit ráno na říčce Novohradka v obci Luže na Chrudimsku. (21. června 2020) | foto: ČTK

Voda po deštích opadá, třetí povodňový stupeň platí už jen na Pardubicku

  • 10
Situace na českých řekách se po víkendových silných deštích postupně uklidňuje. Nejvyšší povodňový stupeň stále platí už jen na Chrudimce v Nemošicích v Pardubickém kraji. Na východě republiky, zejména v Beskydech, může v pondělí ještě pršet. Hladiny řek by tam ale měly stoupat nejspíš jen slabě.

„U většiny toků zasažených předchozí srážkovou činností očekáváme
během pondělí a noci na úterý postupné poklesy hladiny. Zvýšené průtoky z horních částí povodí se budou promítat do dolních úseků, většinou bez dalších dosažení stupňů povodňové aktivity,“ uvedla meteoroložka Marie Odstrčilová. 

Druhý povodňový stupeň stále platí na Novohradce v Úhřeticích a Tiché Orlici v Čermné na Rychnovsku.

První, tedy nejnižší povodňový stupeň platil v pondělí kolem 13:00 na přibližně dvou desítkách měřicích stanic, mimo jiné na Labi v Kostelci nad Labem na Mělnicku, na Moravě ve Strážnici nebo na Odře v Bohumíně. 

Povodňová pohotovost platí v částech Pardubického (Chrudim, Pardubice) a Moravskoslezského kraje (Bohumín, Český Těšín, Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí, Havířov, Jablunkov, Karviná, Orlová, Třinec) až do úterních 10:00. Hrozí tam 2. stupeň povodňové aktivity. Voda se podle výstrahy může vylévat z břehů do okolní krajiny. 

V částech Středočeského, Královéhradeckého,  Pardubického, Olomouckého, Zlínského a Moravskoslezského kraje pak do stejného času platí povodňová bdělost.

„Ještě dnes může více pršet na východě území, a to zejména v Beskydech. Vlivem tohoto faktoru a také díky nasycení půdy a dotoku by zde ještě mohly toky stoupat, ale nejspíše jen slabě,“ upozornili ráno meteorologové na Facebooku. 

Pondělí by jinak podle nich mělo být zejména v západní polovině Česka slunečné a teplé. Pro sever Moravy a Slezsko ale platí až do pondělního poledne výstraha před vydatným deštěm.

Do Česka dorazí letní teploty, v závěru týdne bude až 29 stupňů

Vytrvalý a vydatný déšť zvedl o víkendu hladiny řek a potoků zejména na východě republiky. Voda zatopila louky, zahrady, silnice nebo garáže, větší škody ale nezpůsobila a až na několik málo výjimek nebyla nutná evakuace obyvatel. V neděli odpoledne začal déšť ustávat a hladiny začaly klesat.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video