Útok mířil na koalici, nikoliv na Čechy. Muž v afghánské uniformě byl zajat

  • 336
Pondělní útok muže v afghánské uniformě necílil přímo na české jednotky, ale na koaliční vojáky, upřesnil náčelník generálního štábu Aleš Opata. Rotný Tomáš Procházka, který zahynul, bude ve středu převezen do vlasti. Další dva vojáci byli zraněni.

K útoku došlo okolo 11:20 našeho času přímo na základně Šindánd v provincii Herát. Podle afghánských médií začal střílet příslušník afghánských bezpečnostních sil na vozidlo českých vojáků. Jeden z českých vojáků padl, další dva vojáci 1. jednotky podpory a vlivu (PaV) byli těžce zraněni.

V Afghánistánu padl 22. října 2018 po útoku afghánského vojáka dvaačtyřicetiletý rotný Tomáš Procházka (na snímku z 9. srpna 2018)

Padlým je 42letý rotný Tomáš Procházka. Jeho tělo bude převezeno do České republiky ve středu okolo desáté hodiny večer. Nebyl příslušníkem speciálních sil, ale členem jednotky, která 601. skupině speciálních sil pomáhá. Byl kynologem, upřesnil mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Procházka by měl být in memoriam povýšen na štábního praporčíka.

„Zranění vojáci byli transportování na základu Bagrám, do vojenské nemocnice, jsou mimo ohrožení života,“ uvedl ministr obrany Lubomír Metnar. Jeden voják bude během úterý propuštěn z nemocnice, druhý byl zraněn střepinou, je po operaci ve stabilizovaném stavu a komunikuje. Oba zranění muži už hovořili se svými rodinami. „Byl to nečekaný a bezprecedentní útok na naše vojáky... z vlastních řad, od spojenců,“ řekl Metnar. Zároveň potvrdil, že mise českých vojáků v Afghánistánu bude pokračovat.

Zda útočil příslušník afghánských jednotek, šéfové armády a obrany neupřesnili. „Nebyl příslušníkem speciálních sil, dál bych to nerozváděl,“ řekl ředitel Speciálních sil MO Pavel Kolář. 

Byl to muž afghánské národnosti a měl na sobě afghánskou uniformu. Afghánské bezpečnostní síly ho zastavily a zajaly. „Byl to útok insidera a byl veden na vojáky koaliční, nikoliv na české. Útočník nebyl z jednotky, kterou mentorují naše speciální síly,“ dodal náčelník generální štábu Aleš Opata.

Čeští vojáci se pohybovali uvnitř velké základny, která je rozdělená na několik malých. Vraceli se na svou základnu, když proti nim najednou začala střelba ze vzdálenosti asi 80 metrů z ruční zbraně M-14. „„Část naší jednotky vykonávala rutinní činnost na základně, jela převzít materiál pro dostavbu základny. Po převzetí se vydala zpátky ke své základně, kde bydlí. Při návratu na základnu byla vedena střelba,“ popsal situaci Opata. Na sobě měli součásti výstroje, jako by byli mimo základnu. Rotný, který zahynul, seděl na korbě. 

K útoku se podle afghánských médií automaticky přihlásilo hnutí Tálibán. Jestli byla teroristická organizace do akce skutečně zapojena se zatím vyšetřuje. Podle Opaty se prověřují dvě verze motivu. „Jestli jednal spontánně sám, nebo že byl provázán s Tálibánem,“ dodal. 

Zajištění bezpečnosti je na sto procentech, namítá Opata

Deník The New York Times s odvoláním na dva afghánské činitele v pondělí napsal, že incident byl výsledkem hádky, do které se čeští vojáci patrně nechtěně připletli. Pachatel podle všeho jednal v afektu. Česká armáda to však vyloučila. „Mezi naším příslušníkem a útočníkem nedošlo k žádnému kontaktu,“ řekl generál Kolář. 

Premiér Andrej Babiš kromě kondolence rodině v pondělí večer napsal na sociálních sítích, že si hodlá s ministrem Metnarem promluvit o možných opatřeních, která by podobné útoky eliminovala. „Budeme hledat možnosti, ochrana a zabezpečení je pro nás to nejdůležitější,“ konstatoval ministr. Generál Opata odmítá myšlenku, že by zajištění bezpečnosti nebylo dostatečné. „Co se týče tvrdé ochrany jednotek, jsme na sto procentech. Máme jasná pravidla, jasná kritéria. Koncept mentorování budeme znovu posuzovat,“ sdělil. 

„Armáda České republiky je v těžké situaci, prožíváme smutné dny. Vaši podporu a podporu občanů potřebujeme nejen v době, kdy se nám daří, ale kdy jsme v těžkých situacích,“ dodal Opata. 

K dalšímu útoku na české vojáky v Afghánistánu došlo necelý týden po atentátu na kolonu koaličních vozidel nedaleko základny Bagrám, při kterém bylo minulou středu zraněno pět českých vojáků, jeden z nich vážně. Těžce zraněný byl v Afghánistánu dvakrát operován a do České republiky by měl být převezen na konci tohoto týdne.

Nebezpečí a útoky v Afghánistánu se stupňují především v souvislosti s probíhajícími volbami. Podle Opaty je z poslední doby známo zhruba 200 různých útoků, které byly vedeny především proti volebním místům a na afghánskou populaci.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video