České zdravotnictví je podle evropského průzkumu na šestnáctém místě. Ilustrační foto.

České zdravotnictví je podle evropského průzkumu na šestnáctém místě. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

České zdravotnictví si letos polepšilo, ukázal evropský průzkum

  • 57
České zdravotnictví loni zaznamenalo výrazné zlepšení, konstatuje celoevropský průzkum Euro Health Consumer Index. Z postkomunistických zemí se umístilo výše pouze Estonsko a Maďarsko. V Česku jsou nejlépe hodnoceny medicínské výsledky a doba čekání na jednotlivé výkony.

Nejlépe dopadlo zdravotnictví nizozemské, následovalo dánské a rakouské, Česko obsadilo šestnáctou příčku. Zpráva ale konstatuje, že "být hodnocen hůře než Česká republika není žádná hanba".

"Je vidět, že se zlepšujeme. V některých parametrech je naše zdravotnictví zcela jistě kvalitní - zejména ve výsledcích, technologii a kvalitě léčení. Horší už je to s právy pacientů a některými dalšími aspekty," komentoval výsledek mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Podle Cikrta se snaží ministerstvem prosazovaná reforma zdravotnictví změnit právě negativně hodnocené aspekty. "Velmi potěšitelné je, že suverénně vede Nizozemsko, které bylo pro reformní tým možná nejvíce inspirativní," konstatoval Cikrt.

V žebříčku, který hodnotí kvalitu zdravotnictví v poměru k financím, které systém spotřebuje, je Česko dokonce na pátém místě.

"To je zejména díky propojení tradičně dobré odborné úrovně našeho zdravotnictví s - ve srovnání se západní Evropou - nízkými náklady na platy zdravotníků, zejména sester," kalí radost z dobrého umístění spoluautor průzkumu Marek Uhlíř.

Jsou to zřejmě také nízké platy ve zdravotnictví, co katapultovalo na první pozici v tomto žebříčku Estonsko. Pobaltská země za sebou nechala Nizozemsko a třetí Dánsko.

Uhlíř nicméně hodnotí celkové výsledky pozitivně. "Česká republika si nestojí vůbec špatně, ale chtělo by to zcela dokončit přechod od situace, kdy stát je plátcem, poskytovatelem i kontrolorem zdravotnictví v jedné osobě, k úplnému oddělení těchto tří rolí," sdělil Uhlíř.

Stát by podle něj měl nastavovat pravidla a právní rámec, pojišťovny by se měly bít za své klienty a nemocnice by měly dbát na kvalitu svých služeb, aby si udržely smlouvy s pojišťovnami.

Zlepšuje se celá Evropa

Celkový výsledek vznikl na základě hodnocení šesti různých kategorií, mezi něž patří pacientská práva a informace, e-Health, čekací doby, medicínské výsledky, rozsah krytí z veřejného pojištění a léčiva. Česko mělo nadprůměrné výsledky v medicínských výsledcích a době čekání na jednotlivé výkony. V ostatních kategoriích byly výsledky průměrné.

V roce 2007 skončila ČR celkově ještě o příčku lépe, patnáctá, letošní hodnocení je ale pozitivnější. "Obecně se dá říci, že všechny státy jsou rok od roku lepší. Pokud se tedy nějaký stát v žebříčku propadne o jedno nebo dvě místa, neznamená to, že by se zdravotnictví zhoršilo, ale že se nezlepšilo o tolik jako v 'rychlejších' státech," vysvětlil Marek Uhlíř.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video