České vojsko je připraveno pomoci

  17:32
Praha - Česká republika je jako člen NATO připravena pomoci při případné odvetné akci USA. Armáda je v pohotovosti. Vybrané jednotky mohou být kdykoli povolány k odletu. "Nasazena může být kterákoliv jednotka, kterou bude aliance nebo vláda Spojených států potřebovat. V pohotovosti je například rota protichemické ochrany či brigáda rychlého nasazení," řekl po jednání krizového štábu ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Vláda na svém mimořádném zasedání vyhlásila na pátek státní smutek.

Vláda se přihlásila za rozhodnutí NATO
Český kabinet se na jednání postavil za rozhodnutí NATO o kolektivní obraně po utocích na USA. Z
atím ale není jasné, zda alianci požádá o pomoc vláda Spojených států. "Situace není jasná, nejdřív se musí najít viník," řekl ministr zahraničí Jan Kavan po zasedání vlády.

Český kabinet tak plní článek číslo 5 deklarace NATO. Ten zavazuje jednotlivé země Severoatlantické aliance, aby při napadení kteréhokoliv ze členů vojensky pomohly. Více o deklaraci NATO se dočtěte ZDE.

Anonym ohlásil bomby na Úřadu vlády

Dvě anonymně nahlášené bomby v budově Úřadu vlády hledali pražští policisté, pyrotechnici i služební pes. Jejich uložení na číslo parlamentní telefonní ústředny ve Sněmovní ulici anonym ohlásil okolo čtvrté hodiny odpolední.

"Po půl hodině prohlídka skončila s tím, že nic nalezeno nebylo," uvedla řekla policejní mluvčí Ivana Zelenáková. 
 

DÁLE ČTĚTE

VŠECHNY SOUVISEJÍCI ČLÁNKY

úterní on-line reportáž

středeční on-line reportáž

čtvrteční on-line reportáž

AKTUÁLNÍ ON-LINE REPORTÁŽ


Tvrdík: O žádném nebezpečí pro Česko nevíme
O případném vyslání českých jednotek by podle Tvrdíka musely kromě NATO rozhodnout česká vláda i parlament.

"Jsme na straně Spojených států. Ale z hlediska našich národních zdrojů nemáme žádnou informaci, která by znamenala byť minimální nebezpečí pro obyvatelstvo České republiky," reagoval Tvrdík na otázku, zda ČR jako spojenci USA hrozí nějaké nebezpečí.

Podle ministra však Američané o české vojáky nakonec nepožádají. "Osobně zastávám názor, že Spojené státy naše vojáky potřebovat nebudou, stejně jako nepotřebovaly krev či naše záchranáře," dodal.

Bezpečnostní opatření

Armáda je v pohotovosti stupně alfa, což znamená základní stupeň. V pohotovosti jsou rota chemické ochrany a jednotka rychlého nasazení, které by byly schopny nabídnout své síly do několika hodin na žádost NATO.

V pohotovosti je i policie. "Posílili jsme ochranu všech amerických objektů v Praze," řekla po útocích Radiu iDNES mluvčí policie Ivana Zelenáková.
Ministerstvo dopravy zakázalo neplánované lety nad územím ČR. To se týká zejména soukromých letadel, strojů aeroklubů nebo rogal. Charterové lety a pravidelné linky poletí.
Byl posílen dohled nad vzdušným prostorem země. Ochranu mimořádně posílily dvě letadla MiG-21. Vzdušný prostor tak nyní monitorují celkem čtyři stroje.
Zajištěny byly jaderné elektrárny.

Byla posílena ochrana strategických průmyslových budov, mostů a zdrojů pitné vody.

Česko uzavřelo některé konzulární úřady. "Jde o to, že se tam pohybuje spousta lidí, kteří žádají česká víza," řekl náměstek ministra zahraničí Hynek Kmoníček.

Běžný monitoring nebezpečných skupin z arabského světa pohybujících se na českém území je podle ministra vnitra Stanislava Grosse od úterka aktivnější.

Na hranicích a mezinárodních letištích byla zavedena přísnější kontrola cizinců.

Jak vypadá pohotovost?
Armáda je v základním stupni pohotovosti - alfa. V kasárnách jsou pouze vojáci z povolání na vybraných jednotkách, tedy například v brigádě rychlého nasazení či rotě chemické ochrany. Ostatní vojáci z povolání mají podle Tvrdíka zkráceny doby, během nichž se musejí dostavit do kasáren a začít plnit úkoly. Vojáci základní služby zatím pohotovost nemají.

Pokud by nastal vojenský konflikt, přispěla by podle Tvrdíka České republika povolením přeletů nad českým územím, asistencí zpravodajských služeb, maximálně vysláním malé speciální jednotky, praporu technické ochrany či speciálního zdravotního týmu.

V pátek zahalí zemi smutek
Kabinet vyhlásil na pátek 14. září den státního smutku. Na úředních a veřejných budovách budou vyvěšeny státní vlajky na půl žerdi. Český rozhlas kvůli tomu upraví vysílací schéma. "Budeme od dvanácti hodin vysílat tři minuty ticho na všech stanicích Českého rozhlasu," řekl iDNES ředitel programu Josef Havel s tím, že se též upravuje hudební formát a z programu stanic se vypustí zábavné pořady.

Vláda všechny obyvatele vyzývá, aby ve 12 hodin uctili památku obětí teroristického útoku na USA třemi minutami ticha. Více o dnu smutku v ČEské republice.

Neplánované lety zůstanou na zemi
Ministerstvo dopravy začalo podle ministra vnitra rozesílat letištím zákaz neplánovaných letů. To se týká zejména soukromých a sportovních strojů.

Zákaz oznámil ministr dopravy Jaromír Schling už ve středu večer po jednání krizového štábu: "Nejpozději od dvanácti hodin budou uzeměna všechna letadla, která nelétají podle letového plánu. Výjimku budou mít samozřejmě lety pro záchranu života a zdraví." Opatření má minimalizovat všechna rizika, dokud nebude jasné, že České republice žádné nehrozí nebezpečí.

Meziresortní krizový štáb ve středu rozhodl o posílení ochrany strategických průmyslových budov, mostů a zdrojů pitné vody.

Česko uzavřelo některé konzuláty
Některé české konzulární úřady byly kvůli bezpečnosti uzavřeny. "Jde o to, že se tam pohybuje spousta lidí, kteří žádají česká víza," řekl náměstek ministra zahraničí Hynek Kmoníček.

Odmítl ale upřesnit, o která zastupitelství se jedná. "O jaké země jde, vám říci z pochopitelných důvodů nemohu," dodal.

Zatím se neozvalo 61 českých občanů
Příbuzným v Česku se zatím neozvalo 61 lidí, kteří byli v úterý USA. Po 14. hodině to oznámil ředitel konzulárního odboru ministersrva zahrničí Ivan Záleský. Upozornil, že situace se mění podle toho, jak se lidé ozývají. Generální konzulát v New Yorku podle Záleského zatím v místních nemocnicích neobjevil žádného českého občana.

"Ministerstvo zahraničí zatím s téměř stoprocentní jistotou vyloučil, že by v době útoku někdo z Čechů pobýval či pracoval v Pentagonu ve Washingtonu nebo cestoval unesenými letadly," potvrdil Záleský.

"Nyní můžeme říci, že v unesených letadlech nebyli žádní občané České republiky. Byla tam asi čtyři jména, která naznačovala český původ, ale to bylo později vyloučeno," upřesnil Záleský.

Horká linka ministerstva je přetížená

Ministerstvo zahraničí zřídilo speciální telefonní horkou linku s číslem 02/24 18 27 40 a 24 18 25 51, na níž se mohou v případě nejistoty příbuzní a známí lidí v Americe obracet. V provozu je i bezplatná linka:  0800 200 000.

Pohřešované mohou lidé hledat také na adrese www.responsecare.com Do formulář mohou zadat údaje o svých blízkých.


Horká telefonní linka zřízená ministerstvem zahraničí pro příbuzné lidí, kteří se nacházejí v USA a nedávají o sobě žádné zprávy, je neustále přetížená.

"Volá sem každý, kdo ví, že má někoho v Americe a chce, aby se po něm začalo pátrat. Nefiltrujeme to. Pro volající je pátrání opodstatněné," řekla spojovatelka z linky Milena Šimečková.

- STŘEDA -

Lidé podpořili USA i přes Grossovo varování
Zhruba 150 lidí se ve středu po 17. hodině sešlo na demonstraci na pražském Václavském náměstí, aby tu vyjádřili solidaritu s oběťmi útoků v USA.

Informace o tomto shromáždění přitom přinutila ministra vnitra Stanislava Grosse, aby se narychlo přijel do Prahy. Na Letenské pláni přistál po 16. hodině helikoptérou, která ho přepravila z vojenské základny v Čáslavi, kde jednal branně bezpečnostní výbor.

"Musím občany vyzvat, aby se shromáždění neúčastnili," řekl po přistání na Letenské pláni v Praze Gross.

U sochy svatého Václava lidé pokládali květiny na vyjádření solidarity s obětmi teroristického útoku v USA. Na náměstí byly zesílené policejní hlídky a sanitka.

Svíčky zapalovali především mladí Američané, kteří žijí v Praze. V očích některých z nich byly vidět slzy.

Na shromáždění přišli i někteří politici a umělci. "Výzvu jsem slyšela v rozhlase, ale myslím si, že má pan Gross má trochu zkreslené informace," řekla iDNES předsedkyně Unie svobody Hana Marvanová.

Gross: Vážím si solidarity, ale není to bezpečné
Helikoptéra s ministrem vnitra Stanislavem Grossem přistála u ministerstva vnitra krátce po 16. hodině.

"Velmi si vážím mezilidské solidarity, ale v současné době se všechny naše aktivity zaměřily na prevenci a snižování rizik. Proto bych se rád občanům omluvil za to, že je musím vyzvat, aby se shromáždění neúčastnili," uvedl Gross.

"Jde o samozřejmě o bezpečnostní důvody," potvrdila iDNES Grossova mluvčí Gabriela Bártíková. "Ministerstvo vnitra nemá dostatek informací k tomu, abychom mohli říct, že shromáždění by bylo bez bezpečnostních rizik," dodala.

Ministr Stanislav Gross k tomuto názoru podle Bártíkové dospěl při jednání s poslanci branně bezpečnostního výboru a zástupci armády v Čáslavi.

Spojené státy o pomoc nežádaly
Spojené státy požádaly Česko o záchranáře, oznámil to dopoledne ministr obrany Jaroslav Tvrdík po jednání krizového štábu, ve kterém mimo něj zasedal také ministr zahraničí Jan Kavan, policejní prezident Jiří Kolář a ministr vnitra Stanislav Gross.  Vpodvečer však zprávu dementoval americký vyslanec, který řekl, že USA Česko o pomoc nepožádalo.

Záchranáři jsou připraveni odletět a čekají na to, jak se rozhodnou Spojené státy. Podrobnosti ZDE.

Česko je připraveno Američanům poslat i krev a krevní deriváty. "Od požádání USA o krev by měly být všechny krevní konzervy dopraveny do šesti hodin do Prahy, do dalších 12 hodin pak na půdu Spojených států," uvedl ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Více se dočtěte ZDE.

Stanislav Gross uvedl, že bezpečnostní opatření státu, která jeho resort zajišťuje, se budou rozšiřovat. Podrobnosti odmítl uvést. Zprávu o bezpečnostních opatření najdete ZDE.

Špidla: Republika není ohrožena
Republika nemá žádné informace o přímém ohrožení země. Ujistil vicepremiér Vladimír Špidla po ranním zasedání Bezpečnostní rady státu v sídle Úřadu vlády. Bezpečnost posoudila mimo jiné ministerstva vnitra, obrany a dopravy. Zasedání se zúčastnil také prezident Václav Havel, šéf sněmovny Václav Klaus a předseda Senátu Petr Pithart.

Situaci po teroristických útocích v USA v úterý večer projednávalo i předsednictvo vlády. Kabinet oznámil, že všechny americké objekty na území Česka jsou pod zvýšenou ochranou. Ve stavu pohotovosti jsou také všechny bezpečnostní složky státu.

Ministr zahraničí Jan Kavan po zasedání bezpečnostní rady oznámil, že první přehled o počtu obětí teroristického útoku a jejich národností bude znám večer. 

Kavan: Odveta se vyloučit nedá

Úterní půlnoc. Končí den, v němž teroristický útok vymazal z mapy New Yorku mrakodrapy Světového obchodního centra. Úřady po celém světě neví ani po devíti hodinách o katastrofě téměř nic. Českou vládu nevyjímaje. "Zatím nevíme víc, než se objevilo ve sdělovacích prostředcích."

Předpokládám, že nějaká výměna informací už funguje. Kdy budete vědět víc?
Ze všech informací, které během noci dáme dohromady - protože v Americe je o šest hodin méně - sestavím zprávu pro Bezpečnostní radu státu. Tu projednáme ve středu ráno, a pak ji samozřejmě poskytneme novinářům.

V úterý se v Bruselu sešla rada NATO. Vy jste říkal, že někteří zástupci neskrývali, že by teroristický útok mohl mít dalekosáhlé důsledky. Dá se to vyložit tak, že se chystá vojenský zásah?
Nelze vyloučit, že jakmile budou pachatelé odhaleni, že by Spojené státy přistoupili k nějakým odvetným opatřením. To si myslím v této chvíli nemůže vyloučit. To ostatní je spekulace.

Co konkrétně chtělo NATO po České republice?
Nabízíme to, co je v našich možnostech. Spojené státy zatím projevily zájem o krev a krevní deriváty, to je vše co víme. Jinak platí, že mají zájem o sdílení zpravodajských informací a také informací o bezpečnostních opatřeních, které Česká republika podnikla. Samozřejmě včetně ochrany našich zastupitelských úřadů v zahraničí.

Vyplynulo už něco konkrétního z porady šéfů českých tajných služeb? Něco, co by Spojeným státům pomohlo při vyšetřování celé katastrofy?
Myslím, že na takové hodnocení je ještě brzo. Té porady se účastnili i zástupci Spojených států amerických, pozorně naslouchali a my zase jim. Ta spolupráce se rozjíždí, ale nepředbíhejme.

- ÚTERÝ -

Vláda odsoudila útoky a nabídla pomoc
Vláda ve svém úterním prohlášení útoky jednoznačně odsoudila. Vyjádřila Američanům soustrast a nabídla pomoc.

"Přizpůsobíme se požadavkům Spojených států. Obecně se ví, že je tam nedostatek krve a krevních derivátů, ale pomůžeme podle toho, co po nás budou Američané chtít," uvedl ministr Kavan.

Kavan také oznámil, že ve středu odpoledne se sejde k mimořádné poradě Severoatlantická aliance. Česká vláda bude o průběhu jednání informovat.

"Zástupci NATO už o situaci jednali v Bruselu. Američané prohlásili, že to musela být velmi dobře a dlouho připravovaná akce, která musela stát hodně peněz," informoval už v úterý ministr Kavan.

Mnoho zástupců jednotlivých zemích podle něho na jednání naznačilo, že celá akce bude mít dalekosáhlé následky. Aliance Americe slíbila, že s ní může počítat. Pomoc nabídlo také Německo, Izrael, Velká Británie a Francie.

Ministr Kavan řekl, že po teroristických útocích zatím nelze vyloučit české oběti.

Česká obrana svolala krizový štáb
Ministerstvo obrany svolalo v úterý na 18. hodinu krizový štáb. Od 19. hodiny pak zasedali zástupci bezpečnostních složek a vlády na ministerstvu vnitra. Do Prahy se kvůli situaci v USA předčasně vrátil z návštěvy Slovenska ministr obrany Jaroslav Tvrdík.

V pohotovosti je také policie. "Posílili jsme ochranu všech amerických objektů v Praze," řekla Radiu iDNES mluvčí policie Ivana Zelenáková.

V pohotovosti je 4. brigáda rychlého nasazení a protiteroristická jednotka. "Prověřili jsme všechny bezpečnostní systémy," řekl Tvrdík.

Gross: Posílili jsme dohled nad vzdušným prostorem
Podle Grosse je posílen dohled nad vzdušným prostorem České republiky. Zajištěny jsou i jaderné elektrárny.

"Soustředíme se i na osoby, které mají vazby na USA či na arabské státy a které se mohou v těchto chvílích pohybovat v českém vzdušném prostoru. Abychom měli maximálně možnou míru jistoty, máme seznamy všech pasažérů," uvedl Gross.

Všechna mezinárodní letiště v České republice podle něj okamžitě zavedla přísnější kontroly všech cestujících. Také běžný monitoring nebezpečných skupin z arabského světa pohybujících se na českém území je podle něj ode úterka aktivnější.

Gross současně prohlásil, že nemá zatím žádné bezprostřední informace o tom, že by České republice hrozilo nebezpečí teroristického útoku.

Americká ambasáda je přísně chráněna
Před americkou ambasádou v Praze stáli už v úterý policisté v neprůstřelných vestách se samopaly. Další prohlížejí auta před velvyslanectvím, jestli tam nejsou bomby.

Lidé velvyslanectví opouštějí, ale podle policistů nejde o evakuaci. "Opouštějí ambasádu rychleji než obvykle, ale evakuace nařízena nebyla," řekl zpravodaji TVD jeden z policistů. 

Ambasáda, před kterou začali lidé k ucetění památky obětí útoků nosit květiny,  je do odvolání uzavřena.

Opatření ministerstva zahraničí
Ministr Kavan útoky odsoudil a řekl, že podle jeho informací nebyl zraněn ani zabit nikdo z Čechů ve státní službě.

"Nikdo ze zaměstnanců jak zastupitelských úřadů tak z naší mise OSN nebyl poblíž tragické události," řekl Kavan. Na všech českých ambasádách, zejména na Blízkém východě, byla přijata mimořádná opatření.

"Odeslal jsem telegram svému americkému kolegovi, kde jsem vyjádřil soustrast nad velkým počtem mrtvých a zraněných lidí," řekl dále Kavan s tím, že v dopise odsoudil tyto zbabělé útoky.

Český Telecom zaznamenal výrazný nárůst telefonátů do USA. Síť je podle mluvčího Vladana Crhy plně vytížená, používají se i záložní linky.

Havel je útoky otřesen
Na teroristické útoky v USA už reagoval také prezident Václav Havel. "Prezident je otřesen neslýchaným teroristickým útokem na významné budovy v New Yorku a ve Washingtonu," sdělil prezidentův mluvčí Ladislav Špaček.

Havel podle Špačka sleduje všechny zprávy, které přicházejí ze Spojených států. "Prezident vyjadřuje účast s pozůstalými po všech obětech a věří, že pachatelé těchto hrůzných činů budou dopadeni a potrestáni," dodal mluvčí.

Prohlášení prezidenta republiky k teroristickým útokům v USA

Milí spoluobčané,

 myslím, že nejen já, ale vy všichni jste otřeseni dnešními událostmi ve Spojených státech amerických. Rád bych za naši zemi, za všechny naše občany vyslovil hlubokou soustrast všem obětem či pozůstalým a rád bych ubezpečil americký lid, že jsme na jeho straně a že jsme připraveni jakkoli pomoci v rámci svých možností. Chápu to jako útok na lidskou svobodu, jako útok na demokracii a domnívám se, že to je velké civilizační varování, které nás vyzývá k tomu, abychom maximálně zmobilizovali svou odpovědnost za tento svět. Fanatici a šílenci nás nesmí mít všechny jako své rukojmí.

Ladislav Špaček
mluvčí prezidenta republiky

V rámci mimořádných bezpečnostních opatření policisté kontrolovali 12. září 2001 vozidla projíždějící po pražské Malé Straně v blízkosti budovy velvyslanectví USA.

V souvislosti s teroristickým útokem na USA byla přijata mimořádná bezpečnostní opatření v areálu Pražského hradu.

V souvislosti s teroristickým útokem na USA kontrolovali 11. září 2001 policisté na Malé Straně v Praze v rámci mimořádných bezpečnostních opatření automobily projíždějící v blízkosti budovy velvyslanectví Spojených států.

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Agrofertu kontrolují kalhotky, zda tam zaměstnankyně nemají řízek, řekl Babiš

20. března 2024  17:05

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš na tiskové konferenci popřel, že by v holdingu Agrofert byli...

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

Průšvih na Bulovce. Provedli potrat ženě při kontrole, spletli si ji s jinou

28. března 2024  14:12,  aktualizováno  14:40

V pražské Fakultní nemocnici na Bulovce v pondělí došlo k fatálnímu incidentu. Personál provedl...

Na Česko nebo Pobaltí nezaútočíme, řekl Putin. Zaměří se na F-16 na Ukrajině

28. března 2024  7:38,  aktualizováno 

Diktátor Vladimir Putin řekl na setkání s vojenskými piloty ve Tveru, že Rusko nemá zájem o...

Kráska a zvíře, radoval se Blažek ze schůzky s Miss World. Pyszková bude pomáhat obětem

28. března 2024  13:11,  aktualizováno  13:58

Nová Miss World Krystyna Pyszková se chce v Česku zapojit do osvětové kampaně pro oběti trestné...

Kamion s pěti sty selaty se na Znojemsku převrátil na bok, sto jich uhynulo

28. března 2024  12:11,  aktualizováno  13:42

Kamion s nákladem pěti stovek selat se dnes dopoledne převrátil na bok v Hostěradicích na...

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...