Rozvodněná řeka Svratka v obci Herálec. (25. června 2013)

Rozvodněná řeka Svratka v obci Herálec. (25. června 2013) | foto: Petr Lemberk, MAFRA

České řeky se uklidňují, povodňové ohrožení hlásí ještě dvě místa

  • 1
Situace na českých řekách se postupně uklidňuje a povodňový stupeň ohrožení nyní platí na dvou místech menších toků. Vyplývá to z internetových stránek Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) a vodohospodářů. Stále jsou uzavřené některé úseky silnic. Voda s neopatrností nejspíš mohly za smrt seniorky v Hrádku na Znojemsku.

Od jedné hodiny v noci do 7:00 pršelo nejvíce v Jizerských horách, kde spadlo 15 milimetrů. Na ostatním území Česka to bylo většinou do pěti milimetrů.

Do čtrvtečního rána by nemělo na většině území České republiky napršet více než 5 milimetrů.

Třetí povodňový stupeň platí na Novohradce v Úhřeticích na Chrudimsku, kde hladina kulminovala při 331 centimetrech, nyní už klesá a blíží se druhému stupni. V Luži Novohradka výrazně opadá.

Na Chrudimce v Nemošicích na Pardubicku hladina i nadále stoupá, zatím dosáhla 312 centimetrů.

Povodňové stupně

Stav ve středu v 6:00

Třetí stupeň povodňové aktivity

  • Novohradka - Úhřetice
  • Chrudimka - Nemošice

Druhý stupeň povodňové aktivity

povodí Sázavy, Labe, Doubravy, Nežárky, Lužnice, Stropnice, Dyje, Jevišovky, Jihlavy a Svratky

Zdroj: ČHMÚ

Ještě o půl šesté ráno byla na třetím povodňovém stupni, tedy ohrožení, také Doubrava v Pařížově na Chrudimsku. Její hladina již kulminovala. Po sedmé ranní bylo odvoláno ohrožení také na Výrovce v Plaňanech na Kolínsku, kde hladina kulminovala ve dvě hodiny ráno při 263 centimetrech.

Český hydrometeorologický ústav varuje před třetím stupněm povodňové aktivity u krajů Pardubického, Ústeckého a Jihočeského. Druhý stupeň hrozí Středočeskému kraji. Tato varování platí do čtvrtečního poledne.

Voda zavřela silnice a vzala další život

Voda mohla za další neštěstí, při kterém zemřela v Hrádku na Znojemsku osmdesátiletá žena. V úterý večer se zřítila do 25metrové studny. Podle mluvčího hasičů Jaroslava Mikošky neštěstí patrně způsobilo podmáčení pískovcového podloží u studny (více o neštěstí zde).

Kvůli záplavám bylo dnes ráno uzavřených 23 úseků silnic, mezi nimi téměř dvouapůlkilometrový úsek Labského nábřeží v Děčíně a dvě silnice druhé třídy z obce Dolní Roveň na Pardubicku do Vysoké u Holic a Dašic. Kvůli velké vodě auta neprojedou ani Linkovou ulicí v Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku, Litoměřickou v Křešicích na Litoměřicku, Žižkovou v Pardubicích nebo Jasenskou v Přelouči. Záplavy zavřely také 11 silnic třetí třídy, hlavně na Pardubicku, Liberecku a Kutnohorsku.

Železniční trati a hlavní silniční tahy jsou podle webů Českých drah a Ředitelství silnic a dálnic průjezdné bez omezení.

Vláda ve středu rozhodla, že vojáci nasazení na odstraňování škod po záplavách budou moci pracovat až do 15. července. Je to tedy o dva týdny déle, než se původně počítalo po povodních ze začátku června.

Hladina Labe stoupá

Výška hladiny ráno stoupá na Labi v Ústí nad Labem. V 7:40 překročila jeden metr. Jen od úterní 22. hodiny do středečních 8:00 stoupla o více než 60 centimetrů.

Řeka v Ústí nad Labem se ve středu v 10:00 dostala na druhý povodňový stupeň a stále stoupá. Podle modelové předpovědi by Labe mohlo opět kulminovat na nejvyšším stupni ohrožení. Ve čtvrtek by se měla řeka v Ústí dostat nad 6,5 metru. V Děčíně Labe ve 13.00 ve středu překročilo druhý stupeň povodňové aktivity, překonalo hranici 490 centimetrů. Zatím nedosáhlo stupně ohrožení, ale protipovodňové stěny město již staví. "Je to preventivní opatření," uvedla mluvčí města Markéta Lakomá. Zhruba šesti metrů by Labe mělo dosáhnout ve čtvrtek.

"Předpokládáme, že na Labi budou hladiny během noci na čtvrtek kulminovat profilu Ústí nad Labem pravděpodobně při úrovni průtoku cca 1 300 až 1 350 metrů krychlových za sekundu, což je druhý stupeň povodňové aktivity," uvádí ČHMÚ.

V Mělníku, na soutoku Vltavy s Labem, se hladina blíží pohotovosti. Hladiny většiny menších toků v Ústeckém kraji naproti tomu klesly.

Výstraha

V platnosti do čtvrteční 15. hodiny zůstává výstraha meteorologů před povodněmi pro kraje: Jihočeský, Jihomoravský, Kraj Vysočina, Královéhradecký, Liberecký, Pardubický, Praha, Středočeský a Ústecký.

V Libereckém kraji se všechny řeky do rána vrátily do normálu. I na Smědé v Předláncích, kde byla situace nejhorší, mohli dnes před pátou ranní odvolat první povodňový stupeň, když hladina klesla pod dva metry a dál pomalu opadá. Odvolán byl první povodňový stupeň i na Jizeře v Železném Brodě.

Na dolním toku Cidliny a Mrliny je hladina na mírném vzestupu při prvním povodňovém stupni. Mrlina bude večer kulminovat, kulminace Cidliny se očekává zítra.

V povodí Sázavy podle hydrologů dochází k pozvolnému vzestupu při druhém povodňovém stupni, ale pouze na dolním toku, a to ve Zruči nad Sázavou a Nespekách.

V povodí Malše jsou již všechny toky na poklesu, druhý povodňový stupeň je pouze na Stropnici v Borovanech.

V povodí Lužnice dochází pouze k pozvolným vzestupům hladin a hladina by na dolním toku neměla překročit třetí povodňový stupeň. Totéž platí i o dolním toku Nežárky, kde hydrologové předpokládají v nejbližší době mírné překročení druhého povodňového stupně.

Toky v povodí Dyje vykazují mírné poklesy či setrvalé stavy. Vzestup je již pouze na Jevišovce v Jevišovicích a na dolním toku Dyje v Trávním Dvoře a Ladné, kde jsou druhé stupně povodňové aktivity.

Voda z Ležáckého potoka, která v úterý ráno zalila pietní místo bývalé osady Ležáky na Chrudimsku, už opadla. Podle ředitele lidického památníku Milouše Červencla nebudou škody velké, hrozilo však, že se hráz rybníka protrhne. "Ve středu ráno se ale hladina vrátila do koryta rybníka," uvedl Červencl.

"Vlivem předpouštění vodního díla Brno a také už zmíněného dotoku jsou nyní druhé povodňové stupně na Svratce v Brně – Poříčí a v Židlochovicích , na Jihlavě v Přibicích a v Ivančicích, na Jevišovce ve Výrovicích, na Moravské Dyji v Janově  a kvůli řízené manipulaci také pod přehradami Nové Mlýny a Mostiště," popsala mluví Povodí Moravy Gabriela Tomíčková s tím, že na všech jmenovaných místech hladiny řek klesají.

Přehrady Vranov, Vír, Letovice, Boskovice, Mostiště, Dalešice – Mohelno, Nové Mlýny už mají opět volnou povodňovou rezervu.

Na dolním toku Vltavy v profilu Praha - Chuchle je hladina na úrovni zhruba 540 metrů krychlových za sekundu a hladina je setrvalá.

V Česku se mají podle ČHMÚ přeháňky nebo déšť vyskytovat jen místy. Četnější srážky očekávají meteorologové na severu a severovýchodě. V jihozápadní polovině území už se večer mají přeháňky vyskytovat jen ojediněle.

Déšť by přes den měl podle předpovědi ustávat a ve středu by nemělo nikde napršet více nez 15 milimetrů.

"Očekáváme i nadále postupnou stabilizaci hydrologické situace na tocích zasažených povodněmi. V nejbližších hodinách očekáváme kulminaci na dolním toku Sázavy při druhém povodňovém stupni. Na dolním toku Lužnice předpokládáme kulminaci pravděpodobně v nočních hodinách, totéž platí i pro dolní tok Nežárky," píše ČHMÚ v aktuální zprávě.

Aktuální počasí zvyšuje výskyt komárů

Střídání vlhkého a horkého počasí podporuje podle hygieniků zvýšený výskyt komárů. Oldřich Šebesta z Krajské hygienické stanice uvedl, že kalamitní výskyt komárů lze očekávat v dolním Podyjí.

"Horké počasí minulého týdne ještě urychlilo vývoj larev komárů, které se objevily po deštích z počátku měsíce, a tak již dnes množství komárů a jejich aktivita prudce stoupá," uvedl Šebesta. Hygienici nyní podle Šebesty jednají se starosty obcí o tom, jak výskyt komárů co nejvíce omezit.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue