České podniky posilují ochranu

Kvůli případnému napadení v souvislosti s útoky proti USA posilují svou ochranu i podniky v Česku. Vedení petrochemického závodu v Litvínově zvýšilo kontrolu všech aut a lidí pohybujících se v areálu. Podobná opatření zavedla i ústecká Spolchemie. Státní úřad pro jadernou bezpečnost nařídil v úterý nejvyšší bezpečnostní opatření v obou českých jaderných elektrárnách Dukovany a Temelín.

V litvínovském Chemopetrolu monitorují pohyb lidí a aut po areálu závodu a kontrolují i příchozí na branách. "Koordinujeme opatření v rámci skupiny Unipetrol a jsme v kontaktu i s Radou obrany státu pro případ, že by se nebezpečí přesunulo i na evropský kontinent," uvedl ve středu ráno mluvčí Chemopetrolu Litvínov Jan Martínek.

Doplnil, že opatřeními se snaží eliminovat riziko pokusu například o uložení výbušniny a podobných zásahů.

"Případnému leteckému napadení jsme schopni zabránit asi stejně, jako v Americe. Od chvíle, kdy na hranicích někdo namíří letadlo na cíl do zásahu, uplyne pár minut," řekl Martínek. Dodal, že riziko jakéhokoli útoku je však velmi mizivé.

Za málo pravděpodobný pokládá útok i ústecká Spolchemie. Přesto jsou v kontaktu s orgány města, v pohotovosti jsou i hasiči. Mluvčí Spolchemie Zdeněk Rytíř uvedl, že byla  zpřísněna ostraha areálu i kontroly vstupujících.

"Havarijní plán je připravený jak na nehody jako například vykolejení cisteren, tak i na případný cizí zásah," dodal.

Jaderné elektrárny jsou připraveny
Dukovany zatím pracují zcela normálně, ale jsou připraveny v případě nebezpečí odstavit své čtyři reaktory. "Rychlé odstavení by trvalo asi třináct sekund," řekl ředitel pro finance a správu elektrárny Josef Sedlák. Více čtěte ZDE.

"Připravili jsme opatření v souvislosti s fyzickou ostrahou elektrárny," řekl iDNES mluvčí temelínské elektrárny Milan Nebesář.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video