České dráhy se zbavují nepotřebného majetku. Po sto letech prodají budovu

České dráhy se zbavují nepotřebného majetku. Po sto letech prodají budovu nádraží v Kostelci u Jihlavy. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

České dráhy po sto letech prodávají budovu nádraží v Kostelci

  • 13
Nádraží v Kostelci u Jihlavy změní po více než sto letech majitele. České dráhy nemají pro historický objekt využití, v posledním desetiletí nádraží slouží pouze jako obytná budova. "Budovu kupují současní nájemníci," řekla mluvčí Českých drah Kateřina Šubová.

Budova kosteleckého nádraží byla postavena na počátku minulého století jako důležitá železniční křižovatka. Dodnes se zde křižují soupravy Regionova na trati z Kostelce u Jihlavy přes Telč do Slavonic s rychlíky mířícími z Českých Budějovic přes Jihlavu do Brna.

Svému účelu však nádražní budova jako místo odbavení vlaku i cestujících přestala sloužit koncem minulého století. Dráhy za ni žádají přes jeden a čtvrt milionu korun. A v současné době řeší administrativní záležitosti spojené s převodem na nové vlastníky.

Bývalý náčelnický byt

"Bydlíme v domě už šestačtyřicet let," zmínila žena, která s manželem obývá byt o rozloze 85 metrů čtverečních, o kuchyni a dvou místnostech. "Je to bývalý náčelnický byt," vysvětlila žena.

Co ještě prodávají české dráhy

Kromě budovy na nádraží v Kostelci prodávají České dráhy na Vysočině jako nepotřebný majetek dílenské budovy, místnosti vlakových čet, vodárny i pozemky.

Na prodej je například objekt bývalé vodárny se čtyřmi byty na okraji železniční stanice Horní Cerekev.

V krajském městě je k prodeji téměř dvě stě čtverečních metrů dílen v bývalém depu kolejových vozidel na hlavním nádraží.

Dráhy prodávají i rekreační areály ve Dvorcích u Jihlavy a v Pozďatíně na Třebíčsku.

Na prodej je například i vodárna v Ledči nad Sázavou.

Doposud za něj platí čistý nájem dva tisíce korun měsíčně. Obyvatelům od ČD přišla písemná nabídka na odkoupení domu. "Kdybychom neměli zájem, nabídli by to někomu jinému. Neměli bychom kam jinam jít. Odpověděli jsme na nabídku v červnu, ale od té doby se nic neděje," dodala penzistka.

Nádraží bylo postaveno ještě v dobách rakousko-uherského mocnářství a pamatuje zahájení provozu na dráze do Telče v roce 1902. "Dřív měla nádražní budova typickou červenožlutou fasádu nádražního domku. Před lety ale dráhy nechaly dům "nahodit" bílou fasádou.

Zdi chytají plíseň, střechou zatéká

"Jsou s tím docela problémy, zdi chytají plíseň. S dřívější fasádou přitom problém nebýval, asi zdi teď tolik nedýchají," dodala žena.

Dům je jinak v celkem slušném stavu, potřebuje ale údržbu. "Sem tam někde zatéká, tak s tím zápasíme, už několikrát tu byli pokrývači, ale stejně s tím nic moc neudělají, střecha je stará. Poslední dobou se o ni dráhy moc nestarají, staráme se o ni sami," zmínil František Habr.

"Nic jiného než dům koupit nám nezbývá. A navíc aspoň budeme mít i lepší dohled nad správou domu," dodal pětasedmdesátiletý muž.

V podsklepeném domě s byty kdysi bývala i restaurace. Pak v ní sídlila soukromá firma. Dnes je prostor v suterénu opuštěný. Nádraží je v odlehlé části Kostelce, katastrálně spadá pod sousední obec Cejle.

Prodává se i depo

Na Vysočině České dráhy letos prozatím nabídly k prodeji dvacet sedm nemovitostí. "Pět prodejů se už dokončilo, do konce roku předpokládáme uzavření dalších sedmnácti obchodních případů," řekla mluvčí Českých drah Kateřina Šubová.

Na prodej je například rozlehlý areál bývalého lokomotivního depa v Jihlavě-Bedřichově v areálu hlavního vlakového nádraží. Nebo dílny pro opravy lokomotiv a vagonů na jihlavském městském nádraží.

Budovy na Vysočině České dráhy nabízejí za ceny stanovené znaleckými posudky. "Pokud bude více zájemců o koupi, rozhoduje pouze výše finanční nabídky. Pokud bude jediný zájemce, pak pod odhadní cenu nepůjdeme," řekl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video