Premiér Bohuslav Sobotka a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Premiér Bohuslav Sobotka a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. | foto: ČTK

Prezidenta Janukovyče v Česku nechceme, řekla jasně nová vláda

  • 90
Není možné, aby do členských zemí Evropské unie mohli jezdit lidé, kteří nesou odpovědnost za násilnosti na Ukrajině, řekla česká vláda. Tím míří i na ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. "Nese silnou odpovědnost za to, co se dnes na Ukrajině děje," řekl premiér Bohuslav Sobotka.

Prezident Miloš Zeman zváží zrušení dubnové návštěvy ukrajinského prezidenta Janykovyče v Praze, pokud bude násilí na Ukrajině pokračovat. Eskalující situace podle něj vyžaduje předčasné prezidentské a parlamentní volby. (více zde) Na Ukrajině při násilných střetech demonstrantů s policí zahynulo nejméně 25 lidí.

Pokud mají být sankce vůči Ukrajině účinné, musí být zaměřené vůči lidem, kteří nesou podle Sobotky odpovědnost za nasazení zbraní vůči občanům. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek mluvil o možnosti "černého seznamu" víz, tedy seznamu lidí z Ukrajiny, kteří by je neměli ze zemí EU dostat.

Připustil, že v rámci Evropské unie se bude diskutovat i o možnosti zablokovat v rámci sankcí konta některým lidem z Ukrajiny. To se ale samotnému Zaorálkovi moc nezdá. Pozval si také velvyslance Ukrajiny v Česku a podpořil, aby Evropská unie vyvinula tlak na vznik přechodné vlády na Ukrajině. "Jsme připraveni pomoci v humanitární oblasti," řekl šéf české diplomacie. Situace ale podle něj zatím nevyžaduje změnu ve vízové oblasti vůči běžným občanům Ukrajiny.

Ministr vnitra Milan Chovanec už před jednáním vlády řekl, že je přesvědčen, že na Ukrajině začala občanská válka. Nevyloučil, že Česko přijme větší množství Ukrajinců, pokud se ve východoevropské zemi zhorší humanitární situace. Vízový styk pro ukrajinské občany přijíždějící do Česka by se ale ani podle něj zatím neměl rozmělňovat. "Pokud by se tam zhoršila humanitární situace, tak nemohu vyloučit změnu názoru," uvedl ministr vnitra.

Kroky vlády hodlá podpořit i opoziční ODS. "Násilné střety a rostoucí počet mrtvých jsou tragédií, která destabilizuje celou zemi i okolní region. V této kritické situaci je zapotřebí, aby česká zahraniční politika působila jednotně," uvedl v tiskovém prohlášení první místopředseda ODS Jan Zahradil.

"Jsem přesvědčen, že žádný člověk, který respektuje Listinu práv a svobod, na jejichž obranu byla zřízena Rada Evropy, nemůže být lhostejný k  násilí, které represivní aparát Janukovyčova režimu použil a používá proti občanům vlastní země," prohlásil první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Obrátil se na advokátní kancelář Choděra, aby urychleně zpracovala jeho podnět Nejvyššímu státnímu zastupitelství a institucím Evropské unie, aby prošetřily, zda se Janukovyč nedopustil zločinů proti lidskosti.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video