Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česká televize vysílá, její vedení žádá o pomoc státní orgány

  7:47
Česká televize poté, co včera v 18:47 SEČ - po 23 hodinách - obnovila vysílání na obou programech, pouští do éteru pouze dříve natočené filmy, pořady, reklamy a předtočené znělky. Veškeré živé vstupy jako Události či '21' jsou nahrazeny sdělením, v němž Hodačovo vedení vyzývá státní orgány, aby pomohlo účinně obnovit legální vysílání. Ředitelka zpravodajství ČT Jana Bobošíková zatím detaily žádosti o pomoc neupřesnila s tím, že to má na starosti Hodač. Vzbouření zaměstnanci České televize, kteří zvolené vedení ČT ignorují, prohlásili, že v protestu pokračují i nadále. Situací se dnes bude zabývat kontrolní orgán - Rada ČT.

Boj o Českou televizi - čtvrtek 28. prosince

Rebelující zaměstnanci České televize jsou zklamáni z usnesení Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, která nahrála Jiřímu Hodačovi, ale hodlají pokračovat v protestech a výrobě zpravodajství.
Vedení České televize "odstřihlo" ze živého vysílání režiséra Romana Vávru, který chtěl před vysíláním svého filmu Co chytneš v žitě ve 20 hodin na ČT1 podpořit rebelující zaměstnance.
Vedení České televize na obrazovce ČT1 zveřejnilo výzvu, v níž se obrátilo na státní orgány, aby účinně pomohly obnovit legální vysílání.
Česká televize 30 vteřin po zahájení hlavní zpravodajské relace Události, kterou připravili rebelující zaměstnanci, znovu přerušila vysílání.
Česká televize v 18:47 hodin - po 23 hodinách - obnovila vysílání na obou programech.
Rada odhlasovala usnesení, v němž zdůrazňuje, že nemůže být arbitrem sporu v České televizi. Konstatovala pouze, že ČT porušila zákon nevyváženým zpravodajstvím a tím, že vedení televize nemělo kontrolu nad vysíláním. Za legální verzi zpravodajství označila tu, kterou připravila skupina pověřená legálním vedením ČT - tedy Jiřím Hodačem.
Stanislav Milota, člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, která právě jedná o situaci v České televizi, rezignoval a odešel z jednání.
Kulturní výbor Poslanecké sněmovny, který jednal o situaci v České televizi, požádal Radu ČT, aby urychleně učinila potřebné kroky k obnovení vysílání ČT. Navrhl také, aby celá sněmovna konstatovala, že generální ředitel ČT byl jmenován v souladu se zákonem.
Sazka koupila reklamní časy na zveřejnění čísel ve hrách Šťastných deset a Sportka na TV Nova do konce roku.
Kolegium ředitele České televize, které je proti Jiřímu Hodačovi, se omluvilo divákům za přerušení vysílání. Ztráty k dnešnímu dni odhaduje na dest milionů korun.
V sídle České televize na Kavčích horách byla nahlášena bomba. Policisté budovu prohlédli za provozu a žádnou výbušninu nenašli.
Představitelé občanské iniciativy Česká televize - věc veřejná svolali největší manifestaci solidarity s revoltujícími zaměstnanci televize 3. ledna na Václavském náměstí v Praze.
Člen pražského zastupitelstva Petr Šafránek podal jako koncesionář ČT trestní oznámení na ředitele Jiřího Hodače pro podezření ze spáchání trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku.
O odvysílání tažených čísel dnešního losování hry Šťastných deset začala společnost Sazka kvůli přerušenému vysílání České televize vyjednávat s komerčními televizemi.
Ředitelka zpravodajství České televize Jana Bobošíková připravila odvolání šéfredaktora zpravodajství Bohumila Klepetka a šéfredaktora publicistiky Martina Mrnky. Novým šéfredaktorem zpravodajství má být podle ní Stanislav Kněnický, jediný editor pražské redakce zpravodajství, který spolupracuje s novým vedením.
Předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus svolal na 5. ledna mimořádnou schůzi, jejíž jediným bodem bude zpráva Rady České televize o situaci v tomto médiu.
Generální ředitel České televize Jiří Hodač prohlásil, že v několika posledních dnech čelí nevybíravým výhrůžkám, které dokonce hovoří o jeho fyzické likvidaci. Výhrůžky jsou podle Hodače součástí tlaku na jeho rezignaci. Hodač o tom informoval policii.
Manžel Jany Bobošíkové Pavel hovoří o své roli v ČT: "Byl jsem požádán panem ředitelem, abych provedl konzultace o eventuálních členech vedení, nic víc. Mluvíme s lidmi, kteří mají zájem vstoupit do pracovního vztahu."
Ochranka, která doprovází ředitelku zpravodajství ČT Janu Bobošíkovou a jejího manžela, zabránila kameramanovi ČT, aby zazanamenal rozhovor manželů před budovou České televize.
Skupina 42 poslanců oficiálně požádala předsedu sněmovny Klause o to, aby svolal mimořádnou schůzi, která by projednala zprávu Rady ČT o situaci v tomto médiu. Schůze by se mohla konat už 5. ledna.
Předseda rady ČT Miroslav Mareš připustil, že médium nyní nenaplňuje zákon o České televizi, tedy vysílat na obou okruzích řádné programové schéma: "Je otázka, zda je to pouze vinou pana ředitele Hodače, nebo zda-li prostě nedocházelo k takovým zásahům do programu, které vlastně mohly být také v rozporu se zákonem." (viz ikonka - audio)

Zasedání Rady České televize svolal na dnešní odpoledne její šéf Miroslav Mareš. Není ale jisté, zda se rada na mimořádnou schůzi sejde v usnášeníschopném počtu a Mareš ještě před zasedáním uvedl, že by se nyní v Radě ČT nenašel dostatek hlasů pro Hodačovo odvolání. Místopředseda rady Václav Erben však ve čtvrtek vyzval ve čtvrtek Hodače k rezignaci.

ČT vysílá, ale 'filtruje'
Hodačovo vedení včera uposlechlo výzvy Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, která odpoledne jednala o situaci ve veřejnoprávní televizi, a obnovilo vysílání. Jakékoli živé vstupy ale Hodačovo vedení blokuje.

Hned třicet vteřin po zahájení hlavní zpravodajské relace Události, kterou připravili rebelující zaměstnanci, ČT vysílání přerušila. Podobně odřízla vystoupení režiséra Romana Vávry před začátkem svého filmu "Co chytneš v žitě" ve 20:00 na ČT1, který se chystal vzbouřence slovně podpořit.

Hodačovo vysílání se Radě nelíbí
Po přerušení zpravodajských relací se předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Martin Muchka vyjádřil, že Hodač nevyhověl v plném rozsahu výzvě rady k nápravě nezákonného stavu a obnovení řádného televizního vysílání. Muchka kritizoval také titulky, které nechal Hodač umístit na televizní obrazovky a které podle něj uvádějí diváky v omyl. O tom všem bude podle něho rada opět s Hodačem jednat.

Bobošíková: 'Jsme disidenti ve vlastním domě'
Ředitelka zpravodajství Bobošíková rozhodnutí Rady přivítala. V reakci na to, že centrum zpravodajství ovládá krizový štáb ČT, který ji ani Hodače neuznává, prohlásila:" Jsme disidenti ve vlastním domě."

Sdělila, že demonstranti shromáždění před budovou ČT na Kavčích horách, se ji pokusili fyzicky napadnout. Její ochranka prý útok s velkými obtížemi odrazila. Lidé ji údajně hrubě uráželi, plivali před ní na zem a kopali do jejího automobilu.

Členové krizového štábu ČT Marek Vítek a Filip Černý označili tvrzení Bobošíkové za cílenou provokaci. "Paní Bobošíková se rozhodla Českou televizi opustit hlavním vchodem, přestože existují ještě minimálně dva východy, kterými se demonstrujícím lidem mohla vyhnout," uvádí se ve stanovisku krizového štábu. ČT má prý k dispozici obrazový záznam odchodu Bobošíkové z budovy, který její fyzický kontakt s demonstranty jednoznačně vylučuje.


'Velká rada' 'rozhodla nerozhodla'


Rada: Jedině Hodačovo vysílání je legální. Plné znění sdělení Rady.

Ve čtvrtek pozdě odpoledne Rada pro rozhlasové a televizní vysílání ('velká rada') odhlasovala usnesení, v němž zdůrazňuje, že nemůže být arbitrem sporu v České televizi. Konstatovala pouze, že ČT porušila zákon nevyváženým zpravodajstvím a tím, že vedení televize nemělo kontrolu nad vysíláním. Za legální verzi zpravodajství označila tu, kterou připravila skupina pověřená legálním vedením ČT - tedy Jiřím Hodačem.

Z rady během jednání odstoupil Stanislav Milota, a to na protest proti jejímu postoji.

Hodač řekl kulturnímu výboru Poslanecké sněmovny, že neustoupí
Generální ředitel ČT Jiří Hodač odstupovat nehodlá. "Důvody pro rezignaci by musely být jasné v tom směru, že by to skutečně bylo definitivní řešení problému. Pořád se mi ale zdá, že ten problém leží někde úplně jinde, ten je podle lidí, kteří nesouhlasí se současným managementem, v principu, jak se volí Rada ČT, to nesouvisí s konkrétní osobou," řekl Hodač po jednání s poslanci - členy kulturního výboru Poslanecké sněmovny. 

Výbor Radu ČT požádal, aby urychleně učinila potřebné kroky k obnovení vysílání ČT. Navrhl také, aby celá sněmovna konstatovala, že generální ředitel ČT byl jmenován v souladu se zákonem.

Odchod Hodače žádají politici Čtyřkoalice a za nezbytný krok jej považuje i vedení sociální demokracie. Jenže sněmovna zřejmě radu, která jmenuje generálního ředitele televize, podrží. "Osobně bych pro její odvolání nehlasoval, protože k němu neshledávám zákonný důvod," řekl poslanec sociální demokracie Miloslav Kučera. Totéž říká i poslankyně ODS Kateřina Dostálová: "V žádném případě nebudu hlasovat pro odvolání rady."

Šéf Rady České televize ('malé rady'): důvody pro odvolání Hodače ani rady nejsou
Šéf Rady ČT Miroslav Mareš nevylučuje, že svolá v nejbližších dnech mimořádné zasedání.  V radě se však podle něj momentálně nejspíš nenajde k odvolání ředitele Jiřího Hodače dostatečný počet hlasů. "Já si myslím, že by v tuto chvíli nebylo vhodné odvolávat pana Hodače," řekl.

Radu ČT může odvolat pouze Poslanecká sněmovna, která se k mimořádné schůzi sejde 5. ledna. "Jsem přesvědčen, že zákonné důvody k odvolání rady zatím nejsou," míní její předseda Mareš.

Důvody pro odvolání bývalého šéfa ČT Dušana Chmelíčka považuje Rada ČT za dostatečné a jmenování Hodače bylo v souladu se zákonem. Rychlost, s jakou rada o novém řediteli rozhodla, zdůvodnil Mareš mimo jiné tím, že radní nechtěli "dlouhé bezvládí v ČT".  Připustil však, že ČT nyní nenaplňuje zákon, tedy vysílat na obou okruzích řádné programové schéma. 

Zaměstnanci protestují už devátý den
Proti přerušení signálu, řediteli Hodačovi i rychlému jemnování nového ředitele protestují pracovníci televize už devátý den. "Zaměstnanci celé ČT v Praze, Brně i Ostravě protestují proti přerušení signálu a prohlašují, že chtějí nadále naplňovat své poslání - poskytovat službu veřejnosti kvalitními a nezávislými programy," stojí v prohlášení

Glosy k dění v České televizi najdete ZDE, postřehy Martina Komárka ZDE a ZDE.
zaměstnanců ČT.

V jejich textu stojí, že Hodač musí za své rozhodnutí přerušit signál nést odpovědnost: "Především za obrovské škody, které tím napáchal: ztráta důvěry diváka, finanční ztráty v důsledku úbytku příjmů z televizních poplatků a z reklamy.

Muchka: v Hodačově scénáři je divák rukojmím
Předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Martin Muchka ve středu večer poté, co ČT přerušila veškeré vysílání, prohlásil, že nový generální ředitel České televize Jiří Hodač nezvládá svoji funkci. "Dělat si z diváka rukojmího, takto se dívat na suplování řešení vlastních pravomocí, to mi připadá trošku zvláštní," řekl Muchka.

Rychetský - Špidla: novela zákona o ČT se projedná urychleně 3. ledna
Výsledkem středeční schůzky vicepremiérů Pavla Rychetského a Vladimíra Špidly s revoltujícími redaktory má být urychlené projednání novely zákona o České televizi, která umožní volbu nové nezávislé Rady ČT. Novelu vláda projedná na schůzi 3. ledna a požádá sněmovnu, aby ji schválila v prvním čtení bez připomínek.

Výzva ředitele ČT Jiřího Hodače, která se objevila místo Událostí 28.12.2000, před půl osmou večer

Lidé sledují Report ostravské redakce České televize před její budovou. Redakci odpojil 27. prosince odpoledne generální ředitel Jiří Hodač.

Poslední úpravy moderátorů Petra Musiala a Drahomíry Račákové před vysílání ostravského Reportu,který mohlo sledovat asi 200 lidí před budovou ostravské televize. Redakci totiž odpojil 27. prosince odpoledne generální ředitel Jiří Hodač.

I 27. prosince 2000 vysílali zaměstnanci neuznávající volbu generálního ředitele zpravodajskou relaci Události. Viděli ji však pouze diváci kabelové televize nebo satelitního vysílání.

Prohlášení, které se objevilo ve středu 28. prosince 2000 v 19:15 na obrazovkách programů ČT1 i ČT2.

Václav Klaus a Jana Bobošíková (Archiv ČT 28. prosince 2000)

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...