Petru Dvořákovi, současnému řediteli České televize, končí letos v září mandát. | foto: Profimedia.cz

Přihlášky na post ředitele ČT už jsou kompletní: hlásí se 12 zájemců

  • 15
Do výběrového řízení na funkci generálního ředitele České televize se přihlásilo 12 zájemců. Je mezi nimi i současný ředitel Petr Dvořák, který televizi vede od podzimu 2011. Mezi uchazeči je i bývalý šéfredaktor zpravodajství ČT Karel Novák nebo bývalý ředitel televize Prima Martin Konrád, uvedla tajemnice Rady ČT Hana Zavadilová.

První kolo volby proběhne 12. dubna, nového ředitele rada zvolí 26. dubna.

Dalšími zájemci o místo, kteří do pondělí podali platnou přihlášku, jsou Alena Dlabačová, Gabriela Froňková Dousková, Tomáš Kopečný, Daniel Petruška, Jiří František Potužník, Radoslav Štědroň, Milan Vacek, Stanislav Vaněk, Petr Vinklář. Oficiální seznam kandidátů zveřejní Rada ČT ve středu na svém jednání po zkontrolování všech náležitostí.

Politici do volby šéfa ČT zasahují, naznačili mi, koho chce Nagyová

Dvořákovi vyprší současný mandát letos 30. září, kdy bude v zemi vrcholit kampaň před volbami do Sněmovny. Vítěz výběrového řízení tak bude mít dostatek času na přípravu před nástupem do své funkce.

Na začátku července také končí mandáty třem z 15 radních. Nebylo by jisté, zda se Sněmovně podaří včas zvolit všechny tři nové členy rady. Ke zvolení ředitele ČT je potřeba minimálně deseti hlasů.

Uchazeč o funkci musí mít mimo jiné vysokoškolské vzdělání, mít manažerské předpoklady k řízení veřejnoprávní instituce a vítaná je předchozí praxe v médiích. V přihlášce musel předložit vlastní koncepci dalšího rozvoje a fungování ČT jako televize veřejné služby v rozsahu přibližně pěti až deseti normostran A4. V záměru musely být vytyčeny jednotlivé kroky a priority v horizontu funkčního období generálního ředitele.

Rada ČT vyhlásila volbu generálního ředitele televize 15. února 2017:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video