Hlavní hygienička Jarmila Rážová s moderátorem Václavem Moravcem v diskusním...

Hlavní hygienička Jarmila Rážová s moderátorem Václavem Moravcem v diskusním pořadu České televize v neděli 30. srpna 2020. | foto: vysílání České televize

Otázky Václava Moravce budou přes telemost, úterní Fokus ČT zrušila

  • 56
Česká televize příští úterý neodvysílá pořad Fokus Václava Moravce. O nedělní diskuzní pořad diváci televize nepřijdou, debata bude probíhat zprostředkovaně pomocí telemostu. Václav Moravec a další zaměstnanci ČT jsou v preventivní karanténě kvůli hlavní hygieničce Jarmile Rážové, která byla pozitivně testována na koronavirus.

„Zaměstnanci z redakce zpravodajství a publicistiky České televize, s nimiž přišla hlavní hygienička do kontaktu, čekají na výsledky testů a jsou v preventivní karanténě,“ uvedla pro iDNES.cz mluvčí České televize Karolína Blinková. O kolik zaměstnanců by se mělo jednat mluvčí nesdělila.

Rážová byla na konci srpna hostem Otázek Václava Moravce. Nedělního diskuzního pořadu se zúčastnila společně s hlavním epidemiologem pražského Institutu klinické a experimentální medicíny a členem KoroNERV-20 Petrem Smejkalem. Hosté a ani moderátor Václav Moravec během půlhodinového rozhovoru neměli nasazené roušky. 

České televize se kvůli karanténě svých zaměstnanců rozhodla zrušit úterní vysílání pořadu Fokus Václava Moravce. Nedělní pořad Otázky Václava Moravce ve vysílání zůstává v modifikované formě. 

„V důsledku preventivních karantén Česká televize ruší úterní vysílání pořadu Fokus Václava Moravce. Nedělní pořad Otázky Václava Moravce ve vysílání zůstává, moderátor bude zpovídat hosty pomocí telemostu, mezi účastníky tak nedojde k osobnímu kontaktu,“ dodala Blinková. 

K debatě v první části pořadu byli pozváni premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem. V další části pak budou diskutovat například ministr zahraničí Tomáš Petříček s prvním místopředsedou Senátu Jiřím Růžičkou.

Sám moderátor Václav Moravec ve středu na svém Twitteru uvedl, že si karanténu „naordinoval sám“.

„Během jediného týdne jsem již ve druhé karanténě. První, nařízená hygienou, skončila v pátek. Druhou jsem si již raději naordinoval sám. Obavám se, že to bude přetížené hygieně trvat opět několik dní (minule šlo o 5), než se dozvím, na čem jsem. Dnešní test na Covid je negativní,“ uvedl novinář. 

Pražská hygiena zatím dohledala 157 kontaktů Rážové. Epidemiologické šetření stále probíhá. Lidem se nařizují karantény a testy. Mezi kontakty je 125 lidí z ministerstva zdravotnictví a 23 novinářů. Hygienici dosud odhalili i další čtyři pozitivní lidi.

Kromě Jarmily Rážové má pozitivní test na covid-19 také šéf Ústavu zdravotnických informací a statistik Ladislav Dušek. I některé jeho kontakty z ministerstva jsou součástí karantény. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch má výsledky odběrů negativní, nyní se nachází v karanténě. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video