Česká televize prakticky nevysílá

  10:00
Česká republika v současné době prakticky nemá veřejnoprávní televizi! Deset minut před 20. hodinou přestaly ve středu vysílat oba programy České televize. První program přerušil vysílání s nástupem Událostí v 19:15, ČT2 ho následovala v 19:50. Na obrazovce obou programů bylo možné vidět pouze sdělení, že generální ředitel Jiří Hodač se obrátil na Radu České republiky pro rozhlasové a TV vysílání se žádostí o rozhodnutí, který program ČT je legálním a autorizovaným. Až do rozhodnutí rady nebude ČT vysílat nic jiného než toto prohlášení.
Text, který nahradil večerní Události na ČT

Text, který nahradil večerní Události na ČT - Prohlášení, které se objevilo ve středu 28. prosince 2000 v 19:15 na obrazovkách programů ČT1 i ČT2. | foto: iDNES.cz

O krizi v České televizi bude ve čvrtek jednat Rada pro rozhlasové a televizní vysílání i sněmovní výbor parlamentu. Předseda Rady Martin Muchka řekl, že Hodač dělá z diváků rukojmí.

Vysílání "rebelského" zpravodajského týmu je možné sledovat na satelitu, kabelové televizi a internetu, ale zhruba čtyři pětiny diváků nevidí žádné vysílání ČT.

Hodač: Nebylo jiné řešení
Hodač, který o přerušení vysílání rozhodl, před novináři řekl jen to, že to byl jediný možný krok. "Nebylo jiné řešení. Byl to pro mne nesnadný a bolestný krok," řekl. "Je na Radě pro rozhlasové a televizní vysílání, aby řekla jasné slovo, na čí straně je zákon. Jsme přesvědčeni, že v tuto chvíli hájíme zákon, že demonstrujeme, že management ČT se cítí plně zodpovědný za to, co se objevuje na obrazovkách pod logem České televize," uvedl generální ředitel. Na otázky, zda hodlá rezignovat, vůbec nereagoval a v doprovodu ochranky opustil budovy České televize.

K rezignaci Hodače mimo jiné vyzval i předseda Senátu Petr Pithart a grémium ČSSD. S Hodačem se večer sešli i dva místopředsedové vlády Pavel Rychetský a Vladimír Špidla. Rychetský po schůzce řekl, že pro vládu je přerušení vysílánní nepřijatelné, avšak nemůže se do případu vložit a může jen předložit návrh novely zákona o České televizi.

Co se dělo v České televizi

Zaměstnanci televize mají Havlovu podporu. Klaus naopak stojí za Hodačem.
Podle Havla byl postup radních a jmenování Hodače možná v souladu se zákonem, "ale proti jeho smyslu a duchu".
Krizi v ČT sledují téměř všechna světová média Situaci kolem ČT sledují například americká CNN, britská BBC, francouzská televize TV5 a agentury Reuters, AP a AFP.
Senátoři: rada ČT ohrožuje svobodu slova Mnozí senátoři vyzvali generálního ředitele ČT, aby přestal zasahovat do práce televizního zpravodajství způsoby připomínajícími normalizaci.
Reportéři bez hranic podporují novináře ČT Krize v ČT je podobná situaci ve Francii v 80. letech
"Táhněte do háje!"
Na demonstraci se před budovou na Kavčích horách shromáždily v 19:00 zhruba tři tisíce lidí, kteří žádali odstoupení Hodačova vedení.

Někteří demonstranti, mezi nimiž nechyběli umělci, politici i zaměstnanci ČT, si s sebou přinesli české státní vlajky. Transparenty typu "Rumburaku Hodači, odstup!" či "Vydržte!" žádaly rezignaci nového vedení ČT a obnovení obvyklého veřejnoprávního vysílání. Mítink moderoval herec Jan Macháček, jako řečníci vystoupili například spisovatel Michal Viewegh, hudebník Ondřej Havelka, moderátoři a redaktoři ČT a řada dalších osobností veřejného a kulturního života.

Tisíce občanů pak na velkoplošných obrazovkách společně sledovaly vysílání původního zpravodajského týmu z Kavčích hor, které však může sledovat jen několik tisíc diváků se satelitním a kabelovým příjmem.

Na závěr zazpíval Ivan Hlas píseň "Táhněte do háje" za bouřlivého ohlasu všech shromážděných.

Petici "2000 slov v roce 2000" podepsalo ke středečnímu večeru nejméně 44 tisíc občanů.

Až do současného kritického stavu se situace v ČT postupně vyhrocovala během celého dne.

Sociální demokraté vyzvali Hodače k odstoupení
Vedení ČSSD ve svém prohlášení, které vydalo ve středu večer, uvedlo, že situace v ČT je velmi vážná a současný stav ohrožuje její veřejnoprávní charakter. "Podmínkou k řešení této situace je vytvoření prostoru k jednání všech zúčastněných stran. Odstoupení generálního ředitele ČT Jiřího Hodače považuje politické grémium ČSSD za nezbytný krok," píše se v prohlášení.

Hodač odpojil Ostravu
Ve středu odpoledne České radiokomunikace odpojily na příkaz generálního ředitele České televize Jiřího Hodače ostravské studio od vysílačů. 

Podle ředitele ostravské pobočky Českých radiokomunikací Václava Gelnara postupovaly České radiokomunikace podle smlouvy uzavřené s Českou televizí.

"Je to jednoznačné porušení zákona. Lze to také považovat za omezování svobody slova," uvedla v rozhovoru pro ČTK mluvčí ostravské televize Marta Svozilová. Ostravské studio podle ní také připravovalo běžné regionální zpravodajství. Ve vysílání se však měly objevit také reportáže o dění v České televizi, které vyrobili pražští kolegové na Kavčích horách.

Právní bitva o Českou televizi
Nové vedení České televize podalo ve středu na revoltující zaměstnance, kteří měli v úterý dostat výpověď od vedoucí zpravodajství Jany Bobošíkové, trestní oznámení. "Protože policie začala prošetřovat podezření z porušování zákona konkrétními lidmi, odmítlo vedení televize přistoupit k razantním zásahům," napsal Hodačův tým v tiskovém prohlášení k trestním oznámením.

Obvodní úřad vyšetřování pro Prahu 4 začal prověřovat pět trestních oznámení. Jsou mezi nimi oznámení jak na nové vedení ČT, tak na revoltující zaměstnance. Znesvářené strany sporu v ČT se obviňují z poškozování cizích práv, z neoprávněného užívání cizí věci a z neoprávněného zásahu do práva k domu, bytu nebo nebytovému prostoru. Trestní oznámení se týkají také finančního hospodaření televize v minulém období, upřesnila mluvčí policejního prezidia Ivana Zelenáková.

Trestní oznámení na nové vedení ČT předal také bývalý šéf kontrolního odboru Policejního prezidia Přemysl Vachalovský. Podle něj se Hodač a další lidé mohli dopustit porušení autorských práv osob, které se podílejí na tvorbě a vysílání naplánovaných a schválených pořadů ČT. "Ačkoliv byly tyto pořady ve sdělovacích prostředcích v předstihu anotovány, k jejich odvysílání vůbec nedošlo," konstatuje Vachalovský.

Dobré ráno připravené zaměstnanci, kteří neuznávají Hodače generálním ředitelem, bylo věnováno napjaté situaci v ČT. V pořadu diskutovali mj. i místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Petra Buzková (ČSSD), místopředseda Senátu Jan Ruml (Unie svobody) a poslanec Marek Benda (ODS).
Česká televize neodvysílala Dobré ráno
První program České televize nevysílal od šesté hodiny ranní pravidelný pořad Dobré ráno živě ze studia. Dobré ráno tak mohli sledovat pouze diváci kabelové televizi či satelitního vysílání.

Na kanále ČT1 od rána běžel obraz i zvuk programu ČT2, v devět hodin se situace obrátila. Těsně před polednem Česká televize začala vysílat podle programového schématu. České radiokomunikace na příkaz generálního ředitele ČT Jiřího Hodače ráno přerušily vysílání programu ČT1 a napojili na tento okruh program ČT 2. Česká televize tak nevysílala duálně, jak ukládá zákon.

V ranním vysílání týmu kolem Jiřího Hodače se objevila i repríza pořad "21" revoltujících zaměstnanců. Pořad "21" z Kavčích hor byl věnován tomu, jak vnímá situaci v ČT zahraničí. Po odvysílání reprízy se na obrazovkách ihned objevilo upozornění, že do distribuční sítě byl dodán neautorizovaný pořad. Poté se na obou programech objevilo vysílání ČT1.

Glosy k dění v České televizi najdete ZDE, komentáře Martina Komárka ZDE a ZDE.
Nové vedení znovu odřízlo program z Kavčích hor

Nové vedení televize tak ve středu znovu odřízlo program, který vzniká ve zpravodajství na Kavčích horách. Jeho zaměstnanci se už týden bouří proti volbě Hodače a požadují jeho rezignaci i odchod Rady ČT, která ho do funkce dosadila.  Ti považují přerušení vysílání za bezprecedentní porušení platných právních norem a smluvních vztahů mezi Českou televizí a Českými radiokomunikacemi.

Ředitel Českých radiokomunikací Miroslav Čuřín potvrdil, že firma hodlá respektovat pouze příkazy generálního ředitele ČT.  Podle neoficiálních informací Hodač už 23. prosince podepsal s radiokomunikacemi dodatek smlouvy, který ho opravňuje k možným zásahům do vysílání. Původní smlouva obsahovala ustanovení, že radiokomunikace nejsou oprávněné programy (ČT) jakýmkoliv způsobem narušovat či pozměňovat.

Herci podporují 'revoltující' redaktory

Již v pondělí podpořilo svými podpisy pracovníky ČT, kteří nesouhlasí se jmenováním nového ředitele Jiřího Hodače, několik desítek diváků olomouckého divadla. Herci Moravského divadla v Olomouci vyzvali diváky k podpoře v okamžiku, kdy skončilo jejich představení.
Napjatá situace v ČT nezůstala bez odezvy u členů divadelních souborů, kteří hodlají před představeními seznamovat diváky s výzvou ke změně ve vedení ČT a k zachování její nezávislosti. Prohlášení "2000 slov v roce 2000", které již v úterý přečetli v pražském Divadle na Vinohradech, budou v Divadle Na zábradlí číst před středečním představením Kočičí hry. Podle ředitelky divadla Doubravky Svobodové budou podpisové archy k dispozici již dopoledne.

Text, u jehož vzniku stál spisovatel Ludvík Vaculík, vyslechnou v Praze také návštěvníci Divadla Pod Palmovkou, kde vystoupí Českomoravská hudební společnost. Oslovení zástupci souborů řekli, že jsou připraveni pokračovat ve čtení prohlášení i v následujících dnech.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Agrofertu kontrolují kalhotky, zda tam zaměstnankyně nemají řízek, řekl Babiš

20. března 2024  17:05

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš na tiskové konferenci popřel, že by v holdingu Agrofert byli...

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

Průšvih na Bulovce. Provedli potrat ženě při kontrole, spletli si ji s jinou

28. března 2024  14:12,  aktualizováno  14:40

V pražské Fakultní nemocnici na Bulovce v pondělí došlo k fatálnímu incidentu. Personál provedl...

Na Česko nebo Pobaltí nezaútočíme, řekl Putin. Zaměří se na F-16 na Ukrajině

28. března 2024  7:38,  aktualizováno 

Diktátor Vladimir Putin řekl na setkání s vojenskými piloty ve Tveru, že Rusko nemá zájem o...

Kráska a zvíře, radoval se Blažek ze schůzky s Miss World. Pyszková bude pomáhat obětem

28. března 2024  13:11,  aktualizováno  13:58

Nová Miss World Krystyna Pyszková se chce v Česku zapojit do osvětové kampaně pro oběti trestné...

Kamion s pěti sty selaty se na Znojemsku převrátil na bok, sto jich uhynulo

28. března 2024  12:11,  aktualizováno  13:42

Kamion s nákladem pěti stovek selat se dnes dopoledne převrátil na bok v Hostěradicích na...

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...