Fotografie ze sněmu České stomatologické komory (20. února 2020) | foto: Radek Mounajjed

Účastníci sněmu stomatologů sundávali roušky. Měli testy, hájí to Šmucler

  • 170
Přes osmdesát lidí se v sobotu zúčastnilo sněmu České stomatologické komory, na kterém si zástupci volili svého prezidenta na další čtyři roky. Podle fotografie ze sněmu řada z nich sundala roušky či respirátory. Roman Šmucler, který na sněmu obhájil prezidentskou funkci, celou akci obhajuje. Účastníci údajně dodržovali rozestupy, byli navíc testovaní.

Sněm se konal v sobotu od deseti hodin v pražském Kongresovém centru. Zúčastnilo se ho osm desítek volitelů, kromě nich byli přítomni i číšníci a další organizátoři. Jak přitom vyplývá z fotografie, kterou redakci iDNES.cz zaslal stomatolog Radek Mounajjed, který mimo jiné stojí za iniciativou Lékaři pomáhají Česku, řada z nich si v průběhu sněmu sundala roušku či respirátor.

„Je to flusnutí do obličeje celému národu. Tady jsou zavřené obchody, lidé nevědí, jestli nezkrachují. Musíme všichni dodržovat to, co se nařizuje, a největší dezinformátor, co tady celou dobu zpochybňuje pandemii, pořádá sněm a není schopný si uhlídat tyto věci. Je to úplně špatný signál do společnosti.,“ uvedl k celé věci Mounajjed. A upozornil, že staronový prezident stomatologické komory patří mezi známé odpůrce restriktivních protiepidemických opatření.

Třem zubařům vadí názor Šmuclera na covid. Zneužívá svou pozici, tvrdí

„On je odmítač a kvůli lidem, jako je on, se to dostalo až sem. My jako lékaři bychom měli jít příkladem. Naši kolegové v nemocnicích neví, co mají dělat, špitály jsou přeplněné a my demonstrativně, papalášsky uděláme sněm v kongresovém centru,“ komentoval Mounajjed.

Šmucler celou akci brání. Již poté, co na své sociální sítě umístil poděkování za projevenou důvěry při zvolení prezidentem, dostal otázky na prezenční podobu celého sněmu. „Všichni testovaní, v respirátorech a mnozí očkovaní,“ uvedl v reakci na dotazy na svém Twitteru.

V neděli poté na dotaz iDNES.cz řekl, že pořádat sněm prezenčně vyžaduje zákon o České lékařské komoře, České stomatologické komoře a České lékárnické komoře. „Vláda nám psala, že volby mají proběhnout in personam. Máme zákon o komorách, měli jsme to připravené i online, ale v čem je problém, když jsou dodržená opatření,“ uvedl.

Celá akce byla podle něj hygienicky v pořádku. Mezi jednotlivými stoly byly podle něj více než dvoumetrové rozestupy, jednotliví účastníci měli navíc negativní antigenní test. „Sněm trval přes šest hodin, ti lidé se směli najíst a napít jen u svého stolu. Nevydržíte šest hodin nejíst a nepít, nebyla tam žádná přestávka,“ dodal Šmucler.

„Není žádná vyhláška, že s negativním testem můžete jít na nějakou akci,“ míní však Mounajjed. „Antigenní test má určitou chybovost, ani za jiných podmínek není možné se jím prokazovat,“ upozornil.

Šmucler věc označil za udavačství. „Já vím, že pan Mounajjed je kamarád (epidemiologa Romana) Prymuly a dělá s ním obchody, ale tohle je opravdu nechutné,“ řekl.

Redakce iDNES.cz oslovila i pražskou hygienickou stanici, do vydání článku však, i přes opakované urgence, nereagovala.

„Existuje vládní nařízení, jak se taková věc může organizovat, a to najdete na serveru vlády,“ řekl však bez dalších podrobností k věci Šmucler.

Funkci Šmucler obhájil již v prvním kole

Šmucler v sobotu obhájil svou pozici prezidenta České stomatologické komory hned v prvním kole. Získal 59 z celkem osmdesáti hlasů. Jeho protikandidáti, majitel firmy Herbadent Pavel Smažík a majitel a lékař stomatologického centra v Příbrami Jiří Hrabák, získali třináct a osm hlasů.

Šmucler byl na jaře členem krizového štábu pro řešení epidemie. Nominovala ho do něj TOP 09. Nyní však čelí kritice za své kontroverzní výroky týkající se protiepidemických nařízení. Je třeba jedním ze signatářů říjnové výzvy skupiny lékařů, aby vláda zrušila drastická opatření, která podle nich ohrozila lidi víc než nemoc samotná.

Šmucler se udržel v čele stomatologické komory. Porazil dva vyzyvatele

Pod textem je také podepsán například kardiochirurg Jan Pirk nebo psychiatr Radkin Honzák. Tehdejší ministr zdravotnictví Roman Prymula, který o post přišel poté, co sám omezení nedodržel, v reakci tehdy uvedl, že je přístupem signatářů znepokojen a že nikdo z nich epidemiologii nerozumí.

Někteří Šmuclerovi kolegové ho pak vyzvali, aby přestal, jak to oni viděli, zneužívat pozice prezidenta stomatologické komory pro šíření osobního názoru a aby se zdržoval mediálních projevů. Podle nich jeho vystupování poškodilo komoru i zubní lékaře.

22. září 2020


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue