Vládní speciál, který na začátku února letěl pro Čechy v Libanonu. | foto: Michal Šula, MAFRA

Česko evakuuje občany z Vietnamu, Filipín či Egypta, volná místa obsadí EU

  • 60
Česká republika v průběhu týdne vyšle do různých koutů světa čtyři letadla, která přivezou sedm set lidí zpět do země. Evakuační lety zamíří do Vietnamu, Egypta a na Filipíny. Volná místa, která čeští občané neobsadili, nabídlo Česko i ostatním státům Evropské unie. Armádní speciál už v neděli dopravil z Lotyšska 51 Čechů a Slováků.

Ministerstvo zahraničních věcí vyšle speciální letadla pro lidi, kteří kvůli restrikcím jednotlivých států uvízli v zahraničí. Celkem ministerstvo počítá s návratem 700 lidí, z toho téměř s 600 českými občany. Volná místa v letadlech nabídlo Česko ostatním občanům Evropské unie. 

„Chápu nervozitu lidí, kteří se ocitli v nouzi stovky i tisíce kilometrů daleko od domova. Chápu i nervozitu jejich blízkých tady doma. Abychom to všechno zvládli, potřebujeme, aby spolupracovali s ambasádami a byli trpěliví,“ zdůraznil ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček.

Podle něj míří tyto čtyři lety do míst, ze kterých se jinak lidé dostat nemohou. „Platí, že pokud lidé mají alternativu, jak se do Česka dostat, chceme, aby ji využili,“ dodal Petříček.

Armádní speciál v neděli dopravil z Rigy do Česka 51 Čechů a Slováků. Naopak zpět do Lotyšska dopoledne odvezl 25 osob, informoval ministr obrany Lubomír Metnar.

Petříček: Snažíme se pomoci 25 tisícům lidí v zahraničí, ale nejsme cestovka

Letadla komerčních společností v úterý vyrazí z Egypta a filipínského Cebu i Manily. V Egyptě nadále zůstávají asi dvě stovky Čechů, kterým se nepodařilo opustit Egypt před uzavřením tamních letišť. 

Ve stejný den pak bude možná také evakuace zhruba dvou set Čechů z filipínského ostrova Cebu. „Víme, že na Filipínách je ta situace velmi vážná. Platí tam zákaz vycházení, řada lidí musela opustit hotely. Bohužel dříve skutečně nebylo možné let vypravit, vyjednat povolení konkrétně na Filipíny trvalo skutečně několik dnů,“ řekl Petříček.

O den později, ve středu, pak vzlétne speciál pro české občany ve vietnamské metropoli Hanoj. Do Česka by mělo letadlo přivézt také zdravotnický materiál. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video