Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rozdává doktor léky? Ilegální, varují lékárny. Chybí kontrola, přednost má zisk

Baťůžkaření. Nelegální výdej léku na předpis přímo pacientům v ordinacích. Na problematické praxi se podílejí podle České lékárnické komory lékaři, provozovatelé samotných lékáren či farmaceutičtí reprezentanti. Přestože situaci pomohlo zavedení eReceptu, podle komory jde o stále rozšířenou praxi.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Praktický příklad: Stará žena chodí k neurologovi, ke kterému jezdí do okresního města. Léky je však zvyklá vyzvedávat v lékárně ve svém městě. Jednoho dne pak přišla hned s několika recepty. Lékárnice je načetla přes občanský průkaz. Jedním z léků byl Pregabalin v hodnotě dvou tisíc korun. 

„Protože jsou různé druhy i velikosti balení, předepsané nebylo v lékárně, musela jsem ho objednat. Druhý den, když si lék přišla vyzvednout, byl už vydaný v lékárně na druhé straně republiky,“ popsala případ na svém profilu Maloměstská lékárnice. 

Setkala se s takzvaným „baťůžkařením“. Ilegální praktikou používanou některými lékaři a spřátelenými lékárníky. Starší žena si lék samozřejmě nejela vyzvednout přes celou republiku. Šlo totiž o „fiktivní“ eRecept, který lékař vystavil pro vlastní účely a k pacientce se vlastně dostat ani neměl. Tratná je ve výsledku lékárna Maloměstské lékárnice, která v dobré víře lék pro pacientku objednala. Pokud totiž lék nepoužije pro jiného pacienta a bude jej chtít vrátit distributorovi, bude muset zaplatit pokutu. 

„Baťůžkaření“ získalo název od pomyslného zásobení lékaře léky do batohu, ze kterého je pak vydává přímo ve své ordinaci. „Zásobí se přímo z lékárny, často na základě receptu pro jiného pacienta. Když lék vydá, vystaví nový recept, ze kterého ovšem lék dostane zpravidla opět jiný pacient. Tak, aby lékař opět doplnil svoje zásoby,“ doplnila detaily praktiky mluvčí České lékárnické komory a současně i lékárnice Michaela Bažantová. 

Na celém procesu se může podílet hned několik jedinců - samotní lékaři, provozovatelé lékárny, někdy i samotní lékárníci a v neposlední řadě farmaceutičtí reprezentanti firem, které léky vyrábí. V jejich zájmu je například výdej konkrétního preparátu. 

Korupční chování

V čem je konkrétně problém? Podle Lékárnické komory jde o porušení zákona. „Upírají pacientovi právo na výdej léku v lékárně, kterou si vybral, a na řádnou dispenzaci (výdej, pozn. red.) lékárníkem. Subjekty podílející se na baťůžkaření se chovají korupčně, protože se dělí o profit získaný tím, že se předepisuje nikoli nejlepší lék pro pacienta, ale ekonomicky nejvýhodnější pro ně,“ vysvětlila dále Bažantová. 

Máte zkušenost s „baťůžkařením“?

Pokud jste tuto praktiku zažili, ať už v lékařské ordinaci, nebo jako lékárník či lékárnice, podělte se s redakcí iDNES.cz o svou zkušenost. Využít můžete kontaktní formulář zde. Děkujeme!

Cílem „baťůžkaření“ není ošidit péči o pacienta, ale aktéři jsou motivovaní právě ziskem za předepisování konkrétního léku a zajištění, že jej pacient získá přímo od lékaře a nevyzvedne jej v jiné než spřátelené lékárně. Právě spolupracující lékárna je důležitá pro zásobení lékaře a na „baťůžkaření“ se tak podílí. 

Z praktiky tak tyjí farmaceutické firmy, které si zvýší obyt svých produktů, lékař, který za „baťůžkaření“ získá provizi a také zapojená lékárna ze zvýšeného obratu nebo také z podílu na provizi pro lékaře. Vše nevědomky platí zdravotní pojišťovny, protože praktiku je velmi těžké dokázat. 

Dostali jste někdy léky od doktora přímo v jeho ordinaci?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 středa 15. prosince 2021. Anketa je uzavřena.

„Celkově tím narušují poskytování lékárenské péče, protože podrývají ekonomickou stabilitu poctivých lékáren, jichž je naprostá většina a které by pacient jinak rád navštívil s receptem,“ doplnila Bažantová. 

Problém je podle Bažantové i v tom, že chybí finální kontrola správnosti medikace, případných kontraindikací nebo ověření pravosti balení, které provádí lékárník při výdeji. 

Každý pacient, který dostane lék v ordinaci místo v lékárně, by se podle Komory měl zamyslet, zda dostává opravdu nejvhodnější lék na své zdravotní potíže. „Tím největším problémem je, že pacient dostává lék nikoli proto, že je pro něj nejvhodnější, ale proto, aby byl zajištěn profit všech tří zapojených subjektů,“ dodala mluvčí. 

Distributor nedodává léky části lékáren, stěžuje si komora. Pacientům chybí

Nejčastěji jde o lukrativní léčivé přípravky, jako je například inzulin, neurologické či urologické léky.

Problému si je vědom i Státní úřad pro kontrolu léčiv (SÚKL), který věc považuje za „vysoce společensky nebezpečnou aktivitu“. 

„Důvodem je skutečnost, že systém výdeje léčivých přípravků je v rámci platné legislativy svěřen pouze do rukou poskytovatelů lékárenské péče, případně jiným pracovištím, které explicitně stanoví zákon. Zdravotnická zařízení mají pouze omezenou možnost zajistit léčivý přípravek pacientovi, a to formou vybavení, avšak za splnění podmínek, stanovených zákonem,“ uvedla mluvčí Klára Brunclíková. 

Samotná Česká lékařská komora v přímém výdeji léků pacientovi nicméně zas až takový problém nevidí, pokud nahrazuje neexistenci lékárenské péče. „Lékárny jsou spíš ve velkých městech. Ale pak jsou určitá místa, kde to tak dobré není. A myslím si, že je hodně seniorů, kteří nemají možnost se dopravit do města. V době covidové obzvlášť. To nepovažujeme ani tak za ‚baťůžkaření‘, jako spíše za službu,“ tlumočil postoj organizace mluvčí Michal Sojka. Podle něj ani není problematické, pokud se lékař domluví přímo s lékárníkem na výdeji.

„Když se domluví s lékárníkem, který je ve městě, že jednou týdně přijede, vyzvedne léky, které napsal pacientům na recept, tak to mi nepřipadá nepatřičné, dokonce by to mělo být jako služba honorované,“ dodal. Zákon ovšem toto nedovoluje. 

Nadále rozšířená praxe

Praktiku nezastavilo ani zavedení eReceptu, který lékaři musí využívat od roku 2018. „Z informací od lékárníků víme, že u některých provozovatelů a lékařů tato praxe stále přetrvává,“ uvedla lékárnice Bažantová. Přestože se dá eRecept obejít, po pachatelích zůstávají elektronické stopy v datovém úložišti.

Podle Komory se počet takový případů snížil, nadále jde však o poměrně rozšířenou praxi. Důkazy se k takovým podvodům navíc shání špatně, neboť pacienti se bojí proti svému lékaři svědčit. 

Pokud lékárník zjistí, že dochází k podvodu pacienta s ohledem na výdej léku, může se svolením pacienta celou věc oznámit SÚKLu a České lékarnické komoře, která má disciplinární pravomoc. 

„Pokud by se lékárník podílel na ‚baťůžkaření‘, které by svou závažností bylo trestné, pak by byl stíhán i on sám. Samostatným problémem u ‚baťůžkaření‘ je to, že při něm nelze řádně, při výdeji léku, ověřit pravost balení. A za to může být lékárník rovněž postižen přímo,“ doplnila Bažantová s tím, že by dotyčný mohl dostat pokutu od lékového ústavu. 

Ten loni zkontroloval celkem 178 zdravotnických zařízení. „Neoprávněný výdej léčivých přípravků u poskytovatelů zdravotních služeb v období 2017 až 2020 prokázal Ústav formou 10 pravomocných rozhodnutí, na základě kterých byly uloženy pokuty v celkové výši 1 470 000 korun poskytovatelům zdravotních služeb, kteří skladovali v prostorách jimi provozovaného zařízení velké množství registrovaných léčivých přípravků za účelem jejich neoprávněného výdeje,“ doplnila mluvčí Klára Brunclíková.

Spotřeba léků roste. Výrazný nárůst prodejů hlásí především online lékárny

Letos SÚKL udělil zatím jen dvě sankce a to ve výši 70 000 a 100 000 korun. Kontroly provádí na základě svého plánu a také dle podnětů.

Prodeje léků na předpis v českých lékárnách a nemocnicích loni činily 71 miliard korun, což je meziroční nárůst o sedm procent. Rostl také zájem o volně prodejné léky a produkty pro zdravotní péči, kde prodeje proti roku 2019 vzrostly o 5,5 procenta na 26 miliard korun.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...