Proti chřipce se možná bude očkovat i v lékárnách. Lékaři to nechtějí

  • 164
Naočkovat proti chřipce by se pacienti mohli v budoucnu nechat nejen u lékaře, ale také v lékárnách. Alespoň to by si přáli lékárníci, kteří si od změny slibují vyšší proočkovanost Čechů. Lékaři a vakcinologové se však proti návrhu bouří. Informaci přinesl Radiožurnál.

Ročně v Česku onemocní chřipkou statisíce obyvatel, v jejím důsledku zemře každý rok přibližně 1 500 Čechů. Proočkovanost proti této nemoci je však dlouhodobě nízká, podle České vakcinologické společnosti se pohybuje okolo pěti až šesti procent. 

KVÍZ: Co víte o očkování?

Lékárníci to chtějí změnit – navrhují proto, aby se lidé mohli nechat naočkovat proti chřipce i přímo v lékárnách. „Vidíme to jako jednu z možností, jak zvýšit proočkovanost,“ komentovala pro iDNES mluvčí České lékárnické společnosti Michaela Bažantová.

Podle Radiožurnálu, který s informací přišel, by lékárníci museli projít školením, změnit by se muselo i samotné prostředí lékáren. 

„Nechceme dělat žádnou revoluci, chceme jako lékárníci naopak přispět k tomu, aby se zvýšilo povědomí obyvatel o užitečnosti očkování. Abychom přispěli i edukací k tomu, že se lidé nebudou tolik obávat a budou se i více dotazovat v lékárnách na tuto část poskytované zdravotní péče,“ sdělil Radiožurnálu prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba. 

V posledních letech podle Chudoby přistupují k podobnému kroku i další země jako Anglie, Irsko či Švýcarsko.  

Česká lékařská komora s tím však nesouhlasí. „Domníváme se, že očkování je věc, která patří do rukou lékařům, a ne lékárníkům,“ komentoval pro iDNES mluvčí České lékařské komory Michal Sojka. „Samozřejmě je to aplikace léku, lékař na to studoval. Ví, kterému pacientovi by to měl dát a kterému ne,“ vysvětlil. Léčba by podle Sojky navíc měla probíhat ve zdravotnickém zařízení a ne v lékárně.  

Myslíte si, že by se proti chřipce mělo očkovat i v lékárnách?

celkem hlasů: 717

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pátek 9. listopadu 2018. Anketa je uzavřena.

Ne
Ne 376
Ano
Ano 278
Je mi to jedno
Je mi to jedno 63

Podobný názor má i místopředsedkyně České vakcinologické společnosti Hana Cabrnochová. „Domníváme se, že Česká republika má dostatečnou síť registrujících lékařů, kteří znají anamnézu pacienta,“ uvedla. Podle Cabrnochové pak lékař může očkování upravit i s ohledem například na léky, které pacient užívá, nebo na jeho chronická onemocnění. 

I když jsou takové situace podle Cabrnochové vzácné, po vakcíně může dojít k alergické reakci. „Proto jsou pacienti instruováni, že po očkování musí nějakou dobu vždycky počkat v čekárně. Je to především prevence nějaké závažné alergické reakce,“ vysvětlila Cabrnochová. Právě ordinace lékařů jsou podle ní vybaveny jak léky, tak i pomůckami pro poskytnutí neodkladné první pomoci. 

„Chceme v první řadě působit na praktické lékaře a v případě, že očkování bude fungovat na úrovni praktických lékařů, můžeme následně uvažovat i o zahrnutí lékáren,“ uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová. 

Očkování v lékárnách by podle ní znamenalo změny v současné legislativě. „Lékárníci nemají v současnosti oprávnění k takovým úkonům. Nejedná se však pouze o úkon, ale o možné reakce, které mohou být s naočkováním spojeny,“ doplnila Štěpanyová.  

Očkování proti chřipce čekají od února nového roku další změny. Někteří pacienti budou muset nejdříve k praktikovi pro recept, poté si vakcínu osobně vyzvednou v lékárně a pak se vrátí zpět do ordinace, kde jim lékař injekci píchne. Týká se to však i látky proti klíšťové encefalitidě nebo žloutence typu A (psali jsme zde). 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue