Arcibiskup pražský Dominik Duka a biskup Tomáš Holub v katedrále svatého Bartoloměje. (30. dubna 2016)

Arcibiskup pražský Dominik Duka a biskup Tomáš Holub v katedrále svatého Bartoloměje. (30. dubna 2016) | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Biskupové podali trestní oznámení kvůli sexuálnímu zneužívání v církvi

  • 86
Česká biskupská konference podala trestní oznámení na neznámé pachatele, kteří se mohli dopouštět sexuálního obtěžování v katolické církvi. Biskupové chtějí tímto krokem ochránit případné neprávem obviněné, řekl jejich právní zástupce Ronald Němec. Biskupové schválili podání trestního oznámení na říjnovém zasedání.

Kardinál a arcibiskup pražský Dominik Duka v nedělním pořadu Partie na televizi Prima řekl, že pokud ti, kdo o údajném sexuálním zneužívání v církvi mluví, neřeknou jména, nebude moci církev nikdy zasáhnout.

„Tito lidé musí, pokud vědí, tak nám musí deklarovat, že znají oběti, abychom mohli těmto případům zabránit,“ řekl Duka. „A na druhé straně si musím uvědomit, že nemohu uveřejnit jméno toho případného pachatele, pokud se ta věc nevyšetří,“ dodal kardinál.

Právní zástupce České biskupské konference (ČBK) Ronald Němec řekl, že média uvádějí, v současnosti jsou v římskokatolické církvi lidé, kteří se mohou dopouštět jednání proti lidské důstojnosti v oblasti sexuality.

Katolická církev se jeden rok podle Němce snažila tyto lidi vypátrat a bezúspěšně. Mluvčí ČBK Monika Klimentová řekla, že podání trestního oznámení je výsledkem usnesení České biskupské konference.

Duka v televizi řekl, že za 30 let se uskutečnilo 11 soudních řízení, deset lidí bylo odsouzeno, mnozí už nežijí. „Z toho počtu tři tisíce potenciálních duchovních ‚pachatelů‘ je jich deset, spočítejme si jaké je to číslo,“ dodal kardinál.

Po intimní schůzce mu zakázala církev sloužit mše

V Česku téma sexuálního zneužívání v církvi vyvstalo například na začátku dubna, kdy Česká dominikánská provincie uvedla, že dominikáni podezírají asi šest mužů ze svých řad, kteří se v 90. letech a v prvním desetiletí 21. století mohli tohoto činu dopustit. Činy se ve většině případů týkaly osob starších 18 let, v jednom případě byla oběť mladší 15 let. 

V případech, kdy se proti pachatelům sešlo dost svědectví, byl s nimi zahájen církevněprávní proces, který směřoval k pozastavení jejich kněžské činnosti a k izolaci od dalších potenciálních obětí. Trestněprávní proces v žádném z těchto případů nezačal.

V listopadu policie kvůli promlčení odložila případ kněze českobudějovického biskupství podezřelého ze sexuálního zneužívání v 90. letech.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video