Petříček: Snažíme se pomoci 25 tisícům lidí v zahraničí, ale nejsme cestovka

  • 252
Na ministerstvo zahraničí se obrací mnoho Čechů, kteří jsou stále v cizině a požadují, aby jim stát pomohl v jejich návratu. Někteří si však chtějí diktovat podmínky, kdy je má vládní speciál vyzvednout, aby mohli strávit pár dní navíc na dovolené.

Na ministerstvo se obrací například lidé z Egypta, odkud se již po dřívějších výzvách vlády měli lidé vrátit. Stále tam však zůstává několik desítek lidí. 

Zda tam ještě zůstali ti, kteří tam přijeli s cestovními kancelářemi, nebo zda jde o individuální cestovatele, nelze říci. Někteří se z nich si však pletou ministerstvo zahraničí s cestovní kanceláří a chtějí sami určovat, kdy je má vládní letadlo vyzvednout, aby mohli zůstat ještě několik dní na dovolené. 

„Pomůžeme všem lidem, kteří jsou v zahraničí v nelehké situaci, ale nemůžeme být cestovka,“ napsal Petříček na Twitteru. V zahraničí stále zůstává zhruba 25 tisíc Čechů. 

Slova ministra potvrdila i mluvčí jeho resortu. „Příklad, který zmínil pan ministr, se týká Egypta. Podobné žádosti ale dostáváme i z jiných zemí. MZV se snaží přes veškeré překážky zajistit návrat občanů do ČR, pracují na tom stovky lidí v Praze i na jednotlivých ambasádách,“ uvedla mluvčí Zuzana Štíchová.

Ministerstvo zahraničí doporučuje občanům, aby se pokusili vrátit domů standardní cestu, pokud taková možnost stále existuje. Českým občanům v zahraničí pomáhají například s vyhledáváním letů i ambasády. 

Největší skupiny Čechů v zahraničí čekají na návrat například z Vietnamu, Dominikánské republiky nebo z Filipín. Předpokládá se také, že se ještě budou vracet Češi z Jižní Ameriky, kde jsou ovšem roztroušení po mnoha zemích. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video